Hlavní obsah
Aktuální dění

Uvalí EU zákaz chovu zvířat? V ohrožení je chov křečků, papoušků i akvarijních rybiček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Canva

ČR je velmocí v zájmového chovu zvířat. Jsme největším vývozcem akvarijních rybiček v Evropě. Každý druhý Čech má doma nějaké zvíře. Chov zvířat by mohl být však v ohrožení, nyní probíhá diskuze v EU ohledně seznamu zvířat, která by se směla chovat.

Článek

Takzvaný pozitivní seznam zvířat má určit, co lze chovat v soukromém vlastnictví. ČR je proti zavedení tohoto seznamu, dokonce vznikla i petice, kterou už podepsalo přes 1000 lidí.

Kritici upozorňují, že pokud se nějaký druh na seznam nedostane, znamenalo by to, že ho nikdo nesmí v domácích chovech držet. Mach z ministerstva životního prostředí uvedl, že ČR pozitivní seznamy nepotřebuje. Naše současná legislativa říká, jaká zvířata není možné chovat, případně lze chovat s omezením. Dále pan Mach doplnil, že právní rámec na základě pouze pozitivních seznamů není vhodný kvůli různým klimatickým podmínkám v zemích EU.

V Nizozemsku zavedly pozitivní seznam zvířat už v roce 2015, kdy se vláda omezila pouze na savce a povolila celkem 51 druhů. Pokud chovatel vlastnil některé zvíře, které na seznamu nebylo, mohl si jej nechat na dožití. Pozitivní seznam byl zrušen soudem o dva roky později od zavedení, kvůli špatně podloženým důvodům, proč je na seznamu pouze 51 druhů savců.

Nizozemsko zavádí nový seznam, který se opět týká jenom savců a platit by měl od 01.01.2024. V tomto seznamu například chybí křeček džungarský, osmák degu či činčily. Troufám si říct, že zvířata, která u nás má své příznivce a dost lidí jej doma chovají.

Naši současnou legislativu považuje ministerstvo životního prostředí za dostačující a funkční, pozitivní seznam není považován za přínosný.

Tomáš Slanina, zástupce společnosti Petra-Aqua, která se zabývá prodejem akvarijních ryb poukazuje na to, že na akvaristiku jsou navázány stovky tisíc pracovních míst po celé Evropě. Zásah do tohoto odvětví by mohl ohrozit pracovní místa. Nedokáže si představit, že by tzv. pozitivní seznamy mohly obsáhnout všechny celosvětově chované druhy.

Od zavedení pozitivního seznamu se např. očekává, že pomůže s černým trhem zvířat. Obávám se, že to spíše černému trhu napomůže k jeho rozvoji.

Anketa

Chováte doma nějaké zvíře?
Ano, máme doma více zvířat
73,9 %
Ano, ale vlastníme pouze jedno zvíře
13 %
Nemám a ani nechci
8,7 %
Nemám, ale do budoucnosti ho plánuji
4,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23 čtenářů.

________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz