Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyhraje v Brně předražená lanovka, nebo ohrožené ptactvo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva, Marcus Lindstrom

Jak někde zaznělo: Brno není město, ale životní styl. Kéž by to byl styl, který podporuje i přírodu. Neboť Brno má v plánu vybudovat lanovku, která má mít devastující vliv na ptáky i přírodu.

Článek

O lanovce, která má propojit výstaviště s univerzitním kampusem a fakultní nemocnicí, se mluví už od roku 2014. Má se jednat o trasu dlouhou 1,7 km a za hodinu má svést až dva tisíce cestujících. Brno to považuje za šťastný krok, neboť půjde jak o turistickou atrakci (a to především), ale má to být i jako prostředek hromadné dopravy. K nemocnici Bohunice je nyní přivedena tramvajová linka (teda v Brně je to šalina) č. 8. Přemýšlím, jestli tedy tato lanovka má význam jako prostředek hromadné dopravy.

Navíc lanovka má vést nad lesem, během její stavby bude tento les kácený. Snažíme se přírodu spíše chránit, tak proč se Brno rozhodlo k tomuto kroku? Ornitologové z Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické upozorňují, že zamýšlená stavba bude mít devastující vliv na přírodu. Už více než 100 let je tato lokalita známá pro nocování ohrožených havranů polních a kavek obecných. „Máme vážné obavy, že kácení lesa kvůli stavbě lanovky, její následný intenzivní provoz a překážky v podobě drátů, by byl konec pro toto významné nocoviště,“ upozorňuje předseda Jihomoravské pobočky ČSO Jan Sychra.

Nad protékající řekou se nachází svahy, které patří k nejrozsáhlejším lesům v blízkosti centra města. Jedná o klidové místo v Brně bez zástavby a hlučných dopravních tepen, které slouží k rekreaci. Lokalita patří mezi nejvýznamnější v rámci celého Brna, vyskytuje se tu víc něž 80 ptačích druhů. Své útočiště tu hledají i lesní a mokřadní druhy, např. tu můžeme najít kriticky ohrožené morčáky velké, ledňáčky říční a ostříže lesní.

____________________________________________________

„Místo toho by vedení města mělo lépe pečovat o svou zeleň a přírodní hodnoty a zároveň investovat do smysluplných projektů, čímž by skutečně přispělo ke kvalitnímu životu svých obyvatel,“ uzavírá Jan Sychra z Jihomoravské pobočky ČSO.

_____________________________________________________

Navíc stavba má stát téměř miliardu korun, nevím, jestli si Brno může dovolit takovou stavbu, již teď se zadluží stavbou multifunkční haly Arena Brno. A Brno má více projektů, které by mělo řešit primárně a mít na ně peníze.

Já osobně doufám, že se další stromy nebudou kácet, protože si myslím, že lanovka není pro Brno potřebná, ale třeba je to jen můj názor.

________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz