Hlavní obsah
Příroda a ekologie

A co šimpanzi? Nemají si kde hrát aneb jak v Brně pro ně postavili výběh za miliony, aby tam nesměli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Canva, Sane Noor

Proč stojí výběh tolik milionů, abych do něho stejně nemohl? Kdo, kde udělal chybu? Tuto otázku si asi pokládá nejen tento šimpanz

Všechny zvířata v zoo si zaslouží důstojné místo pro život. Takové místo měli konečně dostat i šimpanzi v brněnské zoo. Ale bohužel stavba za 100 milionů je pro ně nebezpečná a nesmějí tam.

Článek

Bohužel musím říct, že brněnská zoo dlouho pokulhávala svými výběhy. Ale snažila se konečně vyrovnat zlínské či pražské zoo a jejich Africká vesnice, Beringe lahodí oku a vypadá to i na příjemné prostředí pro zvířata. Jen šimpanzi byli stále zavření v kleci. Je pravda, že jsem tam dlouho nebyla a v mých myšlenkách ten výběh vypadá možná hůř, než je tomu doopravdy, ale vybavuji si malou klec se zavěšenou pneumatikou na hraní. No na to, že jsou šimpanzi k člověku blízce příbuzní lidoopi z čeledi hominidů, tak je to smutný pohled.

Zlom nastal, když v roce 2017 brněnští radní schválili aktualizaci investičního záměru, kdy po realizaci měla mít brněnská zoo nový moderní výběh pro šimpanze. Šimpanzům se měl dostat atraktivní výběh pro jejich důstojné podmínky. Ale skutek utek. Dle evropské koordinátorky chovu šimpanzů není nový výběh dostatečně zabezpečený. Šimpanzi jsou silná a fyzicky zdatná zvířata a navíc nesmírně inteligentní. Z nového výběhu by mohli uprchnout a ohrozit sebe nebo návštěvníky. Ale nezoufejte, zatím je tu lanové hřiště a zoo umožní dětským návštěvníkům zahrát si na lidoopy.

Ve výběhu chybí u ochozu bezpečnostní síť – šimpanzi by mohli toho využít a třeba po návštěvnících házet kameny a z druhé strany je stěna vysoká sotva dva metry, kterou by lidoopi dokázali překonat.

A co bude dál? Buď se nalijí do stavby další miliony, aby byla dostavena tak, že bude vhodná pro šimpanze anebo to nakonec vůbec pro ně nebude a do vnitřní expozice zamíří ptáci a medúzy a do venkovní přijdou jiné opice – dlouhosrsté dželady. Které mají ve své tlupě známého útěkáře samce Haika.

Šimpanzi si teda nemají zatím kde hrát a mezitím zřizovatel zoologické zahrady, kterým je Brno, zvažuje žalobu na bývalého ředitele, který projekt připravoval. Bývalý ředitel se brání a kritizuje současné vedení. „Je to dezinformace, kampaň, lži. Úpravy by vyšly do dvou milionů, možná i za milion. To jsou peníze, které zoo má, navíc úpravy za provozu se dělaly snad v každém výběhu,“ zlobí se Martin Hovorka, který zoo vedl čtvrt století.

No aspoň, že v té plzeňské zoo se podařilo letos otevřít zmodernizovaný výběh pro šimpanze, do kterého smí, a mohou si užívat nového, krásného prostoru.

_________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz