Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Paježuru Attenboroughovu považovali za vyhynulou, nyní se ukázala v Indonésii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia Commons, volné dílo

Paježura chodila po zemi v době, kdy se tu procházeli i dinosauři. Na obrázku ilustrativní paježura Bruijnova

Vědci si mysleli, že paježura Attenboroughova vyhynula, ale při výpravě v Indonésii se podařilo pořídit záběry této vzácné paježury. Záběry dokazují, že vejcorodý savec nevyhynul.

Článek

V muzeu v Nizozemsku je více než šedesát let starý exemplář mrtvého zvířete, který je pojmenován po britském přírodovědci siru Davidu Attenboroughovi. Když na naší planetě žili dinosauři, tak se tu procházeli i paježury. Jsou to noční živočichové a je velmi těžké je v přírodě najít. Zvíře je to velmi zajímavé – bodliny má jako ježek, čenich jako mravenečník a tlapy jako krtek.

Již dříve poznatky odhalily známky toho, že by paježura Attenboroughova mohla na světě existovat, byly objeveny nory a stopy, místní domorodci tvrdili, že ji spatřili, ale přesvědčivé důkazy o její existenci chyběly. Nyní jedna z osmdesáti kamer zachytila paježuru.

„Nedělám si legraci, když řeknu, že ty záběry byly na úplně poslední SD kartě, kterou jsme prohlíželi, z poslední kamery, kterou jsme v terénu vyzvedli v poslední den expedice,“ řekl Kempton. Expedici vedli experti z britské Oxfordské univerzity, součástí týmu byl také výzkumník Mendelovy univerzity v Brně.

Oblast deštného lesa v pohoří Cyclops Mountains je neprobádaná oblast a jedná se o drsný terén v nadmořské výšce kolem dvou tisíc metrů. Tým zde objevil i nové druhy hmyzu a žab a pozorovali tu i populaci klokanů stromových a pěvců z čeledi rajkovitých. Další druhy hmyzu musí být ještě prozkoumány a vyhodnoceny.

________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz