Hlavní obsah
Zdraví

Aspirin vznikl díky vrbě bílé, která byla známá pro své účinky už ve starověkém Egyptě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Canva

Používání léčivých rostlin je od nepaměti. Víte, že aspirin (acylpyrin) je jedna z prvních synteticky připravená léčivá látka získaná na základě znalostí léčivých účinků rostlin? A to díky kůře vrby bílé, která byla využívána při horečnatých stavech.

Článek

Doba se zrychluje a každý se chce uzdravit hned. Když je někdo nemocný, většinou odmítá jít si na týden lehnout do postele a dát si potřebný klid, které tělo vyžaduje. Lupneme si prášek a chceme hnedka fungovat. Jedním z prvních synteticky vyrobených léků byl aspirin. Kyselina salicylová, která je hlavním složení aspirinu se v přírodě nachází v kůře vrby bílé nebo v tužebníku jilmového. V historii je kůra vrby bílé nejstarší zaznamenaný prostředek na tišení bolesti. Informace o vrbě bílé můžeme najít 400 let před naším letopočtem. Vrba bílá se k léčbě bolesti, horečky a zánětů užívala i ve starověkém Egyptě. Pacienti přežvykovali kůru.

Výhodou tablet aspirinu je, že na nás působí rychleji než kůra z vrbové kůry. Bohužel kyselina acetylsalicylová působí nepříznivě na sliznici žaludku a při delším používání může vyvolat vředy až krvácení žaludku. Kdežto vrbová kůra obsahuje látky, které jsou šetrnější k žaludku.

Kůru vrby bílé je ideální sbírat brzy zjara, z dvou až tříletých větví. Kůra se z větví stahuje, krájí se, rozmělňuje a suší. Při onemocnění se pije čaj z vrbové kůry. Kůru můžete použít i čerstvou nebo ji naložit do pálenky, a vznikne vám tak tinktura. Výroba není složitá, nakrájíme kůru, kterou zalijeme alkoholem, nejlepší by byl 60% líh, ale lze použít i slabší, doporučuji však aspoň 40 % alkoholu, třeba vodku. Občas můžete protřepat a necháte tři týdny louhovat. Po třech týdnech slijete a můžete v případě potíží používat. Tinkturu lze používat jak vnitřně, tak i na vnější použití. Užívá se při horečnatých stavech, snižuje bolesti při revmatických potížích, podporuje sexuální zdraví, zvyšuje libido. Lupy odstraní oplachování vlasů z výluhu kůry. Hojí i hnisavá kožní onemocnění. Má uklidňující účinek při nespavosti.

V těhotenství je užití vrby bílé zakázáno a při spastické bronchitidě a bronchiálním astmatu by se též neměla užívat. Výtažek z vrby bílé může ředit krev, takže by se neměl užívat s léky na ředění krve.

Aspirin je nejznámější lék na světě a dostal se i do Guinessovy knihy rekordů jako nejúspěšnější lék proti bolestem. Za úspěch v léčbě můžeme poděkovat nejen objevitelům látky a výrobcům léku, ale hlavně přírodě.

______

Zdroj: Zdeňka Nováčková, Zázračné byliny, k dlouhověkosti bez léků, nakladatelství BVD, s.r.o., 2018, https://www.bylinkyprovsechny.cz, https://www.diastyl.cz/leciva-sila-vrby-bile/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Aspirin
Horečka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz