Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Šípky bohaté na vitamín C pomáhají při nachlazení, proti stresu a stimulují libido

Foto: Markéta Rohovská

Šípky jsou bohaté na vitamín C, mají ho více než citrusové plody

Kdyby princ ze Šípkové Růženky věděl, k čemu všemu slouží šípky, tak by je cestou k princezně i sbíral. Právě je ideální doba na sběr šípků, které jsou bombou pro imunitu. Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C.

Článek

Koncem září a začátkem října je ideální čas na sběr plodu šípků. Sbíráme za slunečného počasí do košíku nebo plátěné tašky. Nikdy nepoužívejte plastové sáčky, aby se vám plody nezapařily. Sbíráme v čistém prostředí – tedy co nejdál od silnice. Šípky na sušení sbíráme ještě tvrdé, zdravé. Pokud si chcete vyrobit marmeládu, je lepší na ně vyrazit po mrazu, kdy šípky změknou a mají sladší chuť, ale bohužel přichází částečně o vitamíny.

Suším šípky celé v sušičce asi kolem 50 °C, můžete sušit i v troubě (nejlépe s otevřenými dvířky). Usušení trvá pár dní. Po usušení se šípky drolí nebo praskají, mají tmavě červenou barvu. Uchovávám ve sklenici s uzávěrem a spotřebovávám nejlépe do jednoho roku.

Když si chci uvařit čaj, nasypu šípky do hrnce zaliji vodou a chvíli zahřeju, poté lehce pomačkám a nechám louhovat přes noc. Ráno znovu šípky zahřeju. Přelévám přes jemné plátýnko, abych se zbavila drobných chloupků, které mohou nepěkně dráždit. Do čaje přidávám med a citron. Pokud byste si chtěli uvařit čaj z čerstvých šípků, je potřeba je rozříznout, protože u celých šípků by se vám moc toho nevylouhovalo. Sušené šípky před vařením můžete i podrtit, nejlepší variantou je keramický nůž (pozor na prsty), neboť by neměly přijít do kontaktu s kovem, aby nedocházelo ke ztrátě vitamínů. Já je však jak již bylo zmíněno jen pomačkám ve vodě.

Foto: Markéta Rohovská

Sušené šípky uchováváme nejlépe po dobu jednoho roku

Receptů na šípky je mnoho, můžete mít nejen čaj, ale můžete vyzkoušet z čerstvých šípků vyrobit si domácí likér, marmeládu, a nebo co takhle kančí se šípkovou omáčkou.

Plody šípků obsahují vitamin C, K, PP beta karoten, vitaminy skupiny B (B1, B2), třísloviny, kyseliny, slizy, flavonoidy, cukry, pektin, rutin, silice, minerální látky, jako je draslík, vápník, fosfor, železo. Šípky jsou známé především při pomoci při nachlazení, kašli a horečce, ale jejich příznivé působení je daleko rozsáhlejší – jsou močopudné, detoxikují tělo, zpevňuje žilní stěny, čistí krev, pomáhají s trávením, zmírňují revmatické bolesti, pečují o dobré nervy a schopnost soustředění, stimulují libido a potenci, pomáhají proti únavě. Šípkový čaj mohou pít i těhotné.

__________

Zdroj: Neugebauerová J., Žďárská V., Léčivé rostliny pěstujeme - sbíráme – využíváme, Miloš Uhlíř, 2021

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Šípkový čaj

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz