Článek
Koncem září a začátkem října je ideální čas na sběr plodu šípků. Sbíráme za slunečného počasí do košíku nebo plátěné tašky. Nikdy nepoužívejte plastové sáčky, aby se vám plody nezapařily. Sbíráme v čistém prostředí – tedy co nejdál od silnice. Šípky na sušení sbíráme ještě tvrdé, zdravé. Pokud si chcete vyrobit marmeládu, je lepší na ně vyrazit po mrazu, kdy šípky změknou a mají sladší chuť, ale bohužel přichází částečně o vitamíny.
Suším šípky celé v sušičce asi kolem 50 °C, můžete sušit i v troubě (nejlépe s otevřenými dvířky). Usušení trvá pár dní. Po usušení se šípky drolí nebo praskají, mají tmavě červenou barvu. Uchovávám ve sklenici s uzávěrem a spotřebovávám nejlépe do jednoho roku.
Když si chci uvařit čaj, nasypu šípky do hrnce zaliji vodou a chvíli zahřeju, poté lehce pomačkám a nechám louhovat přes noc. Ráno znovu šípky zahřeju. Přelévám přes jemné plátýnko, abych se zbavila drobných chloupků, které mohou nepěkně dráždit. Do čaje přidávám med a citron. Pokud byste si chtěli uvařit čaj z čerstvých šípků, je potřeba je rozříznout, protože u celých šípků by se vám moc toho nevylouhovalo. Sušené šípky před vařením můžete i podrtit, nejlepší variantou je keramický nůž (pozor na prsty), neboť by neměly přijít do kontaktu s kovem, aby nedocházelo ke ztrátě vitamínů. Já je však jak již bylo zmíněno jen pomačkám ve vodě.
Sušené šípky uchováváme nejlépe po dobu jednoho roku
Receptů na šípky je mnoho, můžete mít nejen čaj, ale můžete vyzkoušet z čerstvých šípků vyrobit si domácí likér, marmeládu, a nebo co takhle kančí se šípkovou omáčkou.
Plody šípků obsahují vitamin C, K, PP beta karoten, vitaminy skupiny B (B1, B2), třísloviny, kyseliny, slizy, flavonoidy, cukry, pektin, rutin, silice, minerální látky, jako je draslík, vápník, fosfor, železo. Šípky jsou známé především při pomoci při nachlazení, kašli a horečce, ale jejich příznivé působení je daleko rozsáhlejší – jsou močopudné, detoxikují tělo, zpevňuje žilní stěny, čistí krev, pomáhají s trávením, zmírňují revmatické bolesti, pečují o dobré nervy a schopnost soustředění, stimulují libido a potenci, pomáhají proti únavě. Šípkový čaj mohou pít i těhotné.
__________
Zdroj: Neugebauerová J., Žďárská V., Léčivé rostliny pěstujeme - sbíráme – využíváme, Miloš Uhlíř, 2021