Článek
Koncem září a začátkem října je ideální čas na sběr plodu šípků. Sbíráme za slunečného počasí do košíku nebo plátěné tašky. Nikdy nepoužívejte plastové sáčky, aby se vám plody nezapařily. Sbíráme v čistém prostředí – tedy co nejdál od silnice. Šípky na sušení sbíráme ještě tvrdé, zdravé. Pokud si chcete vyrobit marmeládu, je lepší na ně vyrazit po mrazu, kdy šípky změknou a mají sladší chuť, ale bohužel přichází částečně o vitamíny.
Suším šípky celé v sušičce asi kolem 50 °C, můžete sušit i v troubě (nejlépe s otevřenými dvířky). Usušení trvá pár dní. Po usušení se šípky drolí nebo praskají, mají tmavě červenou barvu. Uchovávám ve sklenici s uzávěrem a spotřebovávám nejlépe do jednoho roku.
Když si chci uvařit čaj, nasypu šípky do hrnce zaliji vodou a chvíli zahřeju, poté lehce pomačkám a nechám louhovat přes noc. Ráno znovu šípky zahřeju. Přelévám přes jemné plátýnko, abych se zbavila drobných chloupků, které mohou nepěkně dráždit. Do čaje přidávám med a citron. Pokud byste si chtěli uvařit čaj z čerstvých šípků, je potřeba je rozříznout, protože u celých šípků by se vám moc toho nevylouhovalo. Sušené šípky před vařením můžete i podrtit, nejlepší variantou je keramický nůž (pozor na prsty), neboť by neměly přijít do kontaktu s kovem, aby nedocházelo ke ztrátě vitamínů. Já je však jak již bylo zmíněno jen pomačkám ve vodě.
Receptů na šípky je mnoho, můžete mít nejen čaj, ale můžete vyzkoušet z čerstvých šípků vyrobit si domácí likér, marmeládu, a nebo co takhle kančí se šípkovou omáčkou.
Plody šípků obsahují vitamin C, K, PP beta karoten, vitaminy skupiny B (B1, B2), třísloviny, kyseliny, slizy, flavonoidy, cukry, pektin, rutin, silice, minerální látky, jako je draslík, vápník, fosfor, železo. Šípky jsou známé především při pomoci při nachlazení, kašli a horečce, ale jejich příznivé působení je daleko rozsáhlejší – jsou močopudné, detoxikují tělo, zpevňuje žilní stěny, čistí krev, pomáhají s trávením, zmírňují revmatické bolesti, pečují o dobré nervy a schopnost soustředění, stimulují libido a potenci, pomáhají proti únavě. Šípkový čaj mohou pít i těhotné.
__________
Zdroj: Neugebauerová J., Žďárská V., Léčivé rostliny pěstujeme - sbíráme – využíváme, Miloš Uhlíř, 2021