Hlavní obsah
Názory a úvahy

V zahraničí umí využít sílu přírody pro zdraví lépe než v ČR. Tady jde hlavně o byznys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Canva

Les má blahodárné účinky na naše zdraví

V ČR se staví v přírodě samé atrakce pro zábavu a ničí se tím ráz krajiny. Jinde v zahraničí využívají krajinu pro uzdravení těla nebo i duše. Výzkumy ukazují, že pobyt v lese příznivě působí na naši imunitu, snižuje stresové hormony.

Článek

Na vrcholu Králického Sněžníku se postavila z dotací rozhledna, která přilákala na vrchol davy turistů a tím tak nenávratně ničí přírodní rezervaci, na což dopředu upozorňovali ochránci přírody.

Bohužel do přírody chodí čím dál více lidí, kterým nejde o požitek z divoké krajiny, ale mají potřebu se bavit. Jít jen tak na procházku je neobvyklé, lidé touží po adrenalinu, po zážitcích. Byznysmeni toho řádně využívají, neúprosně se ničí ráz krajiny. Stavějí se stezky do oblak, nové rozhledny, vytváří se nové singletraily pro cyklisty. Smutnou ukázkou je Dolní Morava. Místo plné komerčních atrakcí, kam se přiláká velké množství turistů (bohužel často neukázněných). Jsou ale taková místa vhodná v přírodě? Starosta obce Ladislav Janočko se vyjádřil, že je obec zatížena turisty a přeplněna jejich auty. Navíc to nepřineslo zaměstnanost pro lidi z obce.

Vaše peněženky ale zajásají, protože se snadno vyprázdní. Majitelé resortů, atrakcí budou nadšení, že zase vydělají. A co, že to zničí ráz krajiny? Že zvěři je ubráno další místo, že je narušený klid? Je mi smutno, když vidím, jak se lidé čím dál více vzdalují od přírody. Přitom v zahraničí se využívá i léčba lesem. Na Shetlandských ostrovech obdržíte letáček se zdravotními benefity pohybu v přírodě. V Norsku se staví v blízkosti nemocnic chatky obklopené zelení, aby se nemocní rychleji zotavili. Japonsko do svých preventivných zdravotních opatření zahrnuli šinrin-joku neboli koupel v lese už v roce 1982. Jde o vnímání atmosféry lesa všemi smysly. Kráčíte pomalu, pozorujete okolí, vědomě nasáváte vůně, dotýkáte se stromů a můžete i ochutnat dary lesa.

Výzkumy prokázaly, že pobyt v lese příznivě působí na kardiovaskulární systém, imunitu, dýchání, celkově zlepšuje psychiku člověka, snižuje produkci stresových hormonů. Les na nás tak příznivě působí díky látkám tzv. fytoncidy - rostlinná antibiotika, která vylučuje do vzduchu většina stromů, keřů a další rostliny. Rostliny se jimi brání před škůdci.

I když jsem nevěděla, že nějaká „léčba lesem“ existuje, tak ji dlouhodobě provozuji intuitivně. Miluji procházky lesem, ten klid – žádný ruch velkoměsta, žádné stresy a shony. Poslouchat zpěv ptáků, případně pozorovat zvěř, být součástí toho je pro mě velmi osvobozující a uklidňující. Několikrát, když se o mě pokoušel vztek, deprese, tak v lese se mi to vše rozplynulo.

To že se snažíme být stále v běhu, nás odvádí od nás samotných, poté když zvolníme nedokážeme být sami se sebou, se svými myšlenkami. Nejrůznější atrakce navodí chvilkové vzrušení a rychlé vyprázdnění peněženky, ale nenavodí životní pohodu. Někteří si to možná nechtějí uvědomit, ale jsme součástí přírody a nemůžeme se z ní vymanit ani si ji podmanit a ochočit. Nepleťme si přírodu s lunaparkem. Máme kolem sebe úžasnou léčivou krajinu, tak z ní nedělejme byznys pro chvilkové potěšení.

_____________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz