Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kopřivová semínka – místní superpotravina, která podpoří vaše tělo, mysl i sexuální touhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Madeleine_Steinbach, Canva

Kopřivu považuje hodně lidí za plevel. Většinou kolem ní projdou bez povšimnutí nebo s opatrností, aby se nepopálili. Kopřiva je přitom úžasnou rostlinkou. Na podzim se sbírají její semínka.

Článek

Kdo trochu kopřivu zná, možná na jaře sbírá mladé lístečky na špenát, na nádivku. Na podzim se můžete vrhnout na sběr semínek.

Semínka obsahují důležité látky pro tělo jako jsou vitamíny A, B, C a E, dále draslík, vápník, železo, chlorofyl, karotenoidy. Semínka mají afrodiziakální účinky, používají se na posílení vlasů, nehtů, na záněty močových cest, nemoci prostaty, záněty tlustého střeva, podporuje játra, žlučník, působí proti artróze, artritidě, bojuje s únavou a dodává energii, zlepšuje paměť…

Jak semínka poznáme a jak je sbírat?

Kopřivy mají samčí a samičí rostliny, kdy semínka se tvoří pouze u samičích rostlin. Nemusíte se bát, že byste rostliny od sebe nerozeznali. Samčí rostliny tvoří malé drobné květy, které dávají pozor. Můžete si dát takovou pomůcku – samec je jakoby ztopořený, je to ochránce, který se rozhlíží (trčí do stran). Kdežto samice má těžké dlouhé vlasy. Semínka visí tedy dolů.

Foto: Markéta Rohovská

Samčí rostlina dává pozor, rozhlíží se do stran

Foto: Markéta Rohovská

Samičí semínka jsou těžká proto visí dolů

Kopřivová semínka sbíráme od srpna asi do půlky září. Sbírejte v době, kdy jsou semínka krásně zelená, neseschlá. Nesmí být nahnědlá či dokonce černající.

Můžete sbírat buď jenom střapečky semínek a následně je nasušit anebo celou rostlinu a poté semínka sama po usušení vypadávají. Jako u všech rostlin sušíme bez přístupu přímého slunečního světla. Skladujte v suchu a temnu. Doporučuji uchovávat ve skleněné zavařovačce. Kopřiva totiž ráda nasává vlhkost.

Semínka se sice mohou konzumovat i neusušená, ale doporučuji je sušit, protože u čerstvých by se vám mohlo stát, že byste si popálili jazyk.

Jak semínka používat?

Můžete s nimi ozdobit salát, použít do smoothie, přisypat do polévky. Nebo si udělat kopřivový med. Jak jsem zmínila, je proti únavě – je to životabudič, takže ji nedoporučuji užívat k večeru.

Během užívání kopřiv dodržujte pitný režim. I když je rostlinka úžasná a má mnoho prospěšných látek, užívejte ji s mírou, protože se jedná o silnou bylinu – neužívejte od rána do večera ve všem a dlouhodobě.

___________

Zdroj: Neugebauerová J., Žďárská V., Léčivé rostliny pěstujeme - sbíráme – využíváme, Miloš Uhlíř, 2021

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kopřivy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz