Hlavní obsah
Cestování

Jaké zvolit cestičky, když má jeden dětičky? Ždírecká ZOO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Zvolánková

Ždírecká ZOO (mapa)

Pokud máte menší děti a rádi byste spojili příjemnou procházku, pobyt v lese, hřiště a trochu toho vzdělávání, mám pro vás tip.

Článek

Nedaleko Blovic na jižním Plzeňsku, konkrétně v obci Ždírec - Myť, se nachází jedna velmi specifická ZOO. Zvířata v ní totiž najdete, ovšem ne živá (jak byste možná dle názvu odhadovali), nýbrž dřevěná a kovová. Umělecky zpracovaných soch jsou v areálu ZOO desítky. Jedná se ze zásady o druhy, s nimiž se můžeme setkat v českých luzích a hájích. Hned u vchodu nás proto vítá kočka, jelen nebo pavouk. Sochy neustále přibývají - lze je zapůjčit, prodat, ale také adoptovat. V parku je také několik herních a naučných prvků včetně houpačky či zvonkohry.

Do Ždírce můžete přijet vlakem, na kole, popř. autem. Vozidlem se přímo k areálu nedostanete (platí tam zákaz). Musíte zaparkovat u ždírské hospody (vedle potravin). Už tam najdete menší hřiště. Od auta vás pak bude čekat zhruba kilometr dlouhá cesta sjízdná i kočárkem. První část vede při hlavní ždírské silnici. Jelikož není v této pasáži chodník, doporučuji projít kolem řadových domků (hned vedle hospody) a jít po louce (je tam ušlapaná cestička). Po té se napojíte na asfaltovou cestu vedoucí mezi chatami a domky doprava do kopce. Tato silnice se nahoře stáčí směrem k lesu, kde již bez potíží narazíte na brány volně přístupné ZOO. Jediné, co musíte dodržet, je otevírací doba 9:00 - 18:00. U brány je také WC, bytelné zastřešené sezení a kniha přání.

Areál je situován do kruhu. V letních měsících je jeho dominantou malý rybníček. A pozor, zvířátka nestojí jen podél pěšinky - některá visí na větvích a jiná lezou po kmenech.

Celá oblast, v níž se Ždírec nachází, se nazývá Chejlava. Jedná se o národní přírodní rezervaci, která je dle oficiálního webu ZOO: „…specifická svými lesy a bohatou faunou, včetně několika poměrně vzácných druhů,“ proto si tento zážitek určitě nenechte ujít. Na webu ZOO se o sochách i přímo o zvířatech dozvíte více.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz