Hlavní obsah

Nejnebezpečnější sýr světa je plný červů - je to vážně pravda?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: La Taverna del Pecorino di Matteo Pasquetti

Casu Marzu

Casu marzu nezákonné, casu marzu nebezpečné, casu marzu zakázané: to jsou často termíny, které doprovázejí název sardinského sýra s červy. Jaká je ale pravda, má tato pověst nějaký reálný základ?

Článek

Možná, že už jste slyšeli o tom, že se v Itálii, konkrétně na Sardinii jí – shnilý sýr s živými červy. Po přečtení většiny článků, které jsou napsané v češtině (nenarazila jsem na jediný kladný) – byste zřejmě takový odporný hnus nikdy nedali do úst.

Zde je pár úryvků:

Sýr s živými larvami. Italská pochoutka, ze které se mnohým dělá nevolno. Casu marzu je podle mnohých vůbec ten nejnechutnější a také nejnebezpečnější sýr na světě. Italové jej však považují za vybranou pochoutku a část svého kulturního dědictví.

Představte si, že jedete na výlet od Itálie. Už se nemůžete dočkat až ochutnáte místní vyhlášenou kuchyni. Ale možná budete zcela v šoku, až vám namísto chutného kousku vyzrálého parmezánu přinesou červy prolezlý zapáchající sýr, který je prý navíc naprostou delikatesou. To má být nějaký špatný vtip? Chutná podobně jako velmi vyzrálá gorgonzola. Ve skutečnosti se ale jedná o zvláštní směs hnijícího sýra doplněného o exkrementy larev a jejich živých tělíček.

Mouchy, snězte si mě

Že to naláká hmyz? Přesně tak! Mouchy jsou pro přípravu casu marzu klíčové. Konkrétně sýrohlodka drobná (piophila casei), ve Středomoří běžný škůdce napadající sýr či maso. V tomto případě však jsou vítané: do sýra nakladou vajíčka, jedna samice kolem pěti stovek. Vylíhnou se tisíce larev a začnou sýr požívat. Svým trávením rozkládají tuky; za tři měsíce vznikne měkká, krémovitá kaše. Lžící se nandává na chleba a jí se i s červy. Tedy pokud vám ze sýra nevyskočí, larvy sýrohlodky se umějí vymrštit i 15 cm do výšky.

Nejnebezpečnější sýr světa je plný červů. Proč vás může zabít?

Jeho konzumace však může být nebezpečná. Pokud je už ve vyšším stadiu rozkladu, může způsobit alergickou reakci či nevolnost. Nebezpečné jsou také larvy, které ve střevech mohou způsobit myiázu, tedy pojídání odumřelé i živé tkáně.

https://fresh.iprima.cz/magazin/nejnebezpecnejsi-syr-sveta-je-plny-cervu-proc-vas-muze-zabit-199151

Už jen z nadpisu u článků se vám děla zle. Mně osobně příjdou spíš k smíchu, čím se autoři článku snaží zaujmout. Např:

Extrémní kuchyně: Casu marzu je předžvýkaný italský sýr plný živých larev

Sýr plný červů pro odvážné!

Nejnebezpečnější sýr světa

Sýr casu marzu: Jeho prodej je zakázán. Není divu, když vám nejedna ingredience zvedne žaludek

Foto: Su casu marzu - Foto Alberto Piso

casu marzu Foto Alberto Piso

Co je vlastně pravdou?

Vzhledem k tomu, že mám hodně známých a většina lidí z mé italské rodiny pochází ze Sardinie, měla jsem tu „čest“, si tento sýr koupit u místního prodejce (ne v obchodě, ale soukromé osoby), převézt ho v uzavřené nádobě a následně – již larvami zpracovaný - uchovávala v lednici.

Casu marzu je jedním z nejznámějších a zároveň jedním z nejdiskutovanějších sýrů na světě. A proto existuje mnoho otázek týkajících se této sardinské pochoutky.

Této výrobě sýra s krémovou konzistencí se také říká sýr s červy, protože jeho vlastnosti se odvíjejí od hnízdění larev Piophila casei (sýrohlodky drobné), mouchy, která ve svém biologickém cyklu využívá sýrový substrát. Právě tato zvláštnost učinila Casu marzu nebezpečným; dokonce v roce 2009 byl zařazen do Guinessovy knihy rekordů jako nejnebezpečnější sýr na světě.

Ale je to opravdu tak? Pojďme se ponořit hlouběji do problematiky a analyzovat všechny aspekty spojené s výrobou toho, co bylo také definováno jako „sýr, který se hýbe“.

Casu marzu se vyrábí z klasického sýra Pecorino, jde o kozí sýr. Formy sýra se nechávají zrát venku nebo ve větraných místnostech, tím se usnadní kladení vajíček mouchou, obvykle v teplejších měsících (tj. v jarním a letním období). Z vajíček se vylíhnou larvy, které svými enzymy působí na strukturu sýra a přeměňují jej z tvrdého na měkký a krémový. Sýr používají jako růstový substrát, dokud nenadejde čas, kdy se přemění v hmyz, čímž přejdou do další fáze svého životního cyklu a sýr opustí. Jedná se o jednoduchý a přirozený proces.

Co z toho vyplývá? Pokud byste měli možnost tento sýr ochutnat, nemusíte obávat toho, že s něj budou vyskakovat červy. Oni už tam totiž dávno nebudou. A pokud by tam přece jen nějaký opozdilec zbyl, tak vám v žádném případě nezpůsobí nepříjemnosti ve střevech, protože by ho zničili vaše žaludeční šťávy.

Casu marzu nezákonné, casu marzu nebezpečné, casu marzu zakázané: to jsou často termíny, které doprovázejí název sardinského sýra s červy. Jaká je ale pravda, má tato pověst nějaký reálný základ?

K dnešnímu dni neexistují žádné oficiální případy, které by potvrdily kontraindikace, nebyl zjištěn a ani potvrzen žádný zažívací problém u lidí, kteří sýr jedli.

Pověst nejnebezpečnějšího sýra na světě je tedy vysloveně nevhodná, každopádně přehnaná.

Cazu marzu má nezaměnitelnou chuť, která z něj dělá obzvláště hodnotný a jedinečný produkt.

Krémová, jemná, se sladkými nuancemi doprovázená kořeněnou chutí a silnou vůní. Nejčastěji se konzumuje namazán na kousek chleba, nejlépe mírně mokré pane carasau. Dobře ladí se strukturovaným vínem, které zvýrazní jeho zvláštní chuť.

Foto: foto - janasfood

Casu Marzu

Sýr s červy je nelegální?

Podle obecných ustanovení italského práva, které je rovněž v souladu s předpisy Evropské unie, je výroba a prodej casu marzu nezákonnými praktikami.

Region Sardinie se rozhodl čelit těmto zákazům a snažil se chránit casu marzu jako svůj typický a vynikající produkt, to plně rehabilitovat tradici nejslavnějšího sýra s červy na světě. V zájmu ochrany tohoto produktu byl zařazen na seznam tradičních italských zemědělsko-potravinářských produktů. Toto uznání potvrzuje, že výroba byla kodifikována již více než 25 let, aby bylo možné požádat o výjimku z běžných hygienických a zdravotních norem.

V roce 2005 pověřili někteří sardinští chovatelé ve spolupráci s veterinární fakultou univerzity v Sassari, aby mohli vyrábět tento sýr legálně a s odpovídajícími hygienickými zárukami, Institut zemědělské entomologie v Sassari, tak vytvořil dokonce farmu Piophila casei v prostředí, které je kontrolováno.

Casu marzu je součástí databáze tradičních italských zemědělsko-potravinářských produktů Ministerstva zemědělství, potravinářství a lesnictví a patří mezi ty, které chce region Sardinie chránit jako typický sardinský produkt. Evropská unie si vyžádala značku DOP, aby chránila označení původu casu marzu a chránila ho před potravinovým pirátstvím.

Ale i tak je tento sýr prakticky nemožné zakoupit – pouze u místních. Cena se pohybuje od 15 do 20 euro za 1kg.

Zajímal by mě váš názor.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz