Hlavní obsah

Kecací terapie nemohou vést ke skutečnému uzdravení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

1034

Výraz kecací terapie použil můj klient k popisu terapie, kde se nejdříve skupina představí a pak každý kecá o svém životě a daný psychoterapeut ho jen poslouchá spolu s dalšími členy skupiny.

Článek

Tento klient strávil v takové terapii roky, než ji nakonec opustil, protože mu nic nepřinesla. Tehdy ještě věřil tomu, že psychoterapeut ví určitě víc o psychice, když má výcvik.

V dnešní době je obecně uznáván fakt, že většina našich problémů má počátek před 3. rokem našeho života. Některé metody přitom vidí jako nejpodstatnější období náš nitroděložní vývoj. A já vidím ve své praxi, že většina našich problémů vychází z života našich předků.

Toto tvrzení bylo natolik v rozporu s tehdejším poznáním vědy, že se každý rozumný terapeut tomuto tvrzení vyhýbal. Ale dnes už se věda posunula a uznává jako tvrdou vědu i epigenetiku a dokonce byla za její poznání udělena Nobelova cena. Takže dnes jsou každý měsíc objevovány další a další důkazy pro to, abych se už nemusel bát říct to, co bylo vidět prakticky v rodinných konstelacích od jejich vzniku před 50 lety.

Slovní terapie mohou pomoci jen na problémy vzniklé po třetím roce

Slovními terapiemi myslím terapie, kde nedochází k uzdravování nebo alespoň procítění emocí, ale které vysvětlují dospělým jazykem, co se stalo a jak má vypadat řešení. Protože tyto slovní terapie používají složitý dospělý jazyk, tak z principu nemohou pomoci v řešení našich problémů. Které v nejlepším případě vznikly v době, kdy jsme já jako dítě se uměl vyjadřovat krátkými větami. Zatímco terapie, které mohou definitivně vést k uzdravení, používají jen krátké věty a jen jako doplněk.
Proto slovní terapie většinou problémy potlačují, místo aby je řešily. nebezpečnosti potlačení je psáno zde.
Představte si, že nerozumíte čínsky a váš terapeut na vás mluví jen čínsky, ale bez emocí, bez řeči těla, takže nemáte žádnou možnost vědět, co říká.

Emoční terapie

jsou zaměřeny na emoce a případně i na řeč těla. Emocím rozumí i zvířata, takže děti jim rozumí od okamžiku, kdy něco vnímají. A řeč těla jde ještě hlouběji, řeči těla rozumí i jednotlivé buňky, které se odtahují od něčeho, co jim ubližuje.
Takže terapie postavené na tomto základě mohou uzdravit vše, dokonce i člověka, který je neemoční. Zatímco slova jsou často brzdou uzdravení.
Když já píšu články, snažím se převést výsledky z emocí zpět do slov. A samozřejmě selhávám, protože lidé, kteří jsou schopni pojmout tak složitou věc, jsou z principu spíše anti-emoční. A lidé, kteří věří víc svým emocím, tak tito lidé pravděpodobně takto složité články nečtou. Ale i přesto v tom vytrvám, protože když chci představit lidem, co je možné, tak buď mohu zvolit úderná hesla nebo psát složité články o složité problematice.

Když narazíte na příčinu,

v člověku se něco pohne, i když neslyšel přesně slova. A obvykle do 5 minut poté je člověku lehčeji, lépe, spadl mu kámen ze srdce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz