Hlavní obsah

Proč věříte fake news a ne faktům?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: martin daniel

Fake news, který stačí na lidi, kteří si neuvědomují ani sebe

Díky komunikaci s jistým příznivcem představy, že za vším zlem stojí Američané, jsem konečně pochopil základní kámen této představy. Příznivci fake news jsou lidé, kteří nevěří sami sobě ani životu.

Článek

Už dříve jsem si všiml, že lidé podporující Putina a jeho agresi na Ukrajině ani tak nebojují za Putina, ale spíše proti USA. Spojené státy udělaly spoustu chyb, za které pykají neameričané. Protože je lepší žít pod diktátorem, než v prostředí občanské války (Libye) nebo pod vládou Islámského státu nebo přežít dvě změny režimu, aby se znova ujal vlády Tálibán a pak se mi pomstil.

Tito lidé bojují proti elitám, které mají v moci celý jejich život

Čemuž já nerozumím, protože já mám svůj život ve svých rukou. Ale včera jsem to konečně pochopil. Oni žijí v představě, že svět musí být organizován. A když je organizován, tak někým mocným. A když někým mocným, tak ti lidé musí sídlit v USA. Protože nejbohatší lidé jsou v USA. Aspoň podle novin. Protože noviny reportují bohatství, o kterém se veřejně ví. Zatímco o skutečném bohatství třeba pana Putina nikdo nic neví. A když tým pana Navalného něco málo ze skrytého bohatství pana Putina objevil světu, tak už pan Navalnyj nežije. Takže tito lidé bojují za ty nejbrutálnější a nejmocnější muže světa, kteří o sobě říkají, že jsou chudí a ti nejčestnější.

Ale právě Putin je důkazem, že sebevíc peněz na ovlivnění veřejného mínění investovaných na Ukrajině nestačilo ani k tomu, aby 2. nejsilnější armáda světa porazila 4× menšího souseda, který se měl bránit 3 dny podle Ruska a pár týdnů podle USA.

Náš život ovlivňujeme nejvíc my sami

Jakákoliv jiná víra se projevuje tím, že tito lidé věří, že vše musí být naplánované zvrchu. Ale tím pádem mají nevíru nejen v lidi, ale i v buňky. Protože každý člověk dostane návod skrze svou DNA a vše ostatní se zařídí „samo“. Nikdo nemusí nic plánovat, prostě dva lidi se pomilují a vznikne oplodněné vajíčko, ze kterého nakonec vznikne celý člověk. Nikdo nemusí dělat složité špionské hry. Nikdo neposílá embryu plán, v co má dospět. Všechny plány má embryo už v sobě. A pokud existuje Bůh, tak ten si to zařídil tak, že to funguje stejně s ním jako bez něj. Takže boha ani žádné spiknutí nepotřebujeme ke vzniku života. A stejné je to s celým naším životem.

Tito lidé vidí svět jako souboj USA proti Rusku

Úplně pomíjejí 7,5 miliardy lidí, kteří jsou podle nich jen bezmocné figurky na šachovnici. Ale právě Ukrajina je důkazem, že pouhých 38 milionů lidí může celé šachy panu Putinovi zbořit.

Proč se my Češi dobrovolně vydáváme do zajetí pana Putina ze strachu, aby nás neovládaly elity, které nikdy nepotáhnou za 1 provaz? Protože na to ruské peníze stačí. Stačí, když pan Putin ze sebe udělá chudáčka a ani zdokumentované zločiny nestačí.

“Lze řídit, pokud není určen cíl?

Nelze, je to jakoby člověk sedl do taxíku a neřekl, kam se chce dostat - bez existence cíle(ů) nemá řízení smysl.“
Tento dotaz mi měl pomoci k tomu, abych se „probudil“. Ale ani předem určená odpověď mi nezabránila uvidět, v čem se „probuzený“ mýlí.

Lze. Když je cílem jen cesta. Nebo když se čas mění v čase. Nebo když pasažér nezná adresu, ale ví, jak se tam dostat.

Ale hlavně: Stačí, když cíl zná jen pasažér. A řekne ho taxikáři. Zatímco když by taxikář musel člověka dovézt do cíle, který mu určil stát, začalo by se platit za to, že ho taxikář zaveze do jeho skutečného cíle načerno.
A kdyby stát řekl, že cíl je pro všechny stejný, tak v tom okamžiku by už nikdo nechtěl taxíky používat. Jen kdyby se náhodou chtěl zákazník dostat do blízkosti státem určeného cíle a v cíli by nebyla veliká zácpa.

A to je přesně důvod, proč nefunguje socialismus

Ať už ten starý, marxistický, komunistický. Protože každý pasažér zná svůj cíl lépe, než jakýkoliv byrokrat. A právě proto nefunguje ani moderní zelený socialismus. Ten zatím vedl k tomu, že se rozdíl mezi USA a Evropou zvýšil o 82% za 20 let. Samozřejmě v neprospěch Evropy a socialismu, který k nám teď jde z Bruselu.

A stejně tak nebude fungovat žádná revoluce,

která nevezme v úvahu, že naše cíle nejlépe známe my sami.

Pokud věříte fake-news

Zamyslete se, proč potřebujete věřit ve spiknutí elit. Protože i elity jsou lidé a jako každý člověk mají různé cíle. A ti, kterým jde jen o peníze, úplně nejradši využijí slabosti nebo špatného úsudku jiných lidí, aby měli peněz ještě víc. Ale totéž můžeme udělat i my. Máme sice málo peněz, ale jsou nás miliony. A můžeme vyhrát nad kýmkoliv.
Stačí věřit skutečným faktům a ne fake news, které pomáhají jedině jedněm elitám (těm v Rusku) na úkor jiných elit (které hrají čestněji, tedy aspoň teď nepoužívají fake news).

Raději myslete na sebe

Tyto fake news jsou vymyšlené pro zisk pro pana Putina, za který platí životy obyčejní Rusové a Ukrajinci. A vy platíte svou energií, časem a ztrátou vašich blízkých, kteří vás opouštějí. A ještě ke všemu vám lidé stejného jazyka, vaši blízcí, sousedi, říkají rusofilové nebo chcimírové, protože neví, že vy to myslíte dobře, jen jste se nechali chytit nejlepší manipulací do pasti, že vy přece bojujete za spravedlnost.
Nechcete raději věřit sami sobě a postarat se o své dobro a blaho?

Tohle je válka o to, zda zvítězí jeden názor na úkor všech

nebo každý z nás bude mít možnost si myslet cokoliv. Rusko a Čína jsou typickými příklady států, kde za každý špatný názor jdete v nejlepším případě do vězení, v horším skončíte jako pan Navalnyj nebo „dobrovolně“ skočíte z okna. A cestou k tomu je znevěrohodnit pravdu. A dělá se to pod rouškou, že tady je cenzura. Ale když pomůžete zvítězit panu Putinovi, on už se postará o to, aby tady byla skutečná cenzura. Chcete to?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz