Hlavní obsah

Schopnost mít vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Je dovednost jako každá jiná. Až na to, že tato schopnost se neučí ve škole, ale zejména nápodobou od rodičů.

Článek

A proto jsou někteří lidé nadání úžasnou schopností si najít vztah a žít v něm šťastně celý život, i když stala těžká věc, třeba ochrnuli nebo museli odejít za prací přes oceán. To před sto lety znamenalo, že takový muž nebyl přítomen roky a jediné spojení, co mezi sebou manželé měli, byly dopisy. A i přesto některé z těchto vztahů pak vzkvétaly.

Dnes je obvyklé, že manželství začíná zamilovaností a končí obviněním partnera z toho, že je toxický. Přičemž toto je příznakem schopnosti OBOU partnerů, v jakém stadiu schopnosti vztahu jsou.

Schopnost vztahu záporná

Se vyskytuje u těch mužů, kteří si nikdy nenašli ani jeden jediný vztah. Sám jsem se setkal se dvěma takovými muži. Typické je pro ně absolutní odmítání mužství. Takže předpokládám, že dnes už jsou takoví lidé transženy. Avšak před 10 lety nebyla móda trans tak výrazná a tudíž se navenek projevovali jako nejtvrdší feministé, kteří nemají ani trochu soucit sama se sebou.

A i když by se zdálo na první pohled, že by si tito muži měli najít ženu, která také odmítá mužské pohlaví, praxe ukazuje, že pro tyto ženy fungují jako užiteční idioti. Udělají pro ně všechno a pak jsou jen kamarády. A někdy ani to ne. Protože já jsem si dosud myslel, že to je to nejhorší, co se zamilovanému muži může stát – když mu žena řekne: Nepřitahuješ mě, ale budeme kamarádi. A pak jsem na facebooku uviděl muže, který zoufale touží aspoň po kamarádce.

Řešení: Uvidět, že takovýto „muž“ přebral pocity své matky. Která byla tak šíleně nenávistná vůči mužům, že její syn se naučil totéž. Včetně toho, že nenávidí sebe. Protože jeho mužské pohlaví nejde změnit.

Ale z mé praxe je to úkol nesmírně obtížný a jeden z těchto mužů se postavil proti mně i proti všem účastníkům na kurzu, když jsem mu řekl, že je cesta, při které si může najít ženu. A i ty nejhodnější ženy mu pořád snažily pomoct, ale nakonec to s ním také vzdaly. Bylo to v tom okamžiku, kdy chtěl tyto ženy použít k boji proti mně a ty ženy mu řekly, že on nemá pravdu. Protože prostě nechtěly odmítnout sebe. A on nepochopil, že kdybych říkal, že 1+1 = 3, tak by byly proti mně, ale proti sobě nechtěly bojovat. Dnes už bych postupoval jinak, ale pořád nevím, zda bych jako muž s neschopností nenávidět své pohlaví měl šanci mu pomoct.

Totéž u žen vypadá jinak

Ale společný rys je ten, že tato žena také nežije svůj život, ale život své matky. https://medium.seznam.cz/clanek/martin-daniel-kdyz-zijete-zivot-pro-sveho-rodice-59770
Řešení: Uvidět, že vše, čemu taková žena věří, není ona, ale osobnost vystavěná nenávistí matky k mužům. A protože my věříme, že každý má právo na svůj život, tak tím pádem jí dáváme jistotu, že tato žena nikdy nenajde samu sebe, ale pořád bude bojovat za nenávist své matky.

Schopnost vztahu 1: Přijetí sama sebe jen velmi omezené

To jsou lidé, kteří se zamilují a velice rychle odmilují. Stačí k tomu jakákoliv maličkost a už jde zase hledat dál. Ale protože společenský tlak i vnitřní puzení je silné, tak je většinou nakonec svatba. A i děti. A pak při prvním náznaku problémů je rozvod.

Přičemž problémy jsou nutné. Kdo chce nemít problémy, toho doběhnou problémy i tam, kde by normální muž svou ženu objal a nechal ji vyplakat. A normální žena by uviděla problémy svého muže, porozuměla jim a muž by se hned cítil přijatý a našel by cestu ven.

Místo toho dnes je módní slovo narcis, narcistická porucha osobnosti. A tak se tito lidé rozcházejí s tím, že ten druhý trpí nevyléčitelnou poruchou osobnosti. A vůbec si neuvědomují, že tím pádem sami sebe zařazují do diagnózy „manžel/ka narcise“. Je to analogické „manžel/ce alkoholika“, která se také musí léčit podobně jako alkoholik, jestli má být léčba úspěšná. Anonymní alkoholici to ví, klasická medicína většinou ne, i když velmi mnoho psychologů to uznává.

Skutečná příčina: Takovýto člověk nedostal ani od jednoho z rodičů skutečné přijetí. Dostal jen podmíněné (nebo žádné) přijetí, když bude přesně takový, jací ho rodiče chtějí. A proto neví, jak má pracovat s tím, co se mu nelíbí. A protože každý vztah musí procházet problémy, aby se lidé v něm vyvíjeli a on neví, jak, tak při prvním problému mizí. A buď skutečně odejde nebo ve vztahu zůstane, ale nikdy nebude mít vztah, kde žijí spolu, ale jen vedle sebe.

Řešení pro ženu: Dostat oporu od táty. Což většinou nejde. Nebo od otcovské postavy. Třeba v hlubinných konstelacích. A když dostane oporu a stane se díky tomu víc ženou, tak může přinést do svého vztahu uzdravení. A je to jediný způsob (bez terapie narcise), jak se narcis může za určitých okolností uzdravit. Zatímco všechny ostatní způsoby jak toho druhého zachránit, nefungují a jen stav zhoršují.

Řešení pro muže: Stát se dospělým mužem a umět ženu obejmout tak, že se v něm rozplyne. A tím pádem se stát otcovskou postavou, která „vyzvedne“ svou ženu na vyšší úroveň schopnosti mít vztahy. Ale to už musí být muž skutečně dospělým mužem, aby unesl měsíce, kdy nemá ženu, ale dceru. A protože všichni psychologové říkají, že nemůže fungovat vztah, kde se jeden k druhému chová jako rodič, tak je tato cesta uzavřena.

Schopnost vztahu 2: Částečné přijetí

Tito lidé už jsou schopni vztahů a nebojí se jich. Oba chtějí mít trvalý šťastný vztah. Ale neví, že pro to je třeba něco udělat. Takže se zamilují a dokonce může jejich vztah přejít ze zamilovanosti (což je stav, kdy všechno vidíme růžově) do lásky (kde vidím všechny barvy a přesto toho druhého miluju).
Protože oni dostali od svých rodičů návod, jak se mají problémy řešit. Ale i přesto může dojít k tomu, že daný problém neumí řešit. A tak se začnou odcizovat a nakonec mohou skončit i u nenávisti. Ale protože už tam byla láska, tak je daleko snadnější se k té lásce vrátit. Zatímco lidé, kteří nezažili lásku (i když o tom ani neví, protože většina lidí nevidí rozdíl mezi láskou a zamilovaností), tak pro ně je to daleko těžší.

Jak se pozná láska?

Představte si, že máte dítě. Které se právě posralo do plínek. I když vám to nedělá dobře, tak ho očistíte a dáte mu novou plínku. Protože ho máte rádi. A příště vám z toho už bude méně špatně a po nějaké době to prostě jen uděláte. Kdybyste do něho byl jen zamilovaný, odmítl byste to udělat.
Je to extrémní příklad. Ale spousta párů se za sebe a své potřeby stydí i před tím, s kým máme sdílet celý náš život. A když vaše dítě nevidí skutečnou blízkost mezi vámi, tak ani ono nebude schopno blízkosti ve svém životě a pak bude pokračovat ve schopnosti mít vztah podle vašeho příkladu.

Schopnost vztahu 3: Úplné přijetí druhého i sebe

V tomto stadiu můžete být plně sami sebou a přesto (přesněji řečeno právě proto) jste plně spolu. Protože s každou věcí, kterou přijmete v druhém, totéž přijmete i v sobě.

Možné kombinace

Lidé se zápornou schopností vztahu nejsou schopni navázat vztah. Ale když to udělá vše za ně ten druhý, tak mohou mít vztah. Který ale nevydrží. Jedinou možností, jak se z daného stavu dostat je ten, že se dají tomu, kdo o ně velice stojí a obě strany budou vědět, že tak nejméně rok nebudu mít partnerku, ale dítě. A to drtivá většina mužů nechce. Přičemž je to za určitých okolností nejvyšší stupeň schopností muže.
Naopak je spousta žen, které o to stojí. Ale žena nemá zachraňovat muže. Takže čím výše je žena ve schopnosti mít vztah, tím méně stojí o to někoho zachraňovat.
Zatímco muž může takovou potřebu mít, protože není nic mocnějšího pro muže, než představa, že on zachránil princeznu před drakem. Ale k tomu musí být už opravdu dospělý muž. Protože chlapeček může chtít zachránit maminku, ale po jeho zásahu je to ještě horší.

Obecně muž může jít níž, žena nikdy

Takže muž ve stadiu 3 se může zamilovat do ženy ve stadiu 1. A mohl by ji zachránit. Ale k tomu by to žena musela chtít. A musela by nedbat na to, že ona k němu nic necítí. Protože žena cítí zamilovanost jen k muži na stejné úrovni. Zatímco muži jsou schopni se zamilovat kdekoliv.
Když to toto žena nechce, tak musí buď přijmout, že je schopná jen částečného vztahu nebo chodit na terapii, která ji umí pomalu, po jednotlivých krůčcích zvedat výš. Stejně jako všichni muži.
Toto platí pro muže a ženy, které zajímá plnoprávný vztah. Ty, kdo chtějí rovnoprávný vztah, jsou odsouzeni k tomu zůstat, kde jsou.

Připojte se ke skupině O zdraví a vztazích

https://www.facebook.com/groups/dotazyzdravi Tam se snažíme o spolupráci klasické medicíny a vědoteriky. Vědoterika je to nejlepší a nejúčinnější z ezoteriky vybrané na základě vědeckého pozorování výsledků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz