Hlavní obsah
Finance

110 korun za pivo? Naprosto v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Gába s pomocí ideogram.ai

Češti hokejoví fanoušci pijí pivo

Přípravy na domácí MS v hokeji vrcholí. Ačkoliv se ještě nevhodilo první buly, fanoušci už se čertí. Konkrétně se jim nelíbí cena piva ve fanzónách, která by měla být 110 korun. Je to moc, anebo mohli pořadatelé cenu ještě zvýšit?

Článek

Na začátek si srovnejme, kolik stál jeden půllitr piva na předchozích dvou turnajích v Česku. Před devíti lety vyšlo jedno pivo na 80 korun, přičemž tehdejší průměrná mzda činila zhruba 27 000 Kč. V roce 2004 stál jeden půllitr 50 korun a průměrná mzda byla 17 000 korun.

Když použijeme jednoduchou trojčlenku, zjistíme, že průměrná mzda vzrostla mezi lety 2015 a 2024 o 63 %. Kdyby se tedy měla cena piva zvyšovat identicky jako průměrná mzda, mělo by pivo stát letos 130 korun, tedy o 20 korun více, než bude skutečná cena.

Navíc je tu ještě jedna zajímavost. V roce 1992, kdy hokejové MS také hostilo Česko, stála minerálka v areně 35 korun. Kdyby tak rostla její cena stejně jako průměrná mzda v Česku, stála by letos téměř desetkrát více.

Česko už letos hostilo dvě velké sportovní akce, kde samozřejmě pivo nesmělo chybět. V únoru proběhlo v Novém Městě na Moravě biatlonové MS. Na něm stál jeden půllitr piva 90 korun. Ve stejném měsíci probíhalo v Táboře MS v cyklokrosu, a tam stálo pivo dokonce 130 korun.

A co porovnání s ostatními zeměmi? V Praze se budou v květnu pohybovat fanoušci z 16 zemí, a právě oni budou ve fanzónách trávit spoustu času. Následující obrázek nabízí srovnání cen za jeden půllitr piva ve všech zemích, které se zúčastní letošního šampionátu.

Foto: Martin Gába

Ceny piva v zemích účastnících se letošního hokejového MS

Dá se říci, že většina fanoušků bude při zjištění ceny piva nadšená a český národní nápoj tak opět poteče proudem.

Toto shrnutí tedy ukazuje, že cena piva na hokejovém MS není nijak přemrštěná, naopak je velmi příznivá ve srovnání s ostatními sportovními událostmi, které Česko hostilo letos nebo v minulosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz