Hlavní obsah

Finské trans organizaci přeplo. Nelíbí se jí, že Zalando třídí oblečení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Gába s pomocí Bing Designer

Pride průvod

Letní měsíce patří již po několik let průvodům Pride, které pořádají města po celém světě. Jinak tomu není ani v hlavním městě Finska, v Helsinkách. Finská trans organizace se však Pridu nezúčastnila a důvod je vskutku bizarní.

Článek

Pride Month, neboli měsíc hrdosti, se slaví každý červen a je symbolem boje za práva a rovnoprávnost LGBT+ komunity. Průvody městy po celém světě však probíhají také přes ostatní letní měsíce.

Cílem průvodu Pride, známého také jako Pride Parade nebo Gay Pride, je oslavit LGBT kulturu a komunitu, zvýšit povědomí o právech LGBT osob a podpořit rovnost, respekt a akceptaci.

Průvody Pride jsou tedy nejen oslavou, ale i důležitým nástrojem pro sociální změnu a podporu rovnosti pro všechny.

Takovéto průvody byly v vidění také ve Finsku. Helsinský týden hrdosti se konal od 24. do 30. června 2024 a průvod společně se slavností v parku se uskutečnil v obvyklou sobotu týdne hrdosti, tedy 29. června 2024.

Trany ry, tamní trans organizace, však vydala prohlášení, že se letošního ročníku nezúčastní. Ptáte se proč? Může za to společnost Zalando, která bude helsinský Pride sponzorovat.

Zalando je firmou, která dává jednoznačně najevo podporu všem menšinám. Z reklam Zalanda doslova stříká duha a společnost dává ve svých spotech do popředí také Afroameričany a obézní lidi, čímž bourá stereotypy, které byly několik let zavedeny v reklamních spotech podobných společností.

Trans ry se ovšem nelíbilo, že Zalando na svých stránkách a v aplikaci i nadále rozděluje sekce oblečení na mužské, ženské a dětské. To je síla co?

Když už se najde společnost, která je ochotna Pride sponzorovat a neustále celému světu ukazovat podporu LGBT komunity, tak se právě část jedinců patřících do této skupiny urazí kvůli naprosté hlouposti.

Nevím, co tito jedinci chtějí a čeho těmito korky chtějí docílit. Když už po několika letech, kdy bylo LGBT poměrně velké tabu, se našly společnosti, které dělají komunitě velkou reklamu a snaží se ukázat, že členové komunity jsou naprosto normální lidé, najdou se stejně skupiny lidí, které budou remcat.

Ukazuje se tak, že i v této komunitě jsou lidé, kterým se zkrátka nezavděčíte, protože tady není problém ve společnosti, nýbrž v hlavách těchto jedinců, kteří pohrdají pomocí ze stran velkých celosvětových značek.

Tento krok ze strany finské trans společnosti Trans ry tak může některé možné nové podporovatele komunity odradit. Někteří zástupci LGBT komunity totiž chtějí mít pouze společnosti omotané kolem prstu a následně s nimi hrát nerovnou hru, jež nelze vyhrát.

Skupiny následně cítí moc, cítí že společnosti udělají vše proto, aby měly komunitu na své straně, ale někteří si této přízně zkrátka neváží a poté vrhají na celou komunitu špatné světlo.

Na světě jsou skupiny, organizace a země, které se snaží zbytku světa ukázat, že být členem LGBT komunity je naprosto normální věc, za kterou se není potřeba stydět.

Komunita se však nemůže divit, že se jí stále budou někteří lidé vysmívat, při pohledu na to, jak sami sobě její členové podkopávají nohy.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz