Hlavní obsah
Sport

Hořká porážka na úvod: tragická ofenziva, smolař Hranáč a zraněný Souček

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Gába s pomocí Bing Designer

Zklamaní fotbalisté po prohře v utkání

První zápas na letošním EURU má česká reprezentace za sebou. Přes vedení po brance Lukáše Provoda nakonec nebere tým Ivana Haška po bitvě s favorizovanými Portugalci ani bod. Co vše nabídl úvodní zápas Čechů na EURO?

Článek

Nulová ofenziva

Během první půle Portugalci několikrát ztratili zbytečně míč, avšak Češi s ním ušli jen pár metrů dopředu a poté je zradil špatný dotek nebo nepřesná přihrávka spoluhráči.

To byl velký problém, protože po většinu prvního poločasu bylo Česko v hlubokém bloku před vápnem Jindřicha Staňka a právě tyto chvíle, kdy se podařilo donutit soupeře k chybě, měl tým využít k tomu, aby si na chvíli odpočinuli obránci a útočníci se mohli pokusit zahrozit na druhé straně.

V tomto ohledu až nezvykle hodně kazil Vladimír Coufal, který špatnou nahrávkou několikrát zavařil týmu a Portugalci chodili do rychlých kontrů.

Také duo Jan Kuchta – Patrik Schick nepřineslo týmu takřka žádnou pomoc. Pokud si tým chtěl pomoci nákopy na dvojici útočníků, tak měl smůlu. Dohromady neuhráli snad jediný míč a obránci soupeře s nimi neměli žádné starosti.

Změnu na hřišti okamžitě přinesla střídání právě těchto dvou útočníků, které nahradili Mojmír Chytil s Ondřejem Lingerm. Oba byli ihned pro portugalskou defenzivu velmi nepříjemní a i díky nim padl první a jediný gól českého týmu. Především na Mojmíra Chytila bychom se mohli těšit v základní sestavě pro zápas s Gruzií.

Hráč utkání smolařem

Byl to jednoznačně nejlepší český hráč na place. Plzeňský Robin Hranáč přitahoval téměř každý centr soupeře a v pohodě je uklízel mimo nebezpečnou zónu před českou bránou.

Skvěle si také počínal při šanci Vithinhy v první půli, když se záložník PSG rovnal ke střele ve vápně, ale 23letý český bek mu zakončení na poslední chvíli zmařil.

Smolné momenty přišly až po brance Lukáše Provoda. Jen sedm minut po jeho trefě si dal smolný vlastní gól, když do jeho nohy vyrazil míč brankář Staněk a od Hranáče se balon odrazil do brány.

Po celý zápas bylo jasně vidět, že když Portugalci centrovali do vápna nebo rovnou stříleli na bránu, Češi se snažili být v okolí branky a u případné dorážky jako první, aby k nim docházelo co možná nejméně.

Tato taktika se však stala Robinu Hranáčovi v danou chvíli osudnou, neboť na vyražený míč neměl šanci reagovat.

Další, možná ještě horší moment, si pak vybral v nastavení. U lajny pohrál svůj souboj Vladimír Coufal, k centru se dostal Pedro Neto a poté přišla nešťastná teč Tomáše Holeše, která významně změnila směr letu míče, který mířil právě na Robina Hranáče. Ten na jeho změnu směru letu už nedokázal zareagovat a míč mu propadl mezi nohama. Jednoduchou práci měl pak, toho času 111 sekund na hřišti pobývající žolík Francisco Conceição a svou dorážkou přiřknul tři body Portugalcům.

Obavy o Součka

Už v minulém týdnu šli zvěsti o tom, že se Tomáš Souček připravuje individuálně z důvodu zranění. To nakonec nebylo tak vážné, aby jej nepustilo do úvodní zápasu letošního EURA a český kapitán vyběhl na trávník od úvodních minut.

Všem českým fanouškům a realizačnímu týmu zatrnulo jen pár minut před koncem prvního poločasu, kdy po jedné z akcí Portugalska zůstal sedět na zemi. Opakované záběry navíc neodhalily předchozí kontakt se soupeřem, což nikdy nevěstí nic dobrého.

Opora anglického West Hamu a národního týmu se držela za lýtko a protahovala si nohu. Ačkoliv se po pár desítkách vteřin dokázal postavit, jeho grimasy ve tváři naznačovaly, že je zraněním značně limitován.

To bylo zřejmé během celého utkání, kdy nebyl ani zdaleka tak výrazný jako jsme u něj zvyklí. Svým dobrým defenzivním výkonem a následně také ofenzivní nadstavbou jej jednoznačně předčil Lukáš Provod, který byl určitě výraznějším z dvojice defenzivních záložníků.

Doufejme, že Součkovo zranění nebude nikterak vážné a český kapitán bude moci nastoupit i v sobotu v 15:00 v utkání proti Gruzii. Kdyby Česku vypadl vedle Michala Sadílka také další klíčový střední záložník, byl by to pro Ivana Haška obrovský problém.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz