Hlavní obsah
Finance

Logické a očekávatelné. Přesto zdražení jízdenek na LOH lidi pobuřuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Letní olympijské hry

Letní olympijské hry se blíží. Paříž ladí každý detail, aby byly letošní LOH co možná nejlepší. Ruku v ruce s pořádáním velké sportovní akce jde také zdražování cen v pořadatelském městě. Ačkoliv je zdražování logické, opět našlo své odpůrce.

Článek

Na začátek se vraťme o dva měsíce do minulosti, kdy Česko pořádalo Mistrovství světa v ledním hokeji 2024. Ještě před vhazováním úvodního buly se strhla mezi českými fanoušky velká vlna nevole spojená s cenami piva ve fanzónách u obou arén.

Cena piva v nich činila 110 kč a mnozí nedokázali pochopit, jak organizátoři došli k více než 50 % zdražení oproti ceně piva v hospodách. Tehdy jsem zdražení piva hodnotil jako zcela logický a správný krok, který by udělalo každé město pořádající takto prestižní akci. Pokud vás zajímá můj pohled na tehdejší situaci, můžete si jej přečíst v článku níže.

Teď už pojďme do Paříže. Ta se za pár týdnů přemění v nejsledovanější místo na zemi, neboť bude hostit Letní olympijské hry 2024. Nedílnou součástí olympijských her jsou také fanoušci, kterých do Paříže dorazí miliony.

Od 20. července do 8. září se cena jízdného pro návštěvníky Paříže zvýší zhruba o polovinu. Jednorázová jízdenka na MHD zdraží z 1,73 € na 4 € a knížka deseti jízdenek z 16,90 € na 32 €.

Navýšení ceny o cca 50 % je sice do očí bijící, avšak zcela logické. Paříž by byla hloupá, kdyby takto velké akce nevyužila. Navíc fanoušci, kteří si zakoupili za nemalé peníze vstupenky na LOH, předem musejí počítat s tím, že se přesně tohle stane. Po nákupu předražených letenek a ubytování je tedy pár euro navíc za jízdenky nemůže rozhodit.

Nezdraží tak jen ceny jízdného, ale také restaurace v okolí nebo další služby, kterých mohou návštěvníci v Paříži využít. Známý Louvre zvýšil po sedmi letech ceny o 30 % ze 17 € na 22 €.

Místní obyvatelé na skutečnost, že proběhne zdražování cen jízdného byli předem upozorněni a stále mají možnost si nakoupit jízdenky za stávající ceny. Až 20. července přejde Paříž na dražší jízdenky. Většina z nich však má jistě dávno předplacenou kartu na MHD a toto zdražení je vůbec nemusí trápit.

Tento jev budeme vídat v každém místě konání některé velké sportovní akce. Velká města se snaží na turistech vydělat za jakékoliv situace, a když se jim naskytne takováto situace, bylo by opravdu hloupé jí nevyužít.

Stále tak nepřestává udivovat to, že i po tolika letech, co se tento jev děje, jsou zde tací, které tyto tahy překvapí nebo dokonce vytočí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz