Hlavní obsah
Cestování

Údolí budhismu. Staletá historie se zde mísí s moderním uměním pro turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Hajný

Lešanský Buddha. (Leshan Giant Buddha). 71 metrů vysoká socha nejvyššího sedícího Buddhy světa.

Byl víkend a já měl v Číně volný den. Rozhodl jsem se využít tento čas aktivním způsobem a vyrazit na výlet. Zaujala mne možnost navštívit Leshan (Le-šan) známý sochou sedícího Buddhy.

Článek

Můj červnový výlet začal v sobotu večer po práci s partou místních techniků v hospůdce v Chengdu (Čcheng-tu). Mohl jsem si vybrat a cestovat na jiné místo na sever, ale rozhodl jsem se pro původní plán. Pochopil jsem, že Leshan (Le-šan) je jedno z nejnavštěvovanějších míst v provincii S’-čchuan.

Domluvili jsme se, že nás místní kolega nabere v 10 hodin ráno v centru města před kostelem. Zvolili jsme cestu autem, protože pro cizince nebylo možné koupit lístky na vlak online (předem) a ráno by již vlak mohl být vyprodaný.

Foto: Martin Hajný

Vlevo: Hospůdka – příjemné posezení (2× 3 litry oroseného piva). Vpravo: Katolický kostel. Cca 6-7 minut chůze od nejbližší stanice metra.

Cesta z Chengdu do Leshan je pohodlná a po dálnici trvá něco přes hodinu. Do Leshan jsme dorazili před polednem. Jeden z kolegů jel ráno vlakem a držel nám stůl v restauraci. Jídlo bylo chutné a s ohledem na mne ani nebylo nijak zvlášť pálivé. Hlady člověk v Číně netrpí. I pro Evropana je možné si vždy něco chutného vybrat. Po obědě pokračujeme do budhistického areálu u řeky.

Budhismus je v Číně nejvíce rozšířeným až snad přímo „státním“ náboženstvím. Je těžké říci, zda si lidé vybírají náboženství, nebo zda si náboženství vybírá člověka. Každý člověk něčemu věří a ve své duši má místo pro „duchovno“. Také Budhismus se na tuto základní potřebu snaží odpovědět. Pokud křesťanství v Evropě dnes tvoří protestanté a katolíci (z východu pak i ortodoxní křesťané), budhismus bychom zřejmě mohli vnímat jako budhismus „z údolí“ a buddhismus „z hor“.

Foto: Martin Hajný

Vstupné do areálu.

Cestovat s místními kolegy má výhodu minimálně z důvodu překladu. Stále častěji však mohou místní lidé pomoci i s platbou, protože ne všude akceptují hotovost, a kromě větších hotelů nelze v Číně používat ani zahraniční platební karty. Vstupné do jeskynního areálu přijde na 100 Juanů (v přepočtu asi 12 EURO) a dalších 100 Juanů se platí při vstupu na „Velkého Buddhu“. Bylo možné zaplatit bankovkami. V porovnání s předchozími lety však už platby v hotovosti byly letos mnohem méně běžné. Většina místních platí už pouze telefonem přes aplikaci WeChat. Dobrou zprávou však je, že Číňané jsou lidé přátelští, a zvláště ti mladší (ale i lidé středního věku) vám rádi pomohou.

Foto: Martin Hajný

Hlavní vstupní brána do areálu je vytesána do kamene.

Foto: Martin Hajný

Reliéf vytesaný do skály.

Před reliéfem vytesaným do skály se k naší skupince hlásí místní průvodce a za 80 yuanů nám nabízí výklad v angličtině. Místní kolegové zde již nejsou poprvé a historii místa znají, pro mne však výklad může být zajímavý. Obchod je ujednán a vyrážíme do místního jeskynního komplexu.

Čekám historii starou stovky, snad až tisíce let, k mému překvapení však zjišťuji, že vše, co vidím (kromě sochy Velkého Buddhy, která je původní) je staré pouze několik maximálně desítek let. Areál začal prý být budován v 90. letech 20.století a poslední sochy byly dokončeny v roce 2016. Nový je i reliéf před námi. Zajímá mne důvod výstavby tohoto areálu. Sochy jsou tesány z kamene a kdyby už nic jiného, je za jejich vznikem obrovské množství práce.

Foto: Martin Hajný

Jeskyně Buddhů.

Jeskyně Buddhů. Je jich zde obrovské množství a každý z nich je jiný.

Foto: Martin Hajný

Socha Buddhy, který odolal svodům žen.

Foto: Martin Hajný

Socha ležícího Buddhy.

Pochopil jsem, že jednotlivé sochy představují postavy a příběhy buddhismu známé z učení buddhistické tradice a jejich předlohou byly historické sochy nacházející se na různých jiných místech v Číně. Průvodce zmiňoval budhistické jeskyně u města Dunhuang v Severo-západní Číně. Toto místo jsem navštívil v listopadu 2022. O existenci jeskyní jsem slyšel, ale z důvodu kovidových restrikcí jsem v nich nebyl.

Foto: Martin Hajný

Jeskynní komplex.

Další z chodeb jeskynního komplexu s postavami buddhistické mytologie.

Foto: Martin Hajný

Socha Buddhy.

Znovu socha Buddhy, který odolal „svodům těla“ a vábení nahých žen.

Foto: Martin Hajný

Koloběh života.

Reliéf koloběhu života. V dolní části utrpení, v horní části osvícení.

Některé z uměleckých vyjádření středověkých představ Očistce, Pekla a Ráje vypadají podobně. Také Budhismus pracuje s představou lidské duše a potřeby jejího „zušlechtění“.

Je-li ideálem Budhismu stát se dokonalým, je ideálem křesťanství žít v blaženosti s Bohem i všemi lidmi v Nebi.

Foto: Martin Hajný

Socha boha (Buddhy) zdraví.

Poslední ze soch podzemního komplexu. Socha boha (Buddhy) zdraví.

Foto: Martin Hajný

Tato socha byla dokončena až v roce 2016.

Na červených lístcích za oltářem jsou texty modliteb i prosby lidí za uzdravení a požehnání. Motiv a výjev v budhismu běžný. Třepetající se lístečky, zná i budhismus „z hor“. Prosby vkládají Židé do Zdi nářků a zná je křesťanská tradice.

Na jedné straně snaha přiblížit „duchovno“ lidem. Na druhé straně PARADOX. Pouhé 3 roky po dokončení sochy boha zdraví postihla lidstvo největší virová pandemie za tisíc let.

Foto: Martin Hajný

Chrám.

Zcela nový chrám v areálu údolního budhistického komplexu.

Foto: Martin Hajný

Socha Buddhy a mnich.

Foto: Martin Hajný

Dům mnichů.

Foto: Martin Hajný

Mobilní telefony používají i mniši.

Foto: Martin Hajný

Most přes jednu ze tří místních řek.

Foto: Martin Hajný

Lešanský Buddha (Leshan Giant Buddha).

71 m vysoká socha nejvyššího sedícího Buddhy na světě. Dle wiki byla socha postavena na soutoku 3 řek za dynastie Tchang v 8. století našeho letopočtu. Záměrem bylo chránit projíždějící lodě a varovat před záplavami. (Dle tradice, hrozí po proudu řeky v jižní Čině záplavy, když voda stoupne do úrovně nohou sochy. Viz 2020) Od roku 1996 je toto místo zařazeno mezi památky světového dědictví UNESCO.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz