Hlavní obsah
Cestování

Do Plzně za hvězdou a křížem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Klapetek

Opravená katedrála sv. Bartoloměje. Měli jsme super počasí.

S posluchači budějovické religionistiky jsme vyrazili na exkurzi do Plzně. Zajímaly nás křesťanské a židovské památky.

Článek

Ve čtvrtek 7. 9. 2023 ráno jsme měli sraz na vlakovém nádraží v Českých Budějovicích. Stejně jako ve vzdělávání není důležitý jen samotný cíl. Zásadní je také společná cesta studentů a pedagogů k němu. Právě proto pokaždé na religionistickou exkurzi jedeme vlakem, abychom měli příležitost si popovídat a poznat se trochu jinak. Před dvěma lety jsme navštívili premonstrátský klášter a židovský hřbitov v Milevsku. Minulý rok to byly sakrální pamětihodnosti Jindřichova Hradce. Pro letošek jsme vybrali metropoli západních Čech. Pokud máte čas a chuť, vyrazte společně s námi.

Foto: Martin Klapetek

Interiér Staré synagogy.

Dopoledne to byla cesta ke kořenům. Nejprve jsme si prohlédli expozici ve Staré synagoze. Je to podle mého názoru ideální kombinace. Tedy samotná budova synagogy s krásně zachovalým interiérem a k tomu inspirativní výstava. Všechno je tak trochu stranou ve vnitrobloku. Takže máte čas i na působivou „Zahradu vzpomínek“ na oběti holokaustu.

Foto: Martin Klapetek

Vzpomínka na všechny, kteří se z transportů nevrátili.

Potom jsme se přesunuli na Náměstí Republiky do nedávno zrekonstruované Katedrály sv. Bartoloměje. Před hlavním vchodem na nás čekala skvělá paní průvodkyně. Mimořádnou prohlídku jsem si dopředu zamluvil přes internetové stránky Plzeňského biskupství. Opět mohu jen doporučit. Dozvíte se spoustu zsjímavostí o vzdálené i nedávné historii tohoto místa.

Foto: Martin Klapetek

Interiér katedrály sv. Bartoloměje.

Pro oběd jsme si vybrali z různorodé nabídky restaurací přímo v centru města. Upřímně řečeno, oproti současným Českým Budějovicím to bylo jednodušší. Při minulých ročnících naší exkurze to obvykle byla indická restaurace. Změna je prostě život, šli jsme na českou klasiku a další pochoutky.

Foto: Martin Klapetek

Expozice sakralního umění v křížové chodbě františkánského kláštera.

Odpoledne jsme vyrazili do Muzea církevního umění plzeňské diecéze. Na svých webových stránkách nabízejí komentované prohlídky pro skupiny. Jako ostřílený organizátor exkurzí jsem předem emailem oslovil pana ředitele. Na jednu straně mě jako pedagoga mile překvapilo, že měli na ten den nasmlouváno hned několik skupin. Proto nebylo jisté, že bude pro nás volný průvodce. Na druhou stranu jako „vedoucí zájezdu“ jsem musel počítat s časovými komplikacemi individuální prohlídky. Návštěvu muzea mohu zájemcům o sakrální umění jen doporučit. Není to jen o podnětné expozici, samotná budova františkánského kláštera je zajímavá.

Foto: Martin Klapetek

Rajský dvůr františkánského kláštera. Počasí bylo super, že?

Podle původního plánu naší religionistické exkurze měla být poslední zastávkou Velká synagoga. Říkal jsem si, „Konec korunuje dílo“. Nakonec nám ale nevyšel čas a tak jsme si ji nechali na „někdy příště“. Přemýšleli jsme nad tím, kam vyrazíme na religionistickou exkurzi v červnu 2024. Nakonec naše volba padla na Jihlavu. Takže se můžete těšit na můj blog z Vysočiny.

Pak už nás čekala zpáteční cesta vlakem do Českých Budějovic. Bylo to už bez „internezza“ ve výlukovém autobusu, takže to bylo výrazně rychlejší. Kterou historickou památku máte v metropoli západních Čech rádi? Děkuji za vaše tipy na další výlet v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz