Hlavní obsah
Cestování

Islámské centrum v Cáchách je dokladem architektury šedesátých let. Můžete se sami přesvědčit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Klapetek

Architektonicky zajímavá Bilálova mešita je sídlem Islámského centra v Cáchách.

Mešita v Cáchách si uchovala inovativní pojetí exteriéru i interiéru. Především je zajímavá vzdělávací část se seminárními místnostmi, která byla navržena přímo k tomuto účelu.

Článek

Navštívit Cáchy byl můj sen již od studentských let. Osobnost Karla Velikého a velkolepost katedrály Panny Marie byly prvotními impulzy. Později se k nim přidal i odborný zájem o organizovaný islám v Německu. Když jsem si vybíral lokality pro počáteční fázi výzkumu mešit, nemohl mezi nimi chybět Kolín na Rýnem. Do Cách už to bylo vlakem kousek, takže vznikla ideální kombinace.

Foto: Martin Klapetek

Interiér katedrály Panny Marie v Cáchách vás uchvátí svou výzdobou.

Co mě především zajímalo? Sledoval jsem způsoby propojení staveb s jejich nejbližším okolím. Snažil jsem se zmapovat podoby exteriérů s důrazem na tradiční a inovativní detaily. S tím souvisela například barevná koncepce budov. V neposlední řadě jsem věnoval pozornost rozvržení jejich vnitřních prostor.

Vyplnil jsem jednoduchý formulář na webových stránkách mešity a domluvil si prohlídku. Obvykle se provádí menší skupinky zájemců, ale s ohledem na téma mé práce jsem byl výjimkou potvrzující pravidlo. Ujal se mě starší pán syrského původu, který žil v Německu již desítky let. Byla to ideální volba, neboť o stavbě a komunitě věděl naprosto všechno.

Zajímavá stavba na hranicích s Belgií a Holandskem

Islámské centrum v Cáchách bylo ve své původní podobě otevřeno v roce 1967 na Professor-Pirlet-Strasse. Při stavbě se vycházelo z návrhů prof. Rudolfa Steinbacha a jeho asistenta Gernota Kramera, kteří působili na Porýnsko-Vestfálské technické vysoké škole. Později byl k budově s atypicky umístněnou menší kupolí přistavěn plánovaný zdobný minaret. Nachází na vysoké betonové platformě. Budova díky svému rozvržení nabízí prostory pro náboženské, vzdělávací, sociální, kulturní a volnočasové aktivity.

Foto: Martin Klapetek

Malá kupole a barevný minaret jsou doplňkem kompaktní stavby.

Jedná se o trojpatrovou stavbu, která stojí v prudkém svahu na konci univerzitního kampusu. V blízkosti mešity jsou tenisové kurty a v jejich sousedství parkovací dům. Díky tomu působí bezprostřední prostor před mešitou na jednu stranu tísnivým dojmem. Na druhou stranu se však jedná o frekventovanou komunikaci. Chodci je používána jako přístupová cesta k vlakové stanici Cáchy-západ nacházející se dole pod kopcem.

Foto: Martin Klapetek

Platforma se zdobným minaretem z jiného úhlu pohledu.

Centrum je osobitá budova, která v projektu, použitých materiálech a výzdobě interiéru reflektovala nejnovější trendy své doby. Zvnějšku stavba šedou barvou prvního patra zdůrazňuje použití betonu. Tento motiv je doplněn o zelenou barvu na stěnách a sloupech rytmicky rozdělujících prosklené přízemí. Dále se objevuje na portálu se zdobným mřížovím i na přístupové rampě do prvního patra. V přízemí byly navrženy technické provozy, kuchyně, kanceláře a vzdělávací část budovy. Zde byl vytvořen jednolitý prostor pro knihovnu. Vedle toho je tu několik seminárních místností s prosklenými stěnami. Jsou určeny především pro náboženskou výuku dětí a mládeže. Do přízemí se vstupuje jedním z hlavních vchodů. Navazuje na volné prostranství s výsadbou zeleně, hřištěm pro děti a malým zatravněným sportovištěm. Dochází k propojení vzdělávacích a volnočasových aktivit probíhajících v budově i v jejím bezprostředním okolí. Samotný poloveřejný prostor je vytýčen díky odstupu stavby umístněné na platformě ve svahu.

Foto: Martin Klapetek

Vlevo jeden z hlavních vchodů. Na fasádě je jednoduchý mihráb a chrlič.

Vstupme společně do interiéru

Z prostranství určeného pro parkování automobilů během pátečních modliteb se prochází po můstku do kompaktní budovy. V prvním patře na úrovni vozovky se nachází prostory k rituální očistě a hlavní modlitební hala pro muže. Její plochá střecha je doplněna umělecky ztvárněnými světlíky. Výklenek ukazující modlitební směr k Mekce (mihráb) je v exteriéru naznačen mírným vyboulením fasády. Pozornost spíše zaujmou pravidelně rozmístěné minimalistické chrliče. V interiéru modlitebny symbolicky rozdělné pěti sloupy převažuje béžová barva stěn, světle hnědá dřevěného vybavení kontrastuje s červení koberců.

Foto: Martin Klapetek

Hlavní modlitební hala je vyfocená z galerie pro ženy.

Hlavním komunikačním prostorem je schodiště, které propojuje všechny patra stavby. Lze jím vystoupat do druhého poschodí, kde se vedle dvou učeben a prostoru pro rituální očistu nachází ženská galerie. Je navržena tak, že vstupuje přímo do hlavní modlitební haly. Návštěvník ale může s průvodcem pokračovat výše do malé kupole.

Na úrovni prvního patra byl původně nevelký dvůr s fontánou, ze kterého se dveřmi ve skleněné stěně přicházelo do hlavní modlitebny. V roce 1979 došlo k rekonstrukci mešity a prostranství bylo přestavěno na velkou seminární místnost. V případě potřeby lze jednoduše vytvořit jednolitý prostor. Takto se zvětší počet míst k modlitbě během pátečních shromáždění, postního měsíce ramadán a dalších svátků. Na jednu stranu se zdůraznilo moderní pojetí a kompaktnost budovy. Na druhou stranu se architektura mešity více odpoutala od tradičních islámských vzorů.

Foto: Martin Klapetek

Původní skleněná vstupní stěna dnes vede do seminární místnosti.

V případě mešity v Cáchách se projevují různorodé potřeby společenství. Komunita využívá nabídky náboženských (modlitby, oslavy svátků), sociálních (distribuce hmotné pomoci a finančních prostředků, podpora integrace, spolupráce se zdravotnickými zařízeními), kulturních (hudební vystoupení), vzdělávacích (kurzy) a volnočasových služeb (sport, kultura). Proto je to velice zajímavá lokalita pro religionistický výzkum.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz