Hlavní obsah
Víra a náboženství

Islámské kulturní centrum ve Štýrském Hradci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Klapetek

Moderní mešita s minaretem je základem budoucího komplexu budov Islámského kulturního centra ve Štýrském Hradci.

Islámu v Německu, Rakousku a Švýcarsku se odborně věnuji už roky. Zajímají mě mešity jakožto multifunkční prostor. Bosenská komunita ve Štýrském Hradci je důležitým tématem na výzkum.

Článek

Na konci června 2023 jsem byl na pár dní pracovně ve Štýrském Hradci. Především jsem se věnoval výzkumu muslimského oddělení na místním Ústředním hřbitově. Když jsem ale ve městě poprvé a je tam zajímavá novostavba mešity, musím ji vidět. Proto jsem si domluvil prohlídku Islámského kulturního centra. Pokud máte chuť a čas, můžete se tam podívat se mnou.

Při terénním výzkumu vždy používám městskou hromadnou dopravu. V Štýrském Hradci mají pro návštěvníky výbornou mobilní aplikaci. Nabídne vám mapku s nejbližšími zastávkami, seznam linek a můžete si i online koupit lístek. Vyrazil jsem tramvají č. 5 na poslední zastávku před Ústředním hřbitovem. Z historického centra to bylo trochu dál, ale nemusí to být pokaždé nevýhoda. Díky okolním kopcům má totiž město pro svůj rozvoj jedinou možnost. Výstavba směrem na jih bude důvodem, proč se mešita jednou dostane více do středu dění.

Foto: Martin Klapetek

Po vnějším schodišti se dostanete na zatravněnou střechu a na balkón.

Prošel jsem se předměstím, které je tvořeno obytnými domy a obchodní zónou s technickými provozovnami. Dobré sousedské vztahy jsou důležité pro běžné fungování komunity. V případě Islámského kulturního centra je to především škola pro vzdělávání dospělých. Budova mešity je opticky výrazná díky svému měřítku a zelené barvě obložení. Navíc je vystavěna v mírném svahu, na kterém vznikne malý amfiteátr. Hned vedle se nachází vysoký minaret, jehož třetina je tvořena skleněnou nástavbou. V době svolávání k modlitbám tiše září do okolí. Je to symbolické, protože pojmenování této stavby lze odvodit mimo jiné od slova al-manár (maják).

Foto: Martin Klapetek

Fasáda směřující na budoucí nádvoří kulturního centra.

Mešita je první částí plánovaného komplexu Islámského kulturního centra. Mimochodem vítězný projekt navrhl místní architekt, který je vyznáním evangelík. Všechno ale vzniká krok za krokem. Na prostranství pořád ještě stojí původní technická budova, kde je mimo jiné kavárna a umývárny. Pod vzrostlými stromy je dětské hřiště a lavičky, na kterých se setkávali starší muži před páteční modlitbou. Až bude projekt realizován, bude to tu vypadat úplně jinak. Skvělá příležitost pro další výzkumnou návštěvu.

Foto: Martin Klapetek

Vstupní prostor je sice provizorně zařízen, ale má multifunkční potenciál

Velká vstupní místnost je v současnosti muži používána jako doplňková modlitebna. Až bude dokončena, stane se multifunkčním a variabilním prostorem. Vedle sociálního zázemí, vrátnice a malého obchodu zde bude mimo jiné botník před vstupem do hlavní haly. Už tady jsem viděl vodní plochu, která centrální budovu obklopuje. Kromě náboženské interpretace má tento prvek i své praktické odůvodnění. Vodní hladina se mihotá na stěnách v interiéru a navíc ochlazuje plášť budovy. Mimochodem položili jste si otázku, proč je vlastně mešita zelená? Odpověď může být pro někoho překvapivá. Protože společně s bílou je to barva vlajky spolkové země Štýrsko.

Foto: Martin Klapetek

Hlavní modlitební hala.

Hlavní modlitební hala je monumentální, což jen potrhuje rozsáhlost mihrábové stěny. Všechno je ale pořád ještě provizorní. Například nejsou dokončeny kaligrafie 99 krásných Božích jmen. Pokud ale věřící má zájem finančně přispět, stačí použít mobilní aplikaci. Na mě osobně působila soudobá strohost prostoru pozitivně. Jsem zvědavý, jak ten dojem změní dokončovací práce. Výrazným prvkem interiéru se stane dřevo. Bude z něho obložení výklenku směřujícího k Mekce (mihráb), nízká kazatelna (minbar) i dlouhé police na knihy. Ty budou obíhat spodní část stěny v návaznosti na stávající pás oken. Současný koberec je také dočasný, takže celkový dojem z prostoru bude nakonec jiný. V zadní části haly je prosklená místnost pro děti, které se ještě modliteb přímo neúčastní. Mohou si tam bezpečně hrát a jejich otcové jsou blízko.

Foto: Martin Klapetek

Mihrábová stěna s okny nad vodní hladinou.

Po schodišti ze vstupní místnosti jsme vystoupali do prvního patra na rozsáhlý balkón. V současnosti je provizorně rozdělen na tři části. Centrální je určena pro muže, vpravo je prostor pro ženy a vlevo je učebna pro děti a mládež. Odtud je možné obdivovat velkolepou kaligrafii na rovném stropu hlavní modlitebny. Na balkón se lze dostat i schodištěm vedoucím zvenku a po zatravněné střeše vstupní místnosti.

Foto: Martin Klapetek

Znak komunity je tvořen stylizovanou Hodinovou věží a proudem řeky Mura. Tedy klíčovými symboly Štýrského Hradce.

Měl jsem příležitost vidět konkrétní fázi budování novostavby velké mešity. Jsem upřímně zvědavý, jakým způsobem bude interiér dokončen. Navíc je to první krok na dlouhé cestě výstavby komplexu budov. Ten nabídne vedle náboženských aktivit také vzdělávací, sociální, ekonomické, volnočasové a kulturní akce. Skvělý způsob, jak poznat život aktivní muslimské komunity v hlavním městě Štýrska.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz