Hlavní obsah
Víra a náboženství

Náboženství a násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Martin Klapetek

Hinduistická bohyně Durgá je bojovnice sedící na lvu. Násilí neznamená automaticky jen destrukci.

Před rokem jsem dostal tři otázky ohledně náboženství a násilí. Týkají se nejen předcházení sporů mezi věřícími, ale také možnosti vzájemného smíření. Tady jsou moje odpovědi. Nic bych neměnil.

Článek

Nakolik náboženství je nebo může být cestou ke smíření?

Náboženství může být jednou z cest ke smíření. Ať již hovoříme o rodinném prostředí, místní obci nebo o celém národu. Náboženství je výrazem lidské kultury, proto v sobě skrývá mimo jiné i nástroje ke smíru. Ať jsou to symboly, které napomáhají člověku překonat těžkou životní situaci, nebo možnosti pro společenské setkání tváří tvář s jiným světonázorem.

Jak předcházet násilným sporům mezi vyznavači jednotlivých náboženství?

Konfliktům lze předcházet otevřenou komunikací, která je založena na diskuzi. Často se hovoří o mezináboženském dialogu a hlavně se sledují aktivity významných představitelů různých duchovních proudů. Mohou to být jistě důležité impulzy, ale běžný život probíhá jinde. Diskuze mi napomůže lépe poznat druhou stranu i moje vlastní východiska. Není to lék na všechno, ale je to příležitost.

Do jaké míry se podle vás násilné konflikty ve světě pouze maskují nebo legitimizují náboženstvím, přičemž za nimi stojí jiné jevy (jako je např. sociální nerovnost, chudoba či územní zisky)?

To je velice dobrá otázka. Domnívám se, že v případě náboženství a násilí máme před sebou dvě spojené nádoby. Z pohledu religionistiky je člověk tím prvkem, který je vzájemně propojuje. Na jednu stranu existují v historii případy, kdy je náboženský slovník použit pro legitimizaci zcela světských pohnutek. Na druhou stranu jsou v náboženstvích obsaženy motivy, které zdůrazňují odlišnost věřících od jejich okolí. V rámci výzkumu se pozornost věnuje především monoteistickým náboženstvím. Sledují se jejich exkluzivistické postoje v otázkách pravdy a někdy i spásy. Pokud se pro pochopení sama sebe používá hodnotící srovnávání „my versus oni“, existuje možnost překročit určitou hranici a použít násilí.

Jaké by byly Vaše odpovědi?

Poznámka: anketa „Náboženství a násilí“ vyšla nejprve v časopise Český zápas. Týdeník Církve československé husitské, 2022, roč. 102, č. 9, s. 7.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz