Hlavní obsah
Věda

Téma semináře „Náboženství a filmy“? Hrdinky v hlavní roli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se souhlasem TF JU

Seminář probíhá v budově Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích v centru města.

Jaký program jsme si připravili pro další ročník našeho religionistického filmového klubu?

Článek

Na podzim 2024 otevřeme další akademický rok také na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Znamená to mimo jiné začátek pro studentky a studenty bakalářského programu Religionistika. Věda o náboženství hledá pro svůj výzkum impulzy v různých oblastech života. Filmovou produkci jistě nelze opomenout. Proto již druhé desetiletí funguje na TF JU náš kurz Náboženství a filmy. Co jsme si připravili pro několik podzimních setkání?

Íránská kinematografie je nejen v poslední době velice zajímavá. V minulých ročnících našeho filmového klubu jsme už viděli například snímek Rozchod Nadera a Simin (2011). Letos to bude film Balada o bílé krávě (2020, 105 minut). Mladá vdova se snaží dosáhnout spravedlnosti pro svého neprávem odsouzeného manžela. Jak často opakuji svým studentům a studentkám, tento kurz není volnočasovou aktivitou.

Za 14 dní bude naší zastávkou vesnice Piargy (2022, 100 minut). Milostný trojúhelník hlavních postav tady není soukromou záležitostí. Hřích vede k náhlé zkáze celého společenství. Uvidíme, jak na nás bude působit černobílé pojetí snímku.

Třetí promítání nás zavede až do vzdáleného Maroka, kde si prohlédneme Modrý kaftan (2022, 118 minut). Motiv milostného trojúhelníku se zde sice opakuje, ale překvapivě v jiném obsazení a také v odlišném kulturním kontextu.

Během čtvrtého promítání vyrazíme směrem na ostrov Island a naším průvodcem bude snímek Ada (2021, 106 minut). Příběh je podle upoutávky „minimalistickou baladou o truchlení, přijetí jiného a magické síle mateřské lásky“. Jsem hodně zvědavý na působivost tohoto dramatu s hororovymi prvky.

Páté setkání bude věnováno válečné Bosně v polovině devadesátých let 20. století. Společně s tvůrci budeme hledat odpověď na otázku Quo vadis, Aida? (2020, 101 minut). Stačí říct jediné slovo: Srebrenica. Velké dějiny okolo nás proběhnou životem jediné ženy.

Pro šesté promítání během podzimního semestru jsem vybral film Teheránská tabu (2017, 90 minut). S jeho specifickým vizuálním pojetím se vrátíme zpátky do Íránu. Jsem zvědavý, kolik studentů a studentek už mělo příležitost vidět některý z výše představených snímků. Mnohdy je společně sledujeme poprvé a je to dobrá startovací pozice pro následnou debatu.

A co je připraveno na konec semináře? Nechejte se překvapit! Tak to slibuji svým studentkám a studentům. Poslední promítání je pokaždé věnováno jednomu dílu z nějakému seriálu a celkovému zhodnocení kurzu.

Letošní výběr filmů je zaměřen na různé krizové životní situace a především na hrdinky. A bude to často o různých muslimských zemích. Asi se tím projevuje můj odborný zájem. Nejde o náboženské filmy, normativní podoby náboženství tam budou také okrajové. Je to příležitost podívat se na to, jaká témata současná kinematografie nabízí a zda je lze diskutovat z pohledu duchovního života a spirituality.

Viděli jste některý ze zmiňovaných snímků? Máte tip na zajímavý seriál, kde se mimo jiné řeší i nějaké téma spojené s náboženstvím? Těším se na vaše postřehy v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz