Hlavní obsah
Cestování

Bývalá sopka v Českém středohoří, která vás nabije energií

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kučera

Oblík ze silnice na Mnichov

Oblík je vrch 509 metrů nad mořem vysoký a je součástí stejnojmenné národní přírodní rezervace.

Článek

K vrchu Oblík vede spousta cest z okolních malebných vesniček, ale ve finále vždy dojdete na zelenou turistickou trasu. Po zelené se dá jít ze dvou míst. Vzdálenější místo pro maratonce je od Červeného vrchu. Zde počítejte s celodenním výletem.

Já zvolil značně kratší trasu z Mnichova. Mnichov je polo samota asi o dvaceti domech, značené parkoviště zde nehledejte. Auto můžete zaparkovat u silnice naproti autobusové zastávce pod vesnicí, kde se dá stát tak se dvěma auty. Druhou možností je zaparkovat kousek od kaple svatého Jiří ve vesnici. Zde zaparkují 2-3 auta. Z karavanem nebo dodávkou bych do vesnice vůbec nejezdil.

U kaple svatého Jiří máte výběr ze dvou cest na Oblík. První cesta po zelené turistické trase je jednodušší a dá se z ni odbočit na vrchy Srdov a  Brník, které jsou součástí stejného masivu jako Oblík. Druhá cesta není značená, je náročná a na podzim takřka neschůdná. Byl jsem tam i v létě - to se celkem dalo, ale na podzim vím z vlastní zkušenosti, že bláto umí dokonale nahradit sníh ve všech jeho vlastnostech. Možná je to ještě horší, na botách to drží jak cementová malta a výstup vám to značně stěžuje. To v létě se tam jde o dost lépe a kila jdou zaručeně dolů. Po téhle vskutku dobrodružné cestě dojdete na rozcestí na zelenou značenou trasu. Tady můžete zvolit cestu zpět do Mnichova nebo směr Srdov a Brník.

Foto: Martin Kučera

Kaple svatého Jiří

Foto: Martin Kučera

Volba cesty je na každém z nás

Foto: Martin Kučera

Srdov a Brník

Směrem po pravé ruce vás čeká výstup na Oblík. Zelená turistická trasa je dobře udržovaná a ani na podzim není blátivá. V létě jdete většinou pod stromy, které vás chrání před sluncem. Přijde to vhod, protože slunce umí tuto stolovou horu dobře opékat. Jako důkaz slouží slámová tráva, která pokrývá téměř celý vrchol Oblík.

Foto: Martin Kučera

V létě jde na okolní vegetaci vidět účinky sluníčka

Tento výlet může být i rodinný, ale pozor, děti budou většinou nešťastné z bolesti dolních končetin a nenechají si to pro sebe, děda z babičkou to zvládnou jen s odhodláním a dobrým zdravím. Dospěláci budou mít ze sebe dobrý pocit. Hektolitry potu z vás potečou jak při běhu na 5 km a tukové zásoby se budou zmenšovat. Doporučuji hodně pití s sebou.

Foto: Martin Kučera

Místo kde jsem si poprvé řekl že ta dřina za to stála

Po celkem sportovním výkonu vás Oblík mile překvapí. Na vrcholu hory je spousta místa, kde si můžete sednout i lehnout, a vidíte na všechny světové strany. Výhledy mně osobně vyrazily dech. Opravdu to za ten výstup stojí. Turisté, kteří budou mít pocit nedostatku energie, tak se můžou nabít u kamenného sloupu z roku 2012. Podle senzibilů zde vyvěrá energie přímo z nitra země.

Foto: Martin Kučera

Zde můžete doplnit energii, budete to potřebovat.

Vrchol hory lze krátkou procházkou obejít skoro celý, jen pozor na neznačené cesty které vás kolikrát zavedou až na kamenité sesuvy na úbočí hory a není to vůbec bezpečné. Za dobrého počasí je vidět hodně z Českého středohoří, například zříceniny Hazmburk a Košťálov. Vrchy Milá, Raná a královnu Českého středohoří Milešovku. Lze vidět i Krušné hory s jejich siluetou téměř jednolitého pohoří.

Foto: Martin Kučera

Raná a v pozadí silueta Krušných hor

Foto: Martin Kučera

Vrch Milá

Foto: Martin Kučera

Hazmburk a pod ním obec Klapý

Byl jsem na zde v létě a na podzim. Léto je určitě lepší volba, ale vždy bylo nahoře dost větrno a vůbec netuším, jestli to bylo počasím, nebo je to vlastnost, která k této zajímavé přírodní památce patří.

Foto: Martin Kučera

Milešovka z Oblíku

Foto: Martin Kučera

Nohy křížem a pohoda z výhledem jak na dlani

Vrch Oblík byl kdysi dávno využíván k různým obřadům a oslavám. Po cestě dolů jsem přemýšlel, jaké to asi bylo jít z vrchu hory do Mnichova posilněn nějakým obřadním vínem. Národní přírodní rezervace je stepního charakteru a žije zde například dudek chocholatý, který je poměrně vzácný.

Oblík stojí za návštěvu a i když cesta na jeho vrchol je náročná, tak vás odmění rozhledy, které se jen tak někde nevidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz