Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Co kdo sbírá: Na papírových ubrouscích najdete kočky, světce i Karla Gotta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Který sběratelský koníček zajímá pouze něžné pohlaví? Shromažďování papírových ubrousků.

Článek

O získávání, vyměňování a třídění papírových ubrousků se u nás zajímají pouze ženy a dívky (chlapci a pánové jsou ovšem vítáni). Sběratelek, které se své zálibě věnují naplno, je v České republice přibližně dvacet.

Nos si můžete utřít i filmovou hvězdou (neposkvrněná se ale ve sbírce vyjímá líp :o) )

Papírové ubrousky se dělí do dvou základních kategorií: s nápisy a bez nápisů. Ubrousky s nápisy bývají většinou reklamní. Jsou na nich vytištěny například slogany nejrůznějších hotelů a restaurací, informace o firmách a jejich výrobcích, propagační texty sportovních klubů, názvy filmů se stručným popisem děje a jménem režiséra, herců a hereček i upozornění na kulturní akce nebo životní výročí. České sběratelky ale vlastní i kuriozity: například ubrousky obsahujícími textové slovníky nebo ubrousky popsané vtipy.

Hitparádu vedou květinky

Nejoblíbenější a nejsbíranější jsou ale papírové ubrousky bez nápisů, zato s nejrůznějšími obrázky. Sběratelky nejčastěji shromažďují ubrousky s motivy květin a rostlin, zvířat (hlavně koček) nebo Vánoc a Velikonoc.

Na ubrouscích ale můžete najít například i obličeje známých herců a hereček nebo zpěváků a zpěvaček. Zvláštností jsou náboženské obrázky.

Zajímavost: Na jednom speciálním českém papírovém ubrousku je vyobrazen i zpěvák, Karel Gott. Mistr na modrém pozadí je obklopen romantickou kruhovou krajkou a slouží jako netradiční podložka pod dort :o)

Nejpilnější sběratelka miluje trojrozměrné prolisy a exotické ostrovy

Největší sbírku papírových ubrousků v České republice aktuálně vlastní paní Alena Šedová z Brandýsa nad Labem. Od roku 1961 shromáždila více než 65 000 ubrousků, ze 123 zemí z celého světa. Sbírá například vzácné prvorepublikové papírové ubrousky, ubrousky tuzemských i zahraničních dopravních podniků a leteckých společností, příležitostné ubrousky k různým příležitostem, jako jsou olympiády, nebo mistrovství světa a plastické ubrousky s vylisovanými emblémy.

Ve své sbírce má i kuriozity. Vlastní například ubrousek s reprodukcí obrazu malíře Salvadora Daliho z floridského muzea v USA, obrázek karikaturisty Pavla Kantorka vydaný po jeho emigraci z Československa ve Švýcarsku, ubrousek z hotelu v Padově, kde byl udělen čestný doktorát spisovateli Bohumilu Hrabalovi nebo ubrousek z rodného domu Ludwiga van Beethovena v Bonnu. Sběratelka má také radost z papírových ubrousků ze vzdálených exotických ostrovních států.

Odkud že to…?

Určení země původu je ale u papírových ubrousků mnohdy problematické, tento tištěný údaj na nich totiž často chybí. Běžné také je, že je ubrousek vyroben v jednom státě a potištěn v jiné zemi.

České sběratelky si vyměňují své exempláře i s kolegyněmi ze zahraničí. Nejvíce se sběratelkami z Německa, Maďarska a Dánska.

Papírové podšálky

Jakýmsi „podoborem“ sbírání papírových ubrousků je sbírání papírových podšálků. Nejčastějšími historickými podšálky jsou exempláře z předlistopadového Československa, které se prodávaly společně s papírovým prostíráním (výrobce SUPRA Ružomberok). V současnosti jsou nejobvyklejší reklamní podšálky pod kávu (Alfredo, Lavazza, Tchibo, Nescafé…). Samostatnou kapitolou je sbírání papírových podšálků pivovarů.

Info o shromažďování papírových ubrousků na webu Klubu sběratelů kuriozit

Ubrousky na Wikipedii

.

Martin Lavay

Přečtěte si také další články autora:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz