Hlavní obsah
Věda

Finta, jak si můžete prodloužit den: Zavřete dveře na petlice, zhasněte v domě všechny svíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Čas. Může se člověk vymanit z jeho dosahu? Průkopničtí biorytmologové se o to pokusili…

Článek

„Zavřete dveře na petlice, zhasněte v domě všechny svíce…“ Báseň Václava Hraběte, Variace na renesanční téma (známá i v podání písničkáře Vladimíra Mišíka) je sice především o lásce, je ale i odpovědí na otázku, jestli se dá zvítězit nad časem a jestli ho může člověk kontrolovat a ovládat.

První pokusy biorytmologů

Jedny z prvních pokusů s lidským vnímáním času provedli už v roce 1938 dva vědci z Chicagské univerzity, Nathaniel Kleitman (odborník na problematiku spánku) a Bruce Richardson. Nechali se dobrovolně zavřít do jedné z komor Mamutí jeskyně v Kentucky a pokoušeli se přeorientovat na 28 hodinový denní rytmus rozdělený na 19 hodin aktivity a 9 hodin spánku. V jeskyni přitom strávili celkem 32 dní.

Výsledek? Mladší, třiadvacetiletý vědec, Bruce Richardsonse, se dokázal novému dennímu řádu přizpůsobit, ale třiačtyřicetiletý Nathaniel Kleitman měl „s novým otáčením Zeměkoule“ vážné problémy a jeho tělo nechtělo nový stav věcí přijmout.

Foto: Pixabay

Lidé v uzavřených prostorech vnímají čas jinak, než ostatní

V šedesátých letech 20. století prováděli další pokusy například biorytmologové ze západoněmeckého Institutu fyziologie chování Maxe Plancka v Erling-Andechsu u Mnichova. Dokázali, že lidé v uzavřených prostorech vnímají čas jinak než ostatní.

Němečtí vědci například umístili osmdesát pět dobrovolníků do garsonek bez oken a odstřihli je i od dalších vlivů zvenčí. Probanti si sami určovali, kdy bude v bytech světlo a kdy tma.

Výsledek? Naprostá většina z testovaných lidí si nevědomky prodloužila den. Z dvaceti čtyř hodin na v průměru dvacet pět hodin a třicet minut.

Foto: Pixabay

Výjimeční lidé

Vedoucí projektu, Jürgen Aschoff, ale během dlouholetého testování rovněž zjistil, že kromě podobně reagující většiny existují i výjimeční lidé, s takřka dokonalými vnitřními hodinami, na které nemá izolace nebo zatemnění místností takový vliv. Aschoff vypozoroval a zaznamenal, že tito lidé například dokáží bez pomůcek prakticky přesně určit, kolik je kdy hodin nebo se dokáží sami vzbudit v předem dohodnutém čase (P. S. ano, ano, to uměl ve filmu například i Krokodýl Dundee, mrkněte na čas 15.48 )

Němečtí biorytmologové pod Aschoffovým vedením experimentovali i s intenzitou světla v místnostech a zkoumali vliv intenzity světla na tělesnou aktivitu. Kromě obecného pravidla, že více světla = vyšší aktivita, vypozorovali i další skutečnosti.

Plány do budoucna? Například méně namáhavá cesta na Mars…

Pokusy s lidským vnímáním času pokračují dodnes. V blízké budoucnosti by mohly například pomoci k ještě lepší adaptaci kosmonautů, kteří se mají vydat na Mars.

Obecně ale platí, že přírodu člověk neošálí. Byli jsme, jsme a budeme její součástí. Své o tom vědí například řidiči kamionů nebo zaměstnanci pracující na tři směny, kteří dlouhodobě bojují se spánkovými deficity.

Další zajímavosti o vnímání času

Kniha Ritchieho R. Warda: Živé hodiny

Foto: Pixabay

Přečtěte si také další články autora:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz