Hlavní obsah
Věda

Záhada Tutanchamonovy zlaté posmrtné masky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koláž z Pixabay

Ve Zlíně se před časem uskutečnila přednáška Martina Odlera: Zlato a další kovy Egypta. Přední slovenský egyptolog seznámil posluchače i se zajímavými nesrovnalostmi a kuriozitami, které se vztahují k slavné zlaté posmrtné masce faraona Tutanchamona.

Článek

Čarování s odstínem

Tutanchamonova posmrtná maska byla například prokazatelně vyrobena ze dvou druhů zlata. Na různých místech masky má zlato rozdílnou ryzost, obsahuje jiný druh příměsí a má tak i rozdílnou barvu. Vnější část masky je tmavší, obličejová část pak světlejší, s nádechem do červena (zde zlato obsahuje více příměsi mědi). Podle Martina Odlera mohlo jít přímo o umělecký záměr starověkých egyptských kovotepců a šperkařů.

Průstřel kulkou?

V levém spodním rohu masky (viz obrázek nahoře) je neobvyklý otvor, připomínající průstřel kulkou. Podle egyptologa pochází rovněž již z doby jejího vzniku. Vyvrtaným otvorem mohl podle Martina Odlera procházet zlatý drát přidržující (pravděpodobně původně často odpadávající) propriety nad posmrtnou schránkou.

Komický pohřeb? Mrtvý Tutanchamon nosičům několikrát upadl?

Jednou z dalších kuriozit je i odštípnutý kus masky v jejím pravém rohu, který může podle egyptologa dokazovat, že ostatky Tutanchamona starověkým Egypťanům při posledním přesunu minimálně jednou upadly.

Fušeřina egyptských „expertů“

K Tutanchamonově zlaté posmrtné masce se podle Martina Odlera vztahuje i novodobý skandál s lepidlem, kdy k ní egyptští restaurátoři sice před několika lety přilepili upadávající vous moderním lepem, ale tak neodborně a lajdácky, že na krajích styčných ploch zůstaly kapky a bubliny. Poté, co se snímky špatně přilepeného vousu (pořízené tajně jedním z turistů) dostaly do světových médií už ale byla sjednána náprava a Tutanchamonův posmrtný umělý zlatý vous je nyní přilepen speciálním lepem, vyrobeným na základě starověkých receptur.

Martin Lavay

Přečtěte si také další články autora:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Tutanchamon

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz