Hlavní obsah
Názory a úvahy

Plán vlády na okradení důchodců má šanci na úspěch!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

Snížená valorizace důchodů může projít přes Ústavní soud.

Článek

Většina české populace čeká, jak dopadne stížnost k Ústavnímu soudu ohledně snížení valorizace důchodů. Čím dál více informací nám říká, že není jednoznačné, jak rozhodnutí dopadne.

Vezměme to trochu ze široka. Současná vládní garnitura je zastáncem českého přísloví „RUKA RUKU MYJE“.

Mezi všemožnými informacemi o tom, co nám chce vláda vzít nebo omezit, se objevila informace, že by se mezi kandidáty na ústavní soudce mohl objevit věčný poslanec Marek Benda. Nechci řešit, jestli je dostatečná kvalifikace poslance na místo ústavního soudce. Jak se ale za chvíli dozvíme, je tato informace hodně důležitá.

Takže se podívejme na ten ďábelský plán vlády. Vše začalo už před volbami do prezidentského úřadu. Že inflace je veliká, dokáže spočítat každý školák, a tím pádem bude i vyšší valorizace důchodů. Jenže to se nehodilo řešit kvůli volbě prezidenta. Když bylo rozhodnuto, jak volba dopadla, tak se v parlamentu začal řešit návrh na snížení valorizace. Nebudu tu rozebírat průběh jednání poslanecké sněmovny, ale po schválení sporné novely se vyjádřil Senát, že oni neví, jestli je novela ústavní, nebo ne (mimo jiné Senát se nazývá pojistkou ústavnosti). Nyní se dostala novela k prezidentu republiky a ten jí podepsal. Ani on si nebyl jistý ústavností a přenechal rozhodnutí na Ústavním soudu. Do této chvíle jsou informace všem známé a jasné. Rozeberme si, co bude následovat.

Hnutí Ano podá k Ústavnímu soudu stížnost na novelu o snížení valorizace důchodů. Zpracování takové stížnosti samozřejmě zabere nějaký čas. Podle informací by stížnost mohla být podána v květnu. Nyní se dostáváme k meritu věci.

Vláda podporovala pana Pavla v prezidentských volbách. Ten podepsal novelu a poslal ji k Ústavnímu soudu, kam bude jmenovat v červnu nové členy. Takže o novele budou rozhodovat ústavní soudci jmenovaní prezidentem Pavlem. Pravda, navrhované členy musí schválit Senát. Ale i tam má vláda většinu.

Co z toho plyne? Ruka ruku myje-vláda prezidentovi-prezident Ústavnímu soudu-Ústavní soud vládě. Po jmenování Marka Bendy (který prosazoval novelu v parlamentu) a jemu podobným už bude jasné, jak soud dopadne. Ponaučení z toho je, jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám