Hlavní obsah

Další bouře v Moravskoslezském kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wikimedia

Moravskoslezský kraj se chystá na další politickou bouři! Nový hejtman je na obzoru, a to už třetí v řadě, rebel, korupčník a nyní takzvaná „noční můra opozice“. Kdo povede kraj? Vypadá to, že Josef Bělica z hnutí ANO.

Článek

Uvnitř tohoto politického střídání se hnutí ANO zdá být rozhodnuté. Jejich kandidát, Josef Bělica, má v regionu svůj stín, a to nejenom kvůli jeho politickým funkcím. Ano, možná není tak známý jako někteří jiní, ale jeho vliv je v regionu znát. Víc, než si někteří připouštějí. Jeho pozice poslance a primátora v Havířově ho staví do popředí, a teď má šanci usednout na další prestižní post. Ale otázka zůstává: Může takový člověk zvládnout obě funkce na plný úvazek? To se teprve uvidí.

Bělica sice tvrdí, že dokáže funkce skloubit, ale mnozí skeptikové se ptají, zda to na jednoho není příliš. Jeho tvrzení, že postupně omezí své další funkce, opozici příliš neuklidňuje. Pirátka Klusová dokonce okomentovala tuto personální změnu jako přechod z bláta do louže.

Proč právě Bělica? Pro mnohé je to tajemství. Možná je to jeho odhodlanost, charizma nebo schopnost vést. Možná je to prostě jen to, že se mu podařilo získat důvěru všech relevantních hráčů. Jeho politické schopnosti se mohou lišit, ale jedno je jisté: zatímco někteří mohou pochybovat, Bělica bude mít jedinečnou příležitost ukázat svou sílu, kterou tak rád projevuje už ve svém řízení Havířova.

Opozice a někteří koaliční partneři se ptají, zda je tou správnou volbou. Kritici poukazují na jeho autoritativní styl vedení a obavy z nedostatku transparentnosti, který se již několikrát v jeho vedení projevil. Jejich pochybnosti jsou jako tenký led, na kterém Bělica tančí, a každý krok bude pozorně sledován.

Říká se, že v Moravskoslezském kraji se politikaří až druhotně. V první řadě je udržet dekórum a získat peníze a investice, potom až přicházejí na řadu vlastní zájmy a ambice, které se drží za zavřenými dveřmi.

A co ten předešlý hejtman, Jan Krkoška? Jeho pád byl rychlý a hlasitý, ať už to chtěl nebo ne. Jeho obžaloba a následné odsouzení za uplácení překvapilo mnohé, a jeho rezignace jenom prohloubila politické drama v regionu, které emotivně komentoval i Andrej Babiš. Co přinese budoucnost?

Politická krajina Moravskoslezského kraje je nyní divoká řeka. A to především proto, že se kraj potýká s řadou krizí jako Liberty Ostrava, doutnající halda v Heřmanicích a postupný útlum těžby uhlí a s tím spojená zaměstnanost. Ačkoli se politici snaží udržet klidný povrch, pod hladinou zuří vlny nejistoty a napětí. Budoucí hejtman bude mít na svých bedrech tíhu celého regionu. Ať už to bude Bělica nebo někdo jiný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz