Hlavní obsah
Lidé a společnost

Soud nekompromisně potvrdil trest pro bývalého poslance Dominika Feriho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Novotný

Bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri byl pravomocně odsouzen za znásilnění a pokus o něj. Městský soud v Praze potvrdil trest tři roky odnětí svobody.

Článek

Tento případ upoutal velkou pozornost médií a veřejnosti, především proto, že se jedná o bývalou vycházející politickou hvězdu TOP 09. Odvolací soud se shodl s rozsudkem prvoinstančního soudu, a tak Feri zůstává vinen ve třech případech: dvě znásilnění a jeden pokus o něj. Soudce Libor Vávra uvedl, že rozsudek je podrobně zpracovaný a senát nenalezl žádné chyby v postupu. Přestože Feri mohl dostat vyšší trest, soud se rozhodl pro tři roky ve vazbě, což odpovídá minimální sazbě za znásilnění. Ta je od dvou do deseti let.

Feri postavil svoji obhajobu na zpochybnění výpovědí obětí a tvrdil, že si ženy nepamatují přesné detaily, a také tvrdil, že se chtějí mediálně zviditelnit. Soud ale potvrdil, že v takovéto situaci je běžné, že oběť má výpadky ve výpovědi anebo, že se detaily jako například umístění mikrovlnné trouby nemusí shodovat se skutečností, ale tyto marginálie nepopírají celou výpověď, protože v tu chvíli má oběť jiné vnímání prostoru a orientace.

Zásadní byl Feriho postoj, který prvoinstanční soudkyně označila za pohrdavý vůči obětem a neprojevil žádnou dobrou vůli. Podle novinářky Apoleny Rychlíkové, která případ od samého začátku sledovala a popsala, prý Feri dokonce působil jako jakýsi avatar, který se snaží udržet si mediální tvář, která je pro něj odedávna víc než důležitá…

Zmocněnkyně poškozených žen, Adéla Hořejší, vyjádřila spokojenost s verdiktem. Především ocenila úřady za přístup k poškozeným ženám. I když soud nevyhověl jejímu požadavku na vyšší odškodné, přidělil dívkám úroky z prodlení. Nejvyšší odškodné pro jednu z dívek činí asi 300 tisíc korun plus úroky, nejnižší kolem 60 tisíc korun plus úroky.

Feriho vyjádření po soudu bylo stručné. Přestože uznal, že musí rozsudek respektovat, trvá na tom, že je nevinný. V minulosti byl k médiím mnohem sdílnější, tentokrát byl značně zdrženlivý.

Feri má ještě možnost podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Toto dovolání však neznamená automatické pozastavení výkonu trestu. Bude tedy muset, tak jako tak, v blízké době nastoupit do vězení s ostrahou.

Tento případ přináší dobré zprávy pro oběti sexuálního násilí. Diskuse o ochraně obětí v případu Dominika Feriho měly pozitivní dopad na českou společnost a její vnímání obětí sexualizovaného násilí. Tři roky táhnoucí se kauza nakonec vedla k posunu ve vnímání a porozumění utrpení, kterému oběti těchto závažných trestných činů čelí. Veřejná debata konečně otevřela oči mnohým lidem a přiměla je zamyslet se nad tím, jak jsou oběti sexuálního násilí často přehlíženy nebo dokonce zpochybňovány.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz