Hlavní obsah
Aktuální dění

Viníky máme. Případ uzavřen. Vrbětice opět na scéně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

NCOZ prokázala, že výbuchy skladů ve Vrběticích zinscenovali členové ruské vojenské rozvědky GRU. To je jasné jako facka, ale proč o kauze po deseti letech zas slyšíme?

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan prohlásil, že policie si stojí za tím, že za výbuchy jsou odpovědní agenti ruské vojenské rozvědky. Ale kvůli neochotě ruské strany spolupracovat musela NCOZ případ uzavřít. Nikoho nepřekvapí, že Rusko odmítlo jakoukoli spolupráci. Takže máme viníka, ale nemůžeme ho potrestat ani vyslechnout a usvědčit.

Čeští policisté se nemohli dostat k informacím, které by usvědčily ruské agenty přímo ve Vrběticích. Postrádají totiž přímé důkazy, že podezřelí skutečně vstoupili do muničního areálu a umístili tam výbušniny, přestože nepřímých důkazů mají celou řadu.

NCOZ se opírá o nepřímé důkazy, že ruští agenti Miškin a Čepiga byli v Česku během výbuchu prvního skladu. Čepiga se dokonce neváhal fotit v centru Prahy a oba se pak přesunuli do Ostravy. V den prvního výbuchu už odjížděli zpátky do Ruska. Navíc se v říjnu 2014 vydávali za zbrojní inspektory a žádali o návštěvu vrbětického muničního areálu. Jasně, načasování je dokonalé stejně jako časovaná nálož, kterou do areálu umístili.

Vrbětice se staly místem tragédie v roce 2014. Dva lidé zemřeli a materiální škody se vyšplhaly nad miliardu korun. Situace se ještě zhoršila, když jsme se dozvěděli, že za výbuchy stáli ruští agenti. Tohle přece nemůže jen tak projít, jde přeci o útok na suverénní stát. Česko tak vyhostilo nejvíce ruských diplomatů za dobu své existence.

Víme, že areál zanedbal bezpečnostní opatření, což dalo ruským agentům volné ruce. Prostor muničního skladu nebyl řádně oplocený, místy byl plot prorezlý, spadlý či nadzvednutý tak, aby nebránil pohybu zvěře. Proto nebylo žádnou velkou překážkou pohybovat se v blízkém okolí skladu, ani pro ruské agenty.

Motiv se nabízí. Celá událost se stala v roce 2014, kdy Rusko poprvé zaútočilo na Ukrajinu, na Krymu. A ve skladu byly uskladněny zbraně bulharského obchodníka Emiliana Begreva, který by je tehdy mohl jednoduše dodat Ukrajincům na obranu, poněvadž Gebrev již dodával zbraně do Sýrie i na Ukrajinu. Na celou operaci dle policejních vyšetřovatelů dohlížel i šéf jednotky GRU, který byl v době výbuchů ubytován na Slovensku, v dojezdové vzdálenosti od areálu. A nakonec všichni agenti, které česká policie s útokem spojila, dostali krátce na to v Rusku státní vyznamenání.

Vrbětické výbuchy stále nesou řadu otazníků, na které pravděpodobně nikdy nedostaneme odpověď. Odpovědi na otázky typu, kdo ruským agentům pomáhal, jaké tam bylo nástražné zařízení a co a jak se skutečně stalo, se nejspíš nikdy nedozvíme. Policie možná případ uzavřela, ale na konci dokumentu si stále nechala malé místečko, které umožní případ rychle otevřít, kdyby se cokoliv změnilo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz