Hlavní obsah
Aktuální dění

Pellegrini: Nový slovenský prezident a o krok blíže k Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: novinky.cz

Peter Pellegrini

Vítězství Petera Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách sice vyvolalo vlnu oslav v jeho volebním štábu, ale také rozruch v zahraničních médiích.

Článek

Ve volbách do prezidentského úřadu se Peter Pellegrini stal jasným vítězem, což představuje klíčovou posilu pro současnou vládní koalici v čele s Robertem Ficem. Západní média ho označují za prorusky orientovaného populista. Jaké bude budoucí směřování Slovenska?

Vítězství Petera Pellegriniho v prezidentských volbách vyvolalo i diskusi o jeho politickém profilu a minulosti. Narodil se do rodiny s italskými kořeny a má za sebou dlouhou politickou kariéru, včetně funkce premiéra. Jeho kritici mu vytýkají nedostatečnou transparentnost v osobním životě a účast na kontroverzních politických krocích.

Pellegriniho vazby na premiéra Roberta Fica, a jeho kritické postoje k podpoře Ukrajiny během konfliktu s Ruskem, přitahují pozornost světových médií. Německý týdeník Die Zeit a britská BBC ho označují za proruského populistu, zatímco americký deník The New York Times vidí v jeho vítězství posílení vlivu Rusku nakloněných politických sil ve střední Evropě. Výsledky voleb si naopak pochvalovalo Rusko.

Podle názoru slovenských médií se zdá, že vítězství Petera Pellegriniho v prezidentských volbách bylo napomáháno různými faktory. Jeho úspěch je připisován strategickému zaměření na téma války, které mobilizovalo voliče, a podpoře ze strany vládní koalice. Zároveň se Pellegrinimu podařilo oslovit regiony s významnou maďarskou menšinou, což bylo klíčové pro jeho triumf.

Kritici upozorňují, že Slovensko pod vedením Ficovy vlády podpořené Pellegrinim by mohlo opustit svůj prozápadní kurz a následovat cestu Maďarska pod vedením populisty Viktora Orbána. Zvláště po nástupu Pellegriniho do úřadu prezidenta by mohlo dojít k posunu ve vztazích se zeměmi jako je Ukrajina, která by ztratila podpůrný hlas v této členské zemi EU a NATO.

Navzdory těmto obavám se v některých západních médiích objevuje i reflexe nad nutností udržení kontaktů se Slovenskem. Zdůrazňují důležitost udržení spojenectví v době, kdy je Rusko zapojeno do konfliktů a vyhrožuje Evropě. Jedno je ale jisté. Slovensko je bohužel zase o další krok blíže Moskvě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz