Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nekonečný příběh snoubení České republiky s eurem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V posledním měsíci se v České republice opět rozhořela ohnivá debata ohledně přijetí eura. Tato nekonečná diskuze trvá už celých 20 let a zdá se, že konečně nastal čas přenést ji na další úroveň.

Článek

Není to jen o ekonomických číslech a tabulkách, ale i o naší identitě a našem místě v Evropské unii. Přestože většina Čechů podle průzkumů nechce euro, nelze přehlédnout fakt, že tento odpor byl systematicky vybudovaný politickou rétorikou a strategiemi, které blokují veškeré snahy směrem k přijetí eura. Ano, bývalý prezident Václav Klaus se opět rozčileně ozývá, ten stejný prezident, který přihlášku do EU kdysi podával. Je na čase přestat se zahalovat do dojmů a politických manévrů a začít jednat s odpovědností jako země v problémech, kterou jsme se stali. Jsme zemí z vysokou inflací, která zacloumala se zdejší životní úrovní a vzala útokem úspory v bankách. Nyní sice pomalu klesá, ovšem doba zůstává nejistá. Události posledních let jen potvrují možnosti nečekaných a rychlých změn. Nelze stále ignorovat, můžeme volně vstoupit do prostoru, který dokáže ekonomické nejistotě a výkyvům výrazně lépe odolávat.

Listopadová zpráva ministerstva financí se pyšní tím, že Česká republika splní maastrichtská kritéria pro vstup do eurozóny. Zároveň však vládní ODS nevyzývá k přijetí eura. Tento oxymóron vyvolal výrazné rozpory ve vládě. Ministři z různých stran se otevřeně přihlásili k přijetí eura a začíná se hovořit o potřebě českých kroků směrem k evropské měně. Prezidentův novoroční projev, kde vyzval k přijetí eura, posílil tuto tendenci. Je na čase přestat se skrývat za politickými intrikami a začít jednat jako země s odpovědností.

Klid a nohy v teple, snad si většina Čechů klade otázku, proč bychom měli měnit něco, co funguje? Proč ale ostatním zemím, jako je Slovinsko či Bulharsko, euro nevadí? Otázka eura není dle ODS, na rozdíl od ostatních vládních stran, považována za aktuální, slovy premiéra Fialy není na plánu řešení v probíhajícím volebním období. Kdy už se postavíme čelem k našemu závazku, který jednou splnit musíme a nyní je navíc podle ministerstva vhodný čas přistoupit k řešení.

Zatímco ostatní vládní strany vytvořily zmocněnce (každý ministr má právo přidělit si vlastní post), tato funkce je vnímána většinou jako bezmocná. Vzniklá pozice na popud STAN, která kormidluje ve směru daném poradcem z kampaně Zuzany Čaputové, se zdá spíše jako krok k získání popularity než krokem k efektivnímu jednání.

Je čas přestat hrát si na politickou image a přijmout euro. Chceme se ještě více integrovat s EU politicky i ekonomicky? Když za humny číhá opět agresor? Otázky přijetí eura nelze redukovat pouze na ekonomické hledisko, důležitý je i jejich politický charakter. Je na nás, abychom se postavili čelem k našim závazkům, kterým jsme se zavázali při vstupu do EU a podpořili evropskou integraci aneb nic neunavuje tak, jako věčné čekání na dokončení úkolu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz