Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Baterie vrátí Evropě konkurenceschopnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

V červenci spustila skupina Decci doposud největší bateriové uložiště v Česku, Energy nest, s výkonem 20 MW a kapacitou 22 MWh. Dlouho však prvenství držet nebude.

Článek

Od ledna 2025 vstupuje v platnost tzv. lex OZE III, který umožní připojení samostatně stojících bateriových uložišť do sítě. Doposud to bylo možné jen spolu s výrobním zdrojem. Taková uložiště sehrají klíčovou roli ve zlevnění podpůrných služeb, maximalizaci potenciálu obnovitelných zdrojů a zlevnění elektřiny pro domácnosti i firmy.

Energy nest je postavené bez dotací a jeho součástí je kromě oné baterie i soustava šesti plynových turbín schopných spalovat v budoucnu i 30% příměs vodíku s celkovým výkonem 32,4 MW. Primárním účelem Energy nestu je poskytovat služby výkonové rovnováhy. Plynové turbíny jsou schopny dodávat výkon za 90 vteřin, reakční doba baterií je v desítkách milisekund.

Hybridní model umožňuje minimalizovat spotřebu plynu a zároveň ten, který spotřebován bude, využít maximálně efektivně. Dnes je to právě plyn a jeho cena, které se používají ke stabilizaci sítě i pokrytí špiček. Cena zemního plynu ustálená na dvojnásobné hladině oproti předválečnému stavu zvyšuje ceny elektřiny, a oslabuje tak evropskou konkurenceschopnost.

Bateriová uložiště snižují cenu elektřiny hned třemi způsoby. Především umožňují zapojit do sítě mnohem více menších výroben s kolísavým výkonem – další větrné a solární elektrárny vyrábějící levnou elektřinu. Kromě toho, že vůbec mohou být připojeny, mohou být i díky bateriím maximálně využity.

Dnes bohužel ztrácíme i část potenciálu instalovaných obnovitelných zdrojů, které jsou bez baterií při přebytku elektřiny nuceny výrobu zastavit. Vyšší využitelná nabídka stávajících i nových obnovitelných zdrojů bude tlačit cenu elektřiny dolů.

Druhý způsob zlevnění elektřiny je faktické vytlačení plynu z elektroenergetiky. Kalifornská praxe ukazuje, že bateriová uložiště v poměrně krátkém čase dokáží nahradit významnou část výroby plynových elektráren pro vykrývání špiček. Vliv drahého plynu na ceny elektřiny je tak významně umenšen a lze čekat, že v řádu let zmizí z elektroenergetiky úplně. Pouze v zimním období se uplatní kogenerační jednotky.

Třetí způsob zlevňování se týká nákladů na poskytování podpůrných služeb. Ty dnes poskytují hlavně plynové a uhelné elektrárny, nicméně baterie to díky svému reakčnímu času zvládnou mnohem kvalitněji a s mnohem nižšími náklady. V Austrálii konkrétně klesly náklady na podpůrné služby na desetinu. Tím se otevírá cesta pro zlevňování regulované složky elektřiny.

Cesta k levné a čisté energetice vede právě přes bateriová uložiště. Laikovi se jejich výkony mohou zdát jako směšně malé, ale Energy nest ve skutečnosti nahrazuje rozsah systémových služeb poskytovaných 300 MW uhelným blokem.

Nelze opomenout ani bezpečnostní hledisko decentralizované energetiky. Na Ukrajině se ukázala rizika úderů proti velkým zařízením, kterých je omezený počet a jsou těžko nahraditelné. Ohrozit fungování soustavy s velkým množstvím malých prvků, je mnohem obtížnější.

Náklady u velkokapacitních bateriových uložišť nadále klesají a směřují pod 3000 Kč za kWh, pro srovnání u domácích malých fotovoltaik je to 8-10 000 Kč za kWh kapacity. Své místo v systému mají oboje.

U domácích fotovoltaik umožňují baterie maximalizovat spotřebu v místě a zároveň optimalizovat dodávky do sítě v časech, kdy je cena na denním trhu nejvyšší. Bez baterií dnes není možné výrobní přebytek smysluplně prodat.

Velkokapacitní bateriová uložiště naproti tomu budou sbírat přebytkovou elektřinu na transformátorech a distribučních uzlech, aby ji mohla během spotřebitelské špičky uvolnit. Jejich přítomnost povede ke snižování cenových rozdílů ve špičce a mimo špičku. Pomůže tak nejen připojit větší množství obnovitelných zdrojů, ale i zlepšit jejich návratnost v těch případech, kde baterie není možná.

Velký potenciál je v tzv. Smart Grids. Inteligentní síť bude schopná v rámci své stabilizace pracovat nejen s velkokapacitními bateriovými uložišti, ale také s těmi malými domácími a s připojenými elektromobily. I když bude z každé připojené baterie k dispozici jen malá část, dostupný výkon bude ohromující.

Představa, že Green Deal zdražuje energie, je lichá. Energie nám zdražila Putinova válka. Pokud by k ní nedošlo, zelená transformace by byla pomalejší a založená na levném ruském plynu. Levné fosilní zdroje z Ruska už ale k dispozici nejsou a nebudou. Zastavit Green Deal nebo zpomalit Green Deal jsou vše varianty pro pokračující stagnaci Evropy a úpadek energeticky náročných odvětví.

Zelená transformace je nejenom cestou, jak přestat ničit klima. Je cestou, jak obnovit konkurenceschopnost Evropy. Bateriová uložiště, jejichž technologická úroveň i pokles nákladů překonává očekávání, umožní Evropě být energeticky nezávislejší a opět konkurenceschopnou.

-------------------

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz