Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dobré politiky musíme adekvátně zaplatit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Platy politiků vyvolávají silné emoce, ať už jde o rozmrazení jejich adekvátního růstu nebo to, jakým způsobem hradit výdaje na reprezentaci první dámy.

Článek

Média kultivaci veřejné debaty příliš nepomohla, čtrnáctiprocentní zvýšení platů politiků v titulcích je prostě zabijácké pro jakoukoliv racionální debatu. Mnoho lidí, kterým meziročně vzrostl plat o 14 % totiž v populaci nenajdete.

Zde bohužel neplatí pravidlo, že pokud se o něčem nechceme emotivně dohadovat každý rok, nastavíme automat. Automat na platy ústavních činitelů zde máme, ale neodolal nesmyslným zásahům do platů ze strany vlády hnutí ANO ani současné vládní koalice.

Důvodem současného cirkusu kolem platů politiků je nález ústavního soudu, že snížení koeficientu výpočtové základny ústavních činitelů přijaté v rámci konsolidačního balíčku není v souladu s ústavním pořádkem.

Pravděpodobně málokdo zaregistroval, že takové opatření vlastně konsolidační balíček obsahoval. Přestože na odměňování ústavních činitelů tu máme zákon 236/1995 Sb., populistické zásahy v podobě mražení platů či opatřeních obdobného charakteru vedou k absurdním situacím, kdy jsou pak platy nuceny povyskočit.

Soudci zjevně nikdy nepřipustí snížení výpočtového koeficientu. Platy politiků a soudců teoreticky nemusí být svázány těsně, na druhou stranu země musí mít i cosi, čemu se říká rovnováha moci. Pokud by platy moci soudní neustále rostly a platy moci výkonné a moci zákonodárné stagnovaly, pak je tato rovnováha narušena.

Pokud chceme opravdu stabilní systém odměňování ústavních činitelů, nabízí se příslušný výpočet platů zahrnout přímo do ústavy. Za takových okolností by již nemohlo být zpochybněno případné snížení výpočtového koeficientu před ústavním soudem. Na to je ovšem potřeba 120 hlasů ve sněmovně a silná politická vůle.

Absolvování debaty, kolik si politik zaslouží peněz, není úplně něco, co by bylo politickým stranám po chuti. Ale s politiky je to s jakýmikoliv jinými zaměstnanci. Chcete-li kvalitní lidi na špičkové úrovni, musíte nabídnout adekvátní plat.

Vzhledem k průměrné mzdě je odměňování českých politiků relativně v pořádku. Pokud se v odkazech níže podíváte například na srovnání platů premiérů, je dobré si u toho uvědomit, že ne všude se jedná o vrcholnou exekutivní funkci. Navíc se i velmi liší funkční požitky, protože každá země má své specifické tradice.

Většinu lidí štve, že si politik vydělá více než oni. Hlavně proto, že dotyčného považují za pitomce, nesympatického arogantního šmejda nebo zloděje. Nelze zpochybnit, že pro mnoho lidí, kteří se stali poslanci, je to jejich kariérní vrchol. U poslanců zejména některých stran si můžeme být absolutně jisti, že mimo politiku si nikdy nebudou schopni vydělat ani poloviční peníze.

Ale je to opravdu chyba těch poslanců? To my jsme je zvolili ve volbách. Proč si ve volbách volíme lidi, jejichž schopnostmi pohrdáme a jejichž platy považujeme za neadekvátně vysoké? Copak bychom si takové lidi vybírali za spolupracovníky do firem?

Trochu si za to možná můžeme glorifikací argumentu, že platy politiků mají být vysoké, aby byli odolní vůči korupci. Tento argument je veskrze falešný a byl stvořen vlastně jen proto, že politici se bojí říci svým voličům, že si ty peníze zaslouží. Obhajovat, že si zasloužíte více peněz, je nepříjemné zdaleka nejen v politice.

Babiš se rád staví do role, že do politiky nepřišel zbohatnout a plat z ní vůbec nepotřebuje. Snaží se naznačovat, že je to plus a že by bylo ideální, kdyby všichni politici pracovali nejlépe zdarma. Jeho poslancům to nevadí, však oni patří do té kategorie, která nikdy nikde lepší peníze neuvidí.

Tento přístup je cesta do pekel a populisté ho nabízí zejména proto, že je taková myšlenka populární. Nenesou břímě moudrosti, jež by snad mohlo mysl zatížit otázkami rovnováhy moci nebo dlouhodobé funkčnosti veřejných institucí.

Nejlepším řešením by bylo, pokud bychom celospolečensky akceptovali fakt, že kvalitní lidi si musíme zaplatit. Do dobře placených funkcí bychom měli volit opravdu ty nejlepší, kteří si takové ohodnocení zaslouží. A v neposlední řadě bychom měli pohrdat populisty nabízející jednoduchá řešení pro jednoduché lidi.

Pokud na to nejsme dost zralí, pak si ty výpočty platů ústavních činitelů dejme do ústavy. A pokud nezvládneme ani to, očekávejme platový cirkus každý rok.

----------------------

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz