Hlavní obsah
Názory a úvahy

Írán tvrdě zasáhl iluze o síle Ruska, Číny i své vlastní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Na 300 dronů a raket mělo v jeden okamžik zahltit protivzdušnou obranu a zasadit Izraeli tvrdou ránu. Výsledek je tvrdou ranou zejména pro Írán, Rusko i Čínu.

Článek

Ani největší ruské útoky na Ukrajině nebývají takto masivní. Zpravidla letí v salvě proti Ukrajině nižší desítky dronů a jednotky raket. Írán plánoval jednorázový úder, takže si na rozdíl od Rusů nepotřeboval šetřit prostředky na další dny. Drony a rakety měly nejspíše trefit vojenské i civilní cíle a důsledně Izrael ponížit. Nestalo se.

Ve skutečnosti byl celý útok masivní demonstrací schopností západních zemí takový útok předvídat, detekovat a dokonale eliminovat. Kdo chtěl, mohl celou operaci sledovat živě na CNN. Výsledkem byl zásah jedné vojenské základny s minimálními škodami a jedna zraněná dívka. To rozhodně nebyl výsledek, který si Írán vzhledem k nasazeným zdrojům představoval.

Nepříjemné pro Írán je, že k sestřelování dronů a raket mířících z Íránu na Izrael přistoupilo i Jordánsko, jinak zastánce Palestinců. Pokud by se Írán odhodlal k většímu konfliktu, pravděpodobně za ním nebudou stát arabské země, které Írán vnímají jako rivala a naopak pracují v posledních letech na zlepšení vztahů s Izraelem.

Důsledkem útoku je tak i další posílení Izraele v mezinárodním společenství situaci v Gaze navzdory. Pro spojence Íránu je výsledek ohromnou deziluzí. Hamás, Hizballáh i Hútíové mohou přehodnocovat své jednání s ohledem na to, že se jejich spojenec ukázal jako mnohem slabší.

Podstatnou ranou je výsledek úderu pro Rusko i Čínu. Hlášení z bojů na Ukrajině mohla vytvářet dojem, že západní prostředky protivzdušné obrany lze překonat za přijatelné náklady. Jenomže Ukrajina trpí zejména tím, že těchto prostředků nemá dost. Při útoku na Izrael se ukázalo, jak precizně pracuje skutečná západní protivzdušná obrana a že na její přehlcení a překonání jsou třeba řádově jiné počty dronů a raket.

Putin byl možná včera v bunkru bílý jako stěna, ale Írán bude do eskalace konfliktu dál povzbuzovat. V zájmu Ruska je tento konflikt co nejvíce rozdmýchat, aby spotřebovával západní vojenský materiál, který by jinak mohl být poskytnut Ukrajině. I proto je bohužel pravděpodobné, že včerejší bitva nebyla poslední.

Číně a Rusku bylo včera poměrně razantně připomenuto, že Západ má stále ohromující vojensko-technologickou převahu a že v přímém konfliktu nemohou uspět. Budou proto nadále pracovat především v oblasti vlivových operací, kde mají obě tyto země určité nepřehlédnutelné schopnosti.

To ovšem neznamená, že jsme mimo přímé ohrožení. Dokud budou Rusko nebo Čína věřit, že vojenská řešení jim mohou pomoci k úspěchu ať už na Ukrajině, Taiwanu, nebo v dalších územních sporech, nebudou váhat je použít. Důležitou roli v zajištění a udržení míru budou mít i deklarace západu své spojence bránit, či nikoliv.

Deklarace, že se západ nezapojí do obrany Ukrajiny, pokud bude napadena Ruskem, v podstatě posloužila pro Putina jako zvací dopis. Pokud západ najde dost vůle Ukrajinu podpořit, Rusko tam nemá šanci uspět. Jak dopadne Rusko na Ukrajině, bude nakonec rozhodující pro to, zda bude svět relativně bezpečným místem.

Včerejší spolupráce několika zemí na vymazání íránského útoku dokázala, že pokud je vůle, umíme konflikt rázně uhasit. Toto odhodlání ale musíme prokázat nejméně ještě na Ukrajině.

------------------------

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz