Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kamala Harris je lepší volbou pro Česko, Evropu i svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Facebook Kamaly Harris

Ačkoliv jsem si většinou přál v Bílém domě republikána, Donald Trump a jeho křídlo MAGA přesvědčivě zničili všechny důvody, proč tomu tak bylo.

Článek

Republikáni pro mě byli vždy spojeni s podporou podnikání a obchodu, zatímco demokraté s ochranou pracujících a vyšší ochranou amerického trhu. Republikáni pro mě byli ochránci světového řádu, kteří neváhali vyslat americké síly tam, kde to bylo potřeba pro ochranu globální bezpečnosti, zatímco demokraté v mých očích postrádali potřebnou rozhodnost a tvrdost.

Donald Trump se však chová úplně opačným způsobem. Slibuje uvalení vysokých cel na dovozy, a ještě vyšší na dovozy z Číny. Prohlašuje, že by nebránil země NATO, které v jeho očích neplatí dost na obranu. Vize zahraniční politiky je v podstatě izolacionismus, jako by USA již nebyly součást světa.

Na americkém politickém systému se mi vždy líbila silná personalizace kandidátů, kdy kandidáti v rámci primárek jedné strany předkládají svoji vlastní vizi na široké spektrum otázek a jde mnohem více o osobnost kandidáta než o příslušnost ke straně.

Přiznávám, že osobnost Donalda Trumpa je mi subjektivně extrémně nesympatická, nejen názory a postoji, ale také stylem, jakým komunikuje. Krátké věty, primitivní styl a velice časté lži u mě nijak nebodují, jakkoliv u jeho příznivců to asi funguje jinak.

Z objektivního pohledu je zajímavé hodnocení proběhlé debaty s Kamalou Harris. Její součástí bylo ověřování faktů z úst obou kandidátů. Kamala Harris řekla nepravdivou informaci jedenkrát, Donald Trump třicetkrát.

Kamala Harris působila státnicky, jako vyzrálá osobnost, přičemž zůstala empatická a lidská. Donald Trump působil jako vzteklé chaotické děcko v těle staříka.

Právě vysoká míra chaotičnosti a nepředvídatelnosti je to, co mne u Donalda Trumpa nejvíce znepokojuje. Přitom zbytek republikánské strany bude Trumpovu chaotičnost brzdit mnohem méně než během jeho prvního funkčního období.

Možná je Váš dojem jiný, tak se na to zkusme podívat více objektivněji skrze zájmy České republiky. Pro nás není podstatné, jak a koho by chtěli kandidáti zdaňovat. Pro nás jsou důležité otázky bezpečnosti a obchodu.

Trump má do značné míry pravdu, pokud říká, že Evropa na svoji obranu vynakládá málo. Ani Česko neplnilo historicky závazek 2 % HDP, který byl přitom definován jako minimum pro mírové časy.

Kolektivní obrana umožňuje výrazně snížit objem zdrojů vynaložených na účinné odstrašení potenciálních i skutečných protivníků a vytváří tak to, čemu se říká mírová renta. Problém je, pokud se mezi členy dělí nerovnoměrně.

Reálně jsou kapacity a schopnosti armády USA větší než zbylých členů NATO dohromady. USA dlouhodobě vydávají na obranu okolo 3,5 % HDP, zatímco Německo okolo 1,5 % HDP, Česko se pohybovalo i okolo 1 %.

Navzdory tomu způsob, jakým Trump komunikuje potřebu vyššího podílu ostatních zemí na obraně, je extrémně nebezpečný. Naznačování, že USA by mohly NATO opustit nebo nemusely bránit země NATO, které v jeho očích nedávají na obranu dost, povzbuzují režimy jako ten Putinův, že NATO nemusí být až tak silné a že jeho vůle bránit se může mít skuliny, které lze využít.

Komicky působí Trumpův výrok, že válku na Ukrajině ukončí do 24 hodin po svém zvolení. Opět čelíme nejistotě, co to vlastně znamená. Trump nemá žádný problém přistoupit k vojenskému úderu, což předvedl v Sýrii, když nechal salvou střel s plochou drahou letu zlikvidovat jednu Asadovu leteckou základnu. Problém je, že i toto se zdálo být více rozhodnutím naštvaného děcka než racionálního politika. V jakém stavu je Sýrie ostatně dnes vidíme.

Místo rázného odstrašení Ruska bychom se nejspíše dočkali Chamberlainovského míru na evropský účet a světa mnohem nebezpečnějšího než kdykoliv dříve. Varující nápovědou je výběr republikánského viceprezidenta Vance, který se veřejně staví proti pomoci Ukrajině.

Ani Trumpova obchodní politika není v náš prospěch. Pro malou otevřenou ekonomiku jako je ta česká, je důležité, aby ve světě v co největším rozsahu fungoval volný obchod. Ovšem to se nijak neslučuje se světem podle Donalda Trumpa, u nějž je plán nahradit část zdaněním cly, a to zdaleka nejen na čínské zboží. Plošná cla by byla uvalena i na zboží z Evropy.

Vůbec je znepokojivé, že v Trumpově pojetí je Evropa soupeřem stejně jako Čína, jako by neexistovaly žádné sdílené hodnoty. Že cla nemusí být pouze na dovoz, ale třeba i na vývoz, by bylo nebezpečné zejména v případě LNG, které USA do Evropy masivně dováží. Bohužel je to právě plyn určující ve finále cenu elektřiny a dnes je Evropa v pozici, kdy kvůli drahé elektřině není konkurenceschopná ani s USA ani s Asií.

Aby americký prezident používal energetické suroviny k tlaku na Evropu se zdá být šílené, ale v Trumpově pojetí světa rozhodně ne nemožné.

Zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu fandí komunisté a nacionalisté, jejichž voliči by to paradoxně ve světě podle Trumpa měli mnohem složitější. Česká ekonomika stojící na mezinárodní dělbě práce potřebuje ke svému fungování a rozvoji co nejliberálnější světový obchod. Eroze volného obchodu, obchodní války a cla by omezila možnosti zapojení Česka do mezinárodního obchodu, měli bychom zde méně výrob a méně dobře placených pracovních míst.

Je v našem zájmu, aby globalizace pokračovala a tón světu udávala evropsko-americká spolupráce. To je mnohem dosažitelnější s Kamalou Harris než s Donaldem Trumpem. Svět Donalda Trumpa je pro Česko méně přátelský, mnohem nebezpečnější a zároveň i chudší.

---------------------

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz