Hlavní obsah
Názory a úvahy

SPOLU dostalo ve volbách napráskáno, Antibabiš stačit nebude

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ČSÚ

Kraj za krajem padal do rukou ANO, ale byly takové, které vzdorovaly…

Volby pro vládní koalici nedopadly dobře, ač se někteří lídři na tiskovkách snaží vykreslit ten obraz jinak. Těžko hledat úspěch tam, kde prostě není. Ty nejdůležitější volby jsou teprve před námi.

Článek

Krajské volby ukázaly, že SPOLU už nedokáže porazit Andreje Babiše. Příznivců vládních stran povážlivě ubylo nebo jednoduše neviděli důvod, proč k volbám přijít. ANO poměrně drtivě vyhrálo v deseti krajích.

To ovšem neznamená, že ANO má vítězství v příštích parlamentních volbách jisté. Návod k jeho porážce do určité míry poskytují tři kraje, kde ANO utrpělo porážky. V Libereckém kraji uspěli Starostové pro Liberecký kraj hejtmana Půty, v kraji Jihomoravském drtivě vyhrálo SPOLU vedené hejtmanem Grolichem a v jižních Čechách posbíral hejtman Kuba za ODS 47,5% hlasů.

Co jiný kraj, to jiný příběh, všechny ale spojuje silná osobnost, která šla před občany s konkrétním programem a doručila konkrétní výsledky. Pomohly i povodně, ale nutno říci, že jak Kuba, tak Grolich si své vítězství za poslední čtyři roky intenzivně odpracovali.

Samozřejmě, krajské vítězství nelze úplně přenést na celostátní úroveň. Na krajích není potřeba dělat reformy a nepopulární opatření a pokud zrovna při povodních odnášejících domy netvrdíte, že situace je nadmíru výtečná, nemůžete toho tolik pokazit. Stačí doručit výsledky, ke kterým jste se před lidmi zavázali.

Volby budou ideový i praktický střet o budoucnost země, v jejichž závěru půjde o to, kdo dokáže zmobilizovat své voliče. Antibabiš má přeci jen své opodstatnění i obsah. Kdo by chtěl, aby zemi řídil člověk s chováním autoritářského tajtrdlíka, nejhoršího krizového manažera čehokoliv a především zpátečníka, za jehož desetiletého vládního angažmá země v mnoha směrech zamrzla v pokroku.

Ovšem aby mobilizační heslo fungovalo, musí být voliči, které lze mobilizovat. Senátní volby, kde ANO poprvé výrazněji uspělo se ziskem osmi senátorů, prokázaly, že mobilizace proti ANO fakticky ztratila sílu a vyčpěla. Byla-li úspěšná v minulých parlamentních volbách, kde SPOLU porazilo ANO relativně těsně, v těch následujících je jisté, že to stačit nebude.

SPOLU nemá žádný vážný problém co do osobností, pokud by Andrej Babiš debatoval se šimpanzem, bude šimpanz kultivovanější. Ovšem má klíčový problém s příslibem konkrétního programu a jeho naplnění. To je ostatně i to, na co doplácíme v tomto volebním období.

Vyvrcholením reformního úsilí měl být konsolidační balíček. Něco, co mělo být doručením slibu o rozpočtové odpovědnosti a reformách, bylo velkolepě představováno na tiskové konferenci, kde se skoro hodinu utápěli představitelé vládní koalice v obecných frázích, aby poté, co všichni sledující usnuli, představili velice skromnou sadu opatření, která rozpočet mírně vylepšovala.

Bohužel skutečné reformy se neodehrály, protože na nich nebyla shoda ani v Pětikoalici, ale dokonce ani uvnitř koalice SPOLU. Smutným detailem je zdanění tichého vína, což je ve skutečnosti drobnost. Poslední volební rozpočet je pak silně limitován faktem, že reformy v potřebném rozsahu neproběhly. Schodek 240 mld. v klidném roce při slušném hospodářském růstu se těžko prodává jako odpovědný.

Možná, že toto volební období jinak dopadnout nemohlo, úspěchem bylo, že se projekt SPOLU vůbec podařilo vytvořit. Obecnost programových tezí byla omluvitelná, ovšem z výsledku, kdy lidé pocítili úsporná opatření a zároveň jsme daleko od toho říci, že veřejné finance jsou v pořádku, nemůže být nikdo nadšený.

Má-li SPOLU ve volbách uspět, musí předložit konkrétní srozumitelnou vizi složenou z krve, potu a slz, která nemusí být příjemná, ale povede k budoucí prosperitě. To není jen závazek k voličům, ale také mezi stranami navzájem. Pokud nebudeme schopni shodnout se na hlubších reformách, je fér koalici SPOLU rozpustit a nechat každou stranu předstoupit před voliče se svojí vizí.

Jisté je jen to, že se stejně obecnými přísliby a Antibabišem není šance, že by SPOLU zvítězilo. A pokud SPOLU nedokáže nad ANO vítězit, pak postrádá smysl existence.

Navzdory skvělým výsledkům zejména v zahraniční politice je část voličů SPOLU z některých výsledků vládnutí zklamaná natolik, že už je ani Antibabiš nezmobilizuje. Bohužel je jich dost na to, aby to Babišovi stačilo k vítězství.

Volby rozhodne to, zda vládní strany, ať už SPOLU nebo samostatně, dokáží přesvědčit zklamané voliče, že si zaslouží šanci na reparát. Návod od úspěšných hejtmanů je jasný – zavázat se ke konkrétním věcem a ty splnit.

--------------------

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz