Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zemědělství potřebuje transformaci místo konzervace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Postaví zemědělci v Praze vozovou hradbu?

V pondělí uvidíme absurdní protest některých zemědělců, kteří se vydají na traktorech do Prahy blokovat dopravu daňovým poplatníkům, kteří jim na ně masivně přispěli.

Článek

Nutno říci, že se od protestu distancovaly prakticky všechny relevantní organizace sdružující zemědělce, ale v žádném případě to neznamená, že by s protestujícími nesdílely některé výhrady ke směřování společné zemědělské politiky EU i její aplikaci na národní úrovni.

Vzhledem k tomu, že obdobné protesty probíhají i jinde po celé Evropě, přejdeme detail, že za protesty stojí parta proruských dezinformátorů a jeden penězi daňových poplatníků překrmený agrobaron. Nebudeme se zabývat vznesenými požadavky, které jsou nesmyslné a nesplnitelné. Budeme se soustředit na podstatu problému, kterou jsou změny v evropském a potažmo českém zemědělství.

Společná zemědělská politika v EU měla původně dva cíle. Obnovit potravinovou soběstačnost druhou světovou válkou zničené Evropy a kompenzovat zejména francouzské zemědělce, aby souhlasili s liberalizací obchodu. V průběhu času se těžiště podpory přesunuje od produkce k péči o krajinu a lepší zacházení se zvířaty. Omezovány byly i intervenční nákupy a další zásahy do trhu, které nebyly prospěšné ani pro trh evropský ani pro trh světový.

Nemalá část našich zemědělců z principu takový trend odmítá, věří nadále, že jediným úkolem zemědělce je produkovat a nakrmit lid. Je to typ lidí, kteří by nejraději dál chovali zvířata v co nejmenších klecích, rozorávali remízky, aby maximalizovali produktivitu monstrózních strojů, a zalévali naši krajinu rozličnými chemikáliemi, protože je to přeci efektivnější.

Možná to trochu přeháním, ale bohužel méně, než bych si přál. V našem zemědělství zůstává silná tradice průmyslového plundrování krajiny založená na nekonečné víře v úspory z rozsahu jakožto jediné cesty ke zvyšování produktivity.

Tyto zemědělské průmyslníky jakékoliv novoty v zemědělství nesmírně otravují a intenzivně lobují, aby jakákoliv změna přístupu ze strany státu zasáhla do jejich plundrování co nejméně, případně byla kompenzována dotacemi.

Přitom na výlet do Prahy traktorem je pondělí optimální jarní den s teplotou okolo deseti stupňů, kdy můžete pozorovat rašící vegetaci. V polovině února! Václav Klaus by možná řekl, že současné oteplování přeci není důkazem globálního oteplování, ale koho dnes zajímá, co říká Václav Klaus. I ti největší skeptici musejí vnímat, že se s klimatem něco děje, že to není dobré a že se to děje mnohem dříve, než předpovídali před deseti lety ti největší klimatičtí alarmisté.

Zemědělci, kteří o krajinu pečují, vědí, že mají v ruce poměrně silné nástroje, jak dopad klimatických změn na krajinu mírnit. Způsob zacházení s půdou i s okolní krajinou má vliv na schopnost zadržovat vodu, biodiverzitu, rovnováhu mezi škůdci a jejich predátory.

Zemědělský průmyslník prostě natáhne ruku, aby dostal dotaci na stutox, kterým vyhubí přemnožené hraboše. Průmyslové plundrování krajiny sebou přináší dlouhodobé negativní dopady v podobě půdní eroze, ztráty biodiverzity, ztráty schopnosti půdy zadržovat vodu a tím i prohlubování důsledků extrémních projevů počasí a přírodních nerovnováh, kterých bude v důsledku klimatických změn přibývat.

České zemědělství naštěstí může vypadat i jinak a nastupuje nová generace zemědělců, která si to uvědomuje. Péči o krajinu vnímá jako přirozenou součást svého byznysu a přistupuje k němu inovativně a zodpovědně podle nejlepších dostupných poznatků. Nečekají, až jim odpovědné hospodaření nařídí stát, ale je to jejich životní hodnotou.

Budoucností českého zemědělství je vysoká míra inovací a automatizace. Spotřeba postřiků a hnojiv může být drasticky snížena lokální aplikací s využitím dronů, které budou i mapovat kvalitu půdy a porostů. Elektrické traktory budou napájeny z fotovoltaických elektráren na střechách zemědělských hal, odpady a zbytky budou využívány k výrobě biometanu. Produktivita bude vyšší a krajina zdravější.

Že české zemědělství potřebuje nějaké změny dobře chápou i zemědělské svazy, které se od pondělních aktivit distancovaly. Ne že by z důsledků Green dealu byly nadšeny, ale volí cestu dialogu před nátlakem.

Nátlak spočívající v tom, že zemědělci vyjedou ve svých drahých traktorech pořízených za dotace a na spotřebovanou naftu uplatní vratku v podobě tzv. zelené nafty, aby zkomplikovali život daňovým poplatníkům, z jejichž peněz je to hrazeno, je opravdu krajně drzý a nevhodný.

V pondělí v Praze uvidíme jen ty nejhorší z nejhorších, kteří svým mentálním nastavením nemají šanci zemědělskou transformaci přežít. Žádná škoda jich nebude.

České zemědělství se musí transformovat z růstu produktivity skrze průmyslové plundrování krajiny k růstu produktivity skrze inovace, automatizaci a efektivní odpovědnou péči o krajinu. Z toho budeme profitovat všichni, nejen zemědělci.

---------------

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz