Hlavní obsah
Lidé a společnost

Deset pádných důvodů pro zákaz startu Ruska na olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kratochvíl/ Creative Commons ( CC0 1.0 )

Bavili se sportem, chtěli reprezentovat svou zemi. Jejich sny překazila invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Příběh deseti sportovců, kteří se stali oběťmi nesmyslné války.

Článek

Rusko a Bělorusko by být na olympiádě nemělo, alespoň do té doby, než se vojska ruské armády stáhnou za mezinárodně uznávané hranice a představitelé ruské federace zasednou k jednacímu stolu.

Zde je příběh několika sportovců, kteří se žádné vrcholové sportovní akce nezúčastní díky imperiálním choutkám země, co uznává jen svá práva a své státní zájmy.

Jevhen Malyšev – biatlon

Devatenáctiletý talent byl ukrajinským biatlonovým reprezentantem a v roce 2026 měl startovat na olympijských hrách. V loňském roce narukoval do armády. Na počátku invaze opustil reprezentační sraz a stal se členem domobrany. Padl v Charkově prvního března jen pár dní před svými dvacátými narozeninami.

Katerina Diachenko – gymnastika

Mladá gymnastická hvězda s ohromným talentem. Její život ukončila v pouhých deseti letech ruská raketa 10. března při mohutném ostřelování Mariupolu. Zemřela pod troskami domu i se svým otcem. Její matka a bratr podlehli zraněním později v nemocnici.

Igor Sukhikh – fotbal

Od začátku invaze se zúčastnil v boji na obranu Irpině. Osobně se podílel na evakuaci více jak dvaceti civilistů z obklíčeného města. Později padl do zajetí ruských okupantů, kteří ho zastřelili 24. března, bylo mu 32 let. Zanechal po sobě manželku a dvě děti.

Foto: Sport Angels

Igor Sukhikh

Yevhen Obedinskyi – vodní pólo

Bývalý kapitán ukrajinské reprezentace vodního póla byl zastřelen vojáky ruské armády 17. března, když stál na balkóně svého domu. Jeho 12letá dcera byla unesena do Ruska. Aktuálně probíhá mezinárodní kampaň o navrácení malé Kiri do péče dědečka. Její matka zemřela krátce po porodu.

Foto: Sport Angels

Yevhen Obedinskyi

Viktor Katanchyk – florbal

Nadějný florbalista se stal obětí exploze ruské rakety nad svým domem v Melitopolu. Úlomky rakety mu způsobily mnohačetná zranění. Lékaři o jeho život bojovali dva týdny, bohužel marně.

Yevhen Zvonok – kickbox

22letý ukrajinský šampion se připravoval na zářnou budoucnost. Jeho plány ovšem zhatila ruská invaze. Osudným se mu stal letecký útok na Černihiv, když oblast školy, kde se ukryl, zasáhla ruská raketa. Jeho tělo se našlo až po několika dnech při ohledávání trosek.

Ivan Ščokin – veslování

Žák chersonské veslařské školy a kandidát na ukrajinského mistra sportu. Zemřel 3. března při obraně Mariupolu. Za osobní odvahu a nezištné činy projevené při obraně státní suverenity a územní celistvosti Ukrajiny byl vyznamenán In Memoriam.

Alina Perehudová – vzpírání

Obrovská olympijská naděje zemřela i se svou matkou během útoku na Mariupol. Její bratr, který jim běžel na pomoc, padl za oběť ruskému ostřelovači. Zlatá medailistka z národního mistrovství už další úspěchy nepřidá.

Foto: Sport Angels

Alina Perehudová

Oleksii Džunkovskij – box

Čtyřnásobný držitel medaile z mistrovství světa byl zastřelen ruskými vojáky ve své tělocvičně v Irpini. Slavný ukrajinský boxer a mládežnický trenér byl velkým ukrajinským patriotem, když se po začátku invaze podílel na zásobování ukrajinských vojáků na bojišti.

Liudmyla Chernetska - kulturistika

Dne 23. dubna 2022 zasáhla ruská raketa obytný dům v Oděse, kde bydlela také nadějná kulturistka Liudmyla. Čtyřpatrová budova byla zcela zničena, útok si vyžádal celkem osm obětí. Mezi nimi i těhotná ukrajinská reprezentantka se svým manželem.

Foto: Sport Angels

Liudmyla Chernetska

Seznam sportovců, kteří padli během války je k dispozici na stránce Sport Angels, která je průběžně aktualizována.

Anketa

Má být Rusku umožněn start na Olympiádě v Paříži 2024?
Ano
4,1 %
Pouze pod neutrální vlajkou
0,2 %
V žádném případě
95,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 437 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz