Hlavní obsah
Sport

100 let závodu 24 hodin Le Mans. Vzrušení, sláva, ale i jedna velká tragédie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (Public Domain Certification)

Jedinečný závod, který zanechal nezapomenutelnou stopu ve světě automobilových závodů a přežil i katastrofu, která si vyžádala přes 80 obětí.

Článek

Před sto lety se na světové scéně objevil jedinečný závod, který na vždy změnil vnímání motorsportu. 24 hodin Le Mans, slavná a mýtická událost, oslavuje své 100. výročí právě v letošním roce. Tento vytrvalostní závod, který se koná na okruhu Circuit de la Sarthe v severozápadní Francii, je vrcholem automobilových závodů.

24 hodin Le Mans není jen závodem, je to událost, která přitahuje miliony lidí po celém světě. Jeho historie sahá až do počátku 20. století, kdy byl Circuit de la Sarthe vybudován jako kombinace okruhu a veřejných silnic. V roce 1906 se konala první Grand Prix, která trvala 12 hodin. V roce 1923 přišel George Durand, tehdejší předseda Francouzského automobilového klubu, s myšlenkou 24hodinového závodu.

Tento nápad položil základy pro velkou výzvu pro všechny výrobce automobilů. Sestavit maximálně rychlý, ale hlavně spolehlivý vůz. A tak se 26. března 1923 sešlo 33 jezdců na prvním ročníku 24 hodin Le Mans, přičemž francouzské duo Andre Lagache a Rene Leonard slavilo první vítězství v legendárním vozidle Chenard Walcker Type U3 15CV Sport.

Od té doby se závod Le Mans stal každoroční událostí, která přitahovala nejlepší závodní jezdce a výrobce automobilů. Ačkoli druhá světová válka přerušila závody v letech 1940 až 1948, Le Mans se vrátil v roce 1949 s několika novinkami a skvělou atmosférou. Závod se stal výzvou pro jezdce i výrobce automobilů. Byl to test nejen rychlosti a výdrže vozů, ale také test pro jezdce, kteří museli zvládnout dlouhé hodiny za volantem.

I závod Le Mans nemá ve své historii jen světlé okamžiky, ale také ty, které v paměti veřejnosti zůstávají mnohem déle než jména samotných vítězů závodu.

11. června 1955 se stal závod Le Mans dějištěm nejhorší katastrofy v historii motosportu.

Pierre Levegh, jezdec týmu Mercedes, se dostal do kolize s vozem Lance Macklina a jeho vůz vyletěl do vzduchu, kde se rozpadl a zasáhl divácký svah. Tato tragédie vyvolala šok a zděšení po celém světě a měla dalekosáhlé důsledky pro svět motoristických závodů.

Celý svět zíral v hrůze. Leveghův vůz letí značnou rychlostí vzduchem, než narazí do bariér a roztříští se na kusy. Stovky diváků jsou zasaženi úlomky závodního vozu. Následky jsou tragické. Celkem 83 lidí přišlo o život a další utrpěly zranění. Po této katastrofě byly okamžitě provedeny změny na trati Le Mans a ve standardních bezpečnostních opatřeních.

Stáj Mercedes se po této tragédii zcela stáhla z motoristických závodů a vrátila se do něj až v roce 1987. Výsledkem této katastrofy bylo také prohloubení diskusí o odpovědnosti jezdců a organizátorů, což vedlo k přetrvávajícím sporům o vině až do dnešních dnů.

I přes tuto tragickou událost se závod 24 hodin Le Mans přitahuje nejlepší jezdce a výrobce automobilů.

Mezi největší legendy lze zařadit Toma Kristensena, dánského jezdce, který zaznamenal neuvěřitelných pět vítězství za sebou mezi lety 2000 a 2005 a celkově v Le Mans stál na stupních vítězů devětkrát ze 14 absolvovaných závodů. Stáj Porsche drží rekord s 19 vítězstvími, ale v posledních letech kraluje tomuto závodu stáj Toyota.

Le Mans je jedinečným závodem, který kombinuje technické dovednosti, vytrvalost a neustálou snahu o inovace ve světě motoristmu. Závod přežil nejen tragédii, ale také mnoho výzev a změn v průběhu staletí. Je to slavná událost, která přináší vzrušení, slávu, ale také připomínku toho, že motoristický sport může být náročný a nebezpečný.

Po tragédii z roku 1955 byly přijaty mnohá opatření pro zvýšení bezpečnosti diváků i jezdců. Byly instalovány lepší bezpečnostní bariéry a zavedeny přísnější normy pro startující automobily. Organizátoři závodu také zavedli povinnost používání ochranné přilby pro jezdce a zasadili se o přísnější kontroly technického stavu vozidel.

Závod 24 hodin Le Mans slaví letos 100 let a v průběhu let se vyvinul v jednu z nejprestižnějších událostí na světě. Přitahuje nejlepší závodní jezdce a výrobce automobilů z celého světa. Je to závod, který představuje nejvyšší výzvu pro techniku, vytrvalost a schopnosti jezdců.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
NASCAR
24 hodin Le Mans

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz