Hlavní obsah
Prezidentské volby

A není to málo, pane Babiši?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ALDE Party (Flickr)

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš nás v posledních dnech informuje skrze mimořádné tiskové konference, které si tak oblíbil v době covidu. Je taktika vyděšením pouze strategický záměr?

Článek

Mimořádné tiskové konference, kde Andrej Babiš děsil veřejnost infekcí Covid-19, byly na denním pořádku. Tehdy mu nesly kýžené ovoce, když lidé postupně rezignovali na jakýkoli odpor. Dobrovolně šili roušky, neopovážili se překročit hranice okresu apod.

Předseda hnutí ANO v prezidentské kampani po prvním kole zvolil agresivní taktiku, která ovšem očekávaný efekt nepřinesla. Z toho důvodu zřejmě přišel obrat v nedělní diskuzi na České televizi, kde se prezentoval jako hodný a mírumilovný člověk. Nebýt nešťastného výroku ohledně spojenecké pomoci, zřejmě by tento krok slavil jistý úspěch.

Andrej do toho jde po hlavě

Na otázku moderátora, zda by v případě napadení Polska nebo Pobaltí poslal české vojáky na pomoc, odpověděl, že rozhodně ne. V tu chvíli si zřejmě neuvědomil, na jak tenký led se pustil a co tato slova způsobí na mezinárodní scéně.

Česká politická špička poté musela hasit požár, který výrok expremiéra zažehl. Za jeho slova se dokonce Polsku omlouvala i současná hlava státu - Miloš Zeman.

Od začátku Babišovy kampaně si můžeme povšimnout právě změn ve vystupování, které ovšem s řečí těla působí tak trochu křečovitě. Na počátku každého proslovu nezapomene Andrej Babiš s jistou mírou agrese zdůraznit, že Petr Pavel je provládní kandidát, aby v následující pasáži působil jako smířlivý beránek, který chce vlastně jen mír a blaho pro svůj lid.

Při bližším prostudování obličejové mimiky a řeči těla je ovšem evidentní, že expremiérovi tento navlečený kabát moc nesedí.

Na scéně se objevuje kulka pro Moniku

Po zveřejnění posledních výzkumů, které prezentovaly šance jednotlivých kandidátů na úspěch v druhém kole voleb, přichází první mimořádné tisková konference Andreje Babiše.

Mnohá média v rychlosti mobilizovala dostupné prostředky, jelikož tiskovka byla svolána narychlo, a k tomu ještě v sobotu ráno. V tu chvíli všem běželo hlavou, co nám chce Andrej sdělit.

Jak už se ovšem stalo zvykem v době covidu, nic extra mimořádného se nestalo. Pan Babiš neodstoupil z kandidatury prezidenta, ani nevytáhl nějakou špinavost na Petra Pavla, ačkoli v mediálním prostoru se něco takového očekávalo.

Oznámil pouze, že ve schránce byla nalezena obálka s nábojnicí. Ta měla být adresována jeho ženě Monice.

Novináři ovšem nedostali tradiční prostor pro doplňující dotazy, a tak se svou vlastní cestou začali propátrávat k několika nesrovnalostem. Asi největší pochyby do události vnesla časová posloupnost, když obálka dorazila ve čtvrtek, v pátek Andrej i se ženou Monikou vyrazil na sever Čech a v sobotu přišla jak tisková konference, tak podání oznámení na Policii ČR.

Babiš se stahuje do ústraní

Je jasné, že své voliče už předseda hnutí ANO přesvědčovat nemusí. Tam má své jisté. Jak ovšem zapůsobit na nerozhodné a váhající voliče?

Ve druhé mimořádné tiskové konferenci oznámil, že se stahuje z kontaktní kampaně.

Důvodem jsou výhružky smrtí a nalezení náboje před sokolovnou v Průhonicích, ačkoli v okolí je prováděn odstřel divokých prasat místním mysliveckým spolkem.

Nutno podotknout, že anonymní výhružky jsou nedílnou součástí života většiny politiků a nečelí jim ojediněle jen pan Babiš.

Jak je důležité míti Prchala

Za kampaní expremiéra hledejme jednu hlavní postavu a několik vedlejších v jeho PR týmu. Toh hlavní je v tomto případě Marek Prchal, kterého lze považovat za strůjce veškeré vnější komunikace.

Otázkou ovšem je, zda i jemu již nedochází nápady, jak nepříznivě se vyvíjející trend ještě zvrátit ruku v ruce s přešlapy Andreje Babiše. Ten sám o sobě tvrdí, že právě na to mluvení moc není. A právě prezidentské debaty se i v předešlých volbách ukázaly jako klíčové.

Není tedy lepší se stáhnout jako štír a zaútočit tvrdě a bolestivě v ten nejvhodnější okamžik?

V mediálním prostoru se již delší dobu šušká o nějaké špíně, která zdiskredituje Petra Pavla natolik, že to zaručí vítězství Andreji Babišovi.

Nebo je záměrem zachovat si důstojnou tvář a nepodělat si veřejné mínění natolik, že by to mohlo ohrozit jeho pozici jako předsedy hnutí, se kterým chce vyhrát příští parlamentní volby?

Následující hodiny ukážou, co je pravým záměrem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz