Hlavní obsah
Názory a úvahy

A že byste ty důchody financoval ze svého, pane Babiši?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: depositphotos.com (licence zakoupena)

Věk odchodu do důchodu bude potřeba zvýšit. Shodli se na tom prezident, zástupci koalice i opozice. Jen Andrej Babiš to ne a ne pochopit.

Článek

Nebylo v Česku aspoň na malou chvíli krásně? Andrej Babiš odjel v době velikonočních svátků na dovolenou, a my jsme si tak mohli vyzkoušet, jaké to je žít bez něho. A byla to chvíle krásná, dokonce i svým způsobem konstruktivní.

Během jeho dovolené se minulý čtvrtek sešli zástupci opozice a koalice s prezidentem republiky Petrem Pavlem a zcela vzácně se shodli na tom, že v budoucnu bude třeba zvýšit věk pro odchod do důchodu. A že jej bude třeba zvýšit, na tom se pravděpodobně shodneme všichni. Když to zjednoduším, hlavním důvodem je, že důchodců bude mnoho a přispěvovatelů do státní kasy zase málo. Tohle snad pochopí i malé dítě.

A právě ona shoda ze strany opozice, v tomto případě zastoupené Alenou Schillerovou, byla nejen pro mě osobně příjemným překvapením. Na chvíli jsem dokonce získal pocit, že opozice je snad i schopná se na něčem shodnout a hlavně se na něčem dohodnout.

Jenže, jak se říká, žádná idylka netrvá věčně. Předseda hnutí po svém návratu z dovolené předsedkyni poslaneckého klubu ANO ihned vrátil zpět na zem. Aniž by ještě stačil s Monikou vybalit kufry, chopil se nahrávacího zařízení a poslal všem jasný vzkaz: Hnutí ANO nikdy žádný návrh na zvýšení věku odchodu do důchodu nepodpoří.

Chudák Alenka. Alespoň na chvíli mohla mít pocit, že má svůj vlastní názor a třeba se i jen na ten malý okamžik cítila v kůži premiérky, když seděla po boku pana prezidenta a jednala s ním o důležitých věcech. Jenže mít svůj vlastní názor, a ještě k tomu takový, který se neshoduje s Babišovým, to se jednoduše nesmí.

Bylo mi hned jasné, že jakmile se zpráva o vzácné shodě opozice a koalice dostane ven, začne se o ní diskutovat ve všech možných i nemožných fórech. A v tom je právě ten kámen úrazu. Kdyby to totiž zůstalo v tajnosti, nedostala by se informace o nesouhlasu části obyvatelstva k bývalému premiérovi, a ten by tak neměl potřebu svým přívržencům sdělit, že on je oním neochvějným ochráncem všech seniorů, a dokud on bude živ, nic se na tom nezmění.

A že svým prohlášením absolutně znemožní své nejbližší spolupracovníky? Nad tím on nikdy nijak zvlášť nepřemýšlí. Jestli tedy vůbec nad něčím, co by bylo ku prospěchu českých občanů. Vždyť si vzpomeňte na dobu covidovou, kdy se každé nařízení měnilo podle toho, jak se Babiš vyspal a jaké bylo to ráno veřejné mínění.

Jeho vlastní spolupracovníci jsou jen pomyslným chapadlem, které se Babiš nebojí kdykoli utnout, pokud to uzná za vhodné. Moc dobře si vzpomínám na osobu Adama Vojtěcha, prvního ministra zdravotnictví, který musel čelit covidové pandemii a kdy mnohá chaotická nařízení šla na jeho vrub, ačkoli, jak sám později přiznal, byla přijímaná protipandemická nařízení pouze dílem Babišova chaotického a despotického způsobu řízení celé vlády.

Babiš vždy stojí v pozadí všeho, co se v hnutí ANO děje. To je věc, která je neoddiskutovatelná. Možná, že to je ten hlavní problém tohoto politického hnutí. Právě chvíle, kdy byl na dovolené, nám mohla na chvíli ukázat, jak by hnutí fungovalo bez jeho osobní účasti.

Jenže on zůstává, a dokud je jeho předsedou, nebude hnutí ANO vládě svítit na téma zvýšení věku odchodu do důchodu. Možná by pro nás všechny bylo lepší, kdyby za sebou konečně zhasnul.

Další zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz