Hlavní obsah
Názory a úvahy

Alkohol a marihuana. Proč ten dvojí metr?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

V současné době sledujeme divadelní představení, které by si zasloužilo ocenění za nejlepší absurdní komedii.

Článek

V jednom koutě jeviště diskutují zarytí odpůrci a zastánci legalizace marihuany, která si čím dál více získává na popularitě díky svým léčebným účinkům. Ve druhém koutě však teče alkohol proudem a naše společnost ho vesele popíjí, přestože jeho škodlivost je dlouhodobě prokázaná. To vše se odehrává za zvuků reklamních spotů, které nám připomínají, že život bez alkoholu je jako film bez děje.

Zdá se, že naše společnost má trochu problém s prioritami. Proč vytahujeme zbraň na marihuanu, když alkohol bez povšimnutí tancuje na střeše auta, zatímco jeho reklama nás vyzývá k přátelskému posezení? Je to snad díky tradicím a kultuře, kde alkohol hraje klíčovou roli, nebo jsme prostě opomněli vzít v potaz vědecké poznatky a zdravotní dopady obou látek?

Představme si tedy, že se role prohodí. Zatímco marihuana by se stala běžně dostupnou, lékaři by předepisovali alkohol jako léčebný prostředek pro vybrané pacienty. V reklamách by se objevovaly varovné nápisy o škodlivosti alkoholu a jeho konzumaci by provázely antikampaně. Přišlo by vám to absurdní? Přesně tak, jako současný stav!

Debata o legalizaci marihuany je zde stále živá a plná argumentů pro i proti. Její léčebné využití je nesporné, ale zároveň existují obavy o možném otevření dveří k experimentování se silnějšími drogami. Alkohol, na druhou stranu, je jako starý přítel, který nás provází životem, ačkoli jeho škodlivost je dlouhodobě prokázaná.

Možná bychom se měli zamyslet nad tím, proč společnost přistupuje k alkoholu a marihuaně tak odlišně. Je to snad díky tradičnímu postavení alkoholu v naší kultuře? Anebo je to důsledek zakořeněných předsudků a nedostatku informací?

Při pohledu na reklamy by se nám mohlo zdát, že alkohol je základním kamenem našeho společenského života, zatímco o marihuaně se hovoří spíše šeptem a s nedůvěrou. Varovné nápisy na cigaretách a kampaně proti kouření nás upozorňují na jejich škodlivost, ale alkohol si stále užívá svého neomezeného vlivu na naše oslavy a posezení s přáteli.

To vede nakonec k zamyšlení nad tím, zda není na čase přehodnotit naše postoje k marihuaně a alkoholu. Proč nezačít uvažovat o rovnocenném přístupu k oběma látkám, s podobnými regulemi a omezeními? A co kdybychom začali investovat do osvěty a informovanosti veřejnosti o účincích a rizicích obou těchto látek, místo toho, abychom se spoléhali na předsudky a stereotypy?

Nyní si představme, že bychom se podívali na země, kde je marihuana již legalizována. Mohli bychom zjistit, jaký dopad měla legalizace na společnost a jaký vliv měla na přístup k alkoholu. Možná bychom zjistili, že přístup k marihuaně nevedl ke zvýšení spotřeby silnějších drog a že společnost se nezhroutila pod tíhou závislosti na konopí.

Možná by bylo lepší místo toho, abychom se nechali unášet absurdním zobrazením alkoholu a marihuany, naopak usilovat o objektivní, informovaný a zodpovědný přístup ke konzumaci obou těchto látek. Společnost by se měla zaměřit na vědecké poznatky a zdravotní dopady, a nikoli na tradiční představy a zavádějící reklamy.

Proto se pojďme smát absurditě naší situace, ale zároveň se poučme z lekcí, které se nabízí. Ať už jde o alkohol, marihuanu nebo jakoukoli jinou látku, klíčem k úspěchu je vždy informovanost, rozumné rozhodování a zdravý přístup k životu. Neboť naše společnost je, jak známo, jen odrazem našich vlastních hodnot a přesvědčení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz