Hlavní obsah
Názory a úvahy

Americký voják do každé české rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Čeká nás americká invaze do českých obýváků? S nadsázkou a sarkasmem projděme labyrintem strachu kolem obranné dohody.

Článek

Ve veřejném prostoru je další strašák. A je obrovský, je mocný a je, americký. Ano, po uprchlické krizi se nám představuje nový přízrak – americká okupace. Jak některé naše politické figurky tvrdí, teď, když jsme podepsali obrannou dohodu s USA, jsme na půl cesty k přejmenování Prahy na Nový Washington.

To jako vážně? Je na tom něco pravdy, nebo jsou to jen povídačky, které se šíří rychlostí světla a mají za úkol vystrašit veřejnost?

Vzpomínáte si, jak nás před několika lety strašili stejní politici povinným ubytováním uprchlíků v našich domovech? Vzpomínáte na tu hysterii, na tu atmosféru strachu? A kde jsou ti uprchlíci dnes? Někde mezi námi, skryti v šuplíku nebo za závěsem? Ne, nic takového se nestalo. A podobně tomu je i se strašákem americké okupace.

Americký orel a velký ruský medvěd. Obě majestátní zvířata, obě symboly svých zemí, obě obdivované a obávané. Jeden má prý zájem nás okupovat, druhý už nás kdysi okupoval. Věřte mi, vážení, neznamená to, že pokud přijmeme americkou orlici, ihned se nám ve dveřích objeví četa amerických vojáků s kolou v kelímku a hamburgerem v ruce.

Není to tak dávno, co jsem se díval na jednu veřejnou debatu. Jeden z hostů, obávaný a respektovaný politik, zdůrazňoval, jak naše podepsání obranné dohody s USA otevře dveře okupaci americkou armádou. Měl jsem pocit, jako bych sledoval hororový film. Jak může kdokoli věřit takovým nehoráznostem? Jak mohl kdokoli předstírat, že je tato dohoda něco jiného než rutinní postup, který se děje v rámci NATO?

Je pravda, že dohoda může usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku, ale neznamená to, že si každý Američan sbalí svůj batoh a zamíří do našich končin. Kdo trochu sleduje dění za velikou louží, tak ví, že Spojené státy mají dost svých problémů a plánování invaze do Česka, nebo kamkoli jinam, není skutečně na pořadu dne.

Nechci zlehčovat naši nezávislost nebo suverenitu. Chápu, že tato dohoda může vyvolávat jisté otázky a obavy. Ale než se necháme strhnout panikou a představou amerických tanků na Václavském náměstí, měli bychom se raději zeptat: Kdo by nás chránil před velkým ruským medvědem, kdyby přišel? Přemýšlejme o tom. Pro mě osobně je příjemnější náruč americké orlice než nenasytná tlama ruského medvěda.

Takže než začneme strašit sebe i naše blízké, než začneme šířit další nepravdy, pojďme se snažit chápat, co tato dohoda opravdu znamená.

Nemáme se čeho bát. Věřím, že většina z nás dokáže pochopit i nejobtížnější situace a zvládnout i ty největší výzvy. Tak se nenechejme zastrašit novým strašákem, který vlastně ani neexistuje. A pamatujme, že přestože můžeme pustit americkou orlici do našeho malého hnízda, neznamená to, že jsme se stali americkou kolonií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz