Hlavní obsah
Názory a úvahy

Andrej Babiš: Za útok na Kapitol můžou korespondenční volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: depositphotos.com (licence zakoupena)

Při čtení těchto slov jsem skutečně znechucen a říkám si, jak hluboce může politik zabřednout ve své snaze překroutit realitu.

Článek

Jistě si velmi dobře vzpomenete na ten den, kdy zfanatizovaný dav vtrhl do Kapitolu po amerických prezidentských volbách. Jenže to nebyly korespondenční volby, které tento dav hnal vpřed, ale slepá víra ve lži poraženého kandidáta. Co však nepochopím je to, jak někdo může takto zlehčovat tragédii, ve které zemřeli lidé? Slova Andreje Babiše nejsou přehlídkou nějaké neinformovanosti nebo neznalosti. Zcela jednoznačně se jedná o slova nebezpečně zavádějící.

Zvolený narativ ohrožuje samotné základy demokracie. Vysílá tím zprávu veřejnosti, že volby, které jsou základním kamenem demokratického systému, mohou být lehce zdiskreditovány. Ale tak to přece není. Vždyť právě korespondenční volby jsou legitimní formou volebního procesu, uznávanou po celém světě. A je zcela v pořádku, že se o této možnosti diskutuje také u nás.

Ale zpět k Američanům. Pamatujete jejich poslední prezidentské volby? Kdy část Američanů odmítla uznat výsledky a celé to skončilo útokem na Kapitol? Důvodem byly korespondenční hlasy, tedy hlasy posílané poštou. Existovalo totiž podezření, že s nimi bylo manipulováno.
Andrej Babiš na Idnes.cz

Kdekdo tvrdí, že lidé, kteří nežijí v Česku nebo zde neplatí daně, by neměli mít právo volit. Jenže podle tohoto měřítka bychom volební právo museli sebrat také důchodcům nebo nepracujícím. Volební právo je právo každého občana, bez ohledu na jeho příjmy či bydliště. To je základní princip demokracie, který nemůže být jen tak zpochybňován. A už vůbec ne z úst vrcholných politiků.

Slova Andreje Babiše ovšem nejsou jen pokrytecká, jsou hlavně nebezpečná. V době, kdy čelíme bezpečnostním hrozbám, potřebujeme o to více politiky, kteří budou mluvit pravdu. Nepotřebujeme politiky, jejichž hlavním posláním je šířit lži, strach a nenávist.

Andreje Babiše jsem dosud bral jako potřebnou protiváhu ke stávající koalici a věřil jsem, že jako opoziční strana bude hnutí ANO bedlivě dohlížet na vládní kroky a navrhovat svá řešení. Musím ovšem říct, Andreji Babiši, zklamal jste nejen mě. Volená slova nejen že překrucují realitu, ale přispívají k rozkolům ve společnosti.

Za svá slova nesete plnou odpovědnost a pamatujte, že demokracie a občané České republiky potřebují v této době víc než jen prosté lži a politickou manipulaci.

Zdroj: Autorský text a iDnes.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz