Hlavní obsah
Aktuální dění

Armáda o nás chce sbírat informace. Snad neskončím jako parašutista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Informace o občanech potřebuje pro případ, že by někdy v budoucnu došlo k moblizaci. Chtějí vědět, kdo se na co hodí a kolik má případně k dispozici například řidičů.

Článek

Ze všech stran dnes slýcháme, že je nutná digitalizace státních systémů a jak je vidět, tento moderní trend se nevyhne ani Armádě České republiky. Právě ona digitalizaci potřebuje možná víc, než nové stíhačky. Jak totiž sdělil generál Petr Šnajdárek pro iRozhlas.cz, nyní se vše eviduje ještě v papírové podobě, v lepším případě mají k dipozici alespoň excelovské tabulky.

Patřím mezi ročníky, kteých se ještě týkaly povinné odvody. Díky tomu o mně samotném má armáda zřejmě nějaká data k dispozici, na papíře. Jenže si neumím představit, že by v případě, kdyby dnes byla potřeba mobilizace, vycházela by právě z těchto informací. Zrak jsem měl tehdy výborný, výšek jsem se nebál. Ono vůbec ve dvaceti má člověk pro strach uděláno. Ovšem krátce po čtyřicítce se na svět díváte trochu odlišněji.

Právě z těchto důvodů potřebuje Armáda onu digitalizaci. Já jen doufám, že proces to bude rychlý a rozumím i tomu, že potřebují co nejaktuálnější informace. Ty by totiž významně urychlily proces samotné mobilizace. Každý z nás si jistě přeje, aby k tomu nikdy nedošlo, ale pokud chceme silnou obranu, nemůžeme tento problém řešit až když nám na hranicích stanou tanky cizí mocnosti. K doktorovi taky nejdete, až když je nejhůř. Ačkoli, i to tom by se dalo polemizovat.

Setrváváme v době papírových formulářů nebo formulářů v Excelu. To si v současné době už nemůžeme dovolit. Vyplnit najednou tolik formulářů je pomalu nadlidský úkol jak pro komisi, tak pro občana. Protože si jednoduše jako občan nevzpomenete na všechny údaje, nebo je ani přesně nevíte. Od toho jsou registry, aby žádaná data mohla být předvyplněna.
Generál Petr Šnajdárek pro iRozhlas.cz

Je až s podivem, že k takovému kroku se přistupuje až nyní. Měl jsem za to, že Armáda ČR nějaké základní informace dokáže zjistit ze státních registrů. Jenže to nestačí. Je škoda, že k některým nutným záležitostem nás vlastně donutila až válka na Ukrajině. A netýká se to jen digitalizace, ale dalších nutných kroků v oblasti vlastní obrany.

Já jen doufám, že k mobilizaci v nejbližších dnech nedojde, protože bych vážně nerad, aby velitel jednotky rozhodl o mém nasazení jen na základě dvacet let starého dokumentu. Když se na nad sebou totiž zamyslím, tak vím zcela určitě, že z letadla bych dnes dobrovolně nevyskočil ani v rámci placeného tamdemového seskoku, a stejně tak bych se nehodil ani na pozici ostrostřelce, jelikož mám problém trefit i slona na pouťové střelnici.

Zcela jistě ovšem mohu nabídnout, vzhledem k přirozenému vývoji vlasové pokrývky, pozici oslňovače nepřátelských zaměřovačů. Tak snad se tato informace dostane i k velícímu důstojníkovi mého útvaru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz