Hlavní obsah
Umění a zábava

Ať si D´Artagnana hraje třeba Eskymák a Nelsona Mandelu Tom Cruise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Signature Entertainment

Vášnivou diskuzi vyvolala v české společnosti informace, že královského mušketýra v nové verzi Dumasova románu bude hrát herec tmavé pleti.

Článek

Mnozí se totiž mylně odvolávají na to, že dochází k pokřivení historických faktů, a to i v případě D´Artagnana jakožto hlavní postavy románu Alexandra Dumase. Jenže slavný francouzský spisovatel se při psaní románu Tři mušketýři pouze inspiroval skutečným životem několika vojáků francouzské armády.

V žádném případě není román pojat jako životopisné dílo historické postavy, kde by děj kopíroval dějiny samotné Francie. Skutečný D´Artagnan se dostal do zájmu krále Ludvíka XIV. poté, co se osvědčil jako voják a stal se kapitánem královských mušketýrů.

Život této historické postavy zpracoval francouzský spisovatel Gatien de Courtilz de Sandras, který vydal v roce 1700. Z přikrášlených memoárů vycházel Alexander Dumas při sepisování svého románu.

Zastávám názor, že v případě, kdy se nejedná o dokumentární ztvárnění, které mapuje historické události, je to výsostné právo režiséra a produkce, koho do hlavních rolí svých filmů obsadí. Pokud jsou tito přesvědčeni, že zvolený herec je na danou roli tím nejvhodnějším, nemá nikdo právo tento výběr zpochybňovat. Nakonec tím, kdo rozhodne o úspěchu, či neúspěchu snímku, budou samotní diváci.

Pokud se jedná o přesvědčivého herce a svou roli umí ztvárnit, mělo by nám být jedno, zda je to herec tmavé pleti nebo třeba Eskymák. Samozřejmě je možné, že v budoucnu dojde ke zfilmování dramatu o Nelsonu Mandelovi, jehož ztvární herec bílé pleti.

Ono i pro mnohé občany České republiky je totiž dnes zcela nemyslitelné, že nějakou vážnou roli v českém filmu by v budoucnu mohl ztvárnit herec romského původu. V každém případě by nám to nemělo vadit a rozhodovat by mělo herecké umění a ne to, jaké barvy pleti je vybraný představitel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz