Hlavní obsah
Aktuální dění

Babiš chce uspořádat demonstraci důchodců. A budou i kolotoče?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ALDE Party (Flickr)

Jako by nestačily spacákové obstrukce bývalé ministryně financí a nic neříkající proslovy Tomia Okamury. K řadám populistů se přiznal oficiálně už i Andrej Babiš, který pohrozil demonstrací důchodců.

Článek

„Já jsem hrdý populista. Já tady hájím důchodce. Pokud to neuděláte, já zorganizuji první demonstraci důchodců,“ prohlásil Babiš při mimořádném zasedání sněmovny, kde zároveň vyzval Petra Fialu, aby předkládaný návrh stáhl.

V opačném případě na dálku požádal nastupujícího prezidenta Petra Pavla, aby se zachoval rozumně a zákon nepodepisoval.

Předseda ANO by si měl přiznat, že vláda Petra Fialy se jen snaží hasit požár, který se rozhořel za minulé vlády, a nehledat cestu, jak se pomstít za prohrané prezidentské volby a jak získat hlasy voličů na svou stranu. Prozatím se opozice drží populistického tvrzení, že vláda pro své občany nedělá dost a raději upřednostňuje zájmy občanu jiných zemí.

Od začátku roku ovšem vláda na sociální dávky a pomoc firmám nebo domácnostem vynaložila navíc 51 miliard korun. Další významným nárustem výdajů je obsluha státního dluhu, který si vyžádal 11,4 miliardy. Z větší části se jedná o výplatu úroků z protiinflačních státních dluhopisů.

Jedná se přesně o ty dluhopisy, které nabízela Alena Schillerová jako vhodný vánoční dárek. Dodnes si neumím představit, jak by se tvářily děti, když by jim Ježíšek pod stromeček nadělil státní dluhopisy i se samotným věnováním tehdejší ministryně financí namísto vysněné stavebnice Lego nebo oblíbené hry.

Opozice i nadále vykřikuje, že zdroje jsou, a populisticky by náš stát neváhala nadále nekontrolovaně zadlužovat. Pochopil bych, kdyby měla výhrady k samotnému procesnímu postupu, se kterým také nesouhlasím, ale své obstrukce ve sněmovně opřela o samotné snížení zákonné valorizace.

Skutečnost je ovšem taková, že právě senioři jsou jedinou skupinou obyvatel, jejichž příjmy stoupají dokonce i nad rámec inflace. Průměrná penze stoupla na 48 procent v poměru k průměrné mzdě. Za vlády Andreje Babiše to bylo 39 procent.

Navrhované úsporné kroky hnutí ANO, které předložilo v minulém roce, by navýšily státní dluh o 250 miliard korun a v následujících letech by nadále stoupal.

Předkládané návrhy totiž obsahovaly populistické navýšení sociálních dávek a penzí nad rámec zákonné valorizace, zastropování cen pohonných hmot a potravin nebo snížení DPH na nulu u elektřiny, plynu nebo základních potravin.

Bylo by to pokračování rozpočtově nezodpovědné politiky, kterou vláda Andreje Babiše předváděla v uplynulých osmi letech, kdy rozpustila veškeré rozpočtové rezervy a navýšila vládní výdaje jen proto, aby uspokojila svou voličskou základnu. Pomyslným vrcholem budiž schodek státního rozpočtu v roce 2021 ve výši 420 miliard korun.

Vláda se snaží zavádět úsporné kroky a hledá cesty, jak státní finance ozdravit, ale je potřeba kroky vlády prezentovat a vysvětlovat. Je to jediná cesta, jak omezit populistické halekání opozičních politiků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz