Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš se pustil na tenký led. Viní hospice z euthanasie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Předseda hnutí ANO je znám svou ostrou kritikou na různá témata a také tím, že mnohdy nedomýšlí dopady svého jednání. Případ mobilních hospiců je toho dalším důkazem.

Článek

Úhradová vyhláška, která se stala nyní terčem kritiky Andreje Babiše, ovšem pochází z roku 2015, kdy byl ministrem financí a s detailní problematikou nedostatečných úhrad na denní péči tak musel být velmi obeznámen. V dalších letech, kdy u vlády bylo hnutí ANO a mělo v gesci také ministerstvo zdravotnictví, k úpravám vyhlášky nedošlo.

Bývalý premiér se tak pustil do kritiky něčeho, co dříve mohl přímo ovlivnit, ale neučinil tak. Snaží se tak poukázat na problém, který ovšem nevznikl nyní, ale jedná se o další dlouhodobě podfinancovaný sektor.

Ke svému tvrzení ovšem přizval i své mediální uskupení, když portály Idnes.cz a Lidovky.cz přišly se článkem, který je podle serveru Fórum mobilních hospiců plný lží a polopravd, a tak fórum jmenované deníky dokonce požádalo o zveřejnění opravného článku.

V otištěném článku server Idnes.cz tvrdí, že do péče nejsou přijímáni pacienti, u kterých je pravděpodobné, že zůstanou v péči hospice déle jak jeden měsíc, po kterou hradí péči zdravotní pojišťovny. Toto tvrzení však sdružení hospiců odmítá. Poukazuje na fakt, že většina přijatých pacientů je přijímána na opravdu krátkou dobu na sklonku jejich života, ale v případě, že je potřeba péče delší jak třicet dní, jsou služby hospice poskytovány po celou dobu.

Velmi silnou reakci vyvolalo tvrzení, že jsou i případy, kdy je pacientům život úmyslně krácen podáváním vyšších dávek opiátů, jako je morfium. To je podáváno pouze v takovém množství, aby zlepšilo celkové pohodlí pacienta na sklonku jeho života. V žádném případě není podáváno za účelem krácení života.

Pokud někdo takové podezření má, je jeho oznamovací povinností na tento fakt upozornit policii, jelikož se jedná o trestný čin, prohlásilo ve své tiskové zprávě Fórum mobilních hospiců.

Andrej Babiš se tak právem rozčílil nad touto zprávou a osobně považuje zveřejněné informace za nehorázné. V tomto případě se ovšem za nehorázné dá považovat tvrzení novinářů, která za lživá označila také Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ta ve své tiskové zprávě poukázala také na to, že článek překročil veškeré hranice etiky u nejcitlivějšího možného tématu, kterým je smrt blízkého člověka.

Už jsme si zvykli, že hnutí ANO v čele se svým předsedou Andrejem Babišem bude hledat sebemenší důvod ke kritice aktuální vlády, někdy může být samozřejmě i oprávněná, ale v každém případě by měla být zachována důstojnost a úcta k člověku.

Respekt jeden k druhému v případě hlavních představitelů hnutí ANO ovšem někdy hledáme jen velmi těžko. V tomto případě se však nedá ani tak mluvit o populismu, ale spíše o cynismu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz